Skip to main content

Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen kunne ved afslutningen af den længe ventede debat på Lægemødet om samarbejdet mellem læger og industri konkludere, at der stort set er enighed på de væsentligste punkter. Der er dog fortsat uenighed om, hvorvidt, og i hvilken detaljeringsgrad, offentligheden skal indvies i lægers økonomiske relationer til industrien.

Under debatten kunne også formanden for Overlægeforeningen, Anja Mitchell, konstatere, at der efterhånden er nået vidtgående enighed på de fleste punkter:

»Der skal gøres noget, og der er stor enighed om, at vi påvirkes af relationer«, sagde Anja Mitchell og afspejlede hermed den stemning af konsensus, der trods skarpt optrukne fronter synes på vej på tværs af Lægeforeningens enkeltforeninger.

PLO's formand, Henrik Dibbern, erklærede under debatten sin tilfredshed med, at Lægeforeningen nu gennem flere måneder har engageret sig i »en meget grundig og meget seriøs debat« om forholdet til lægemiddel- og medikoindustrien.

Med henvisning til medlemsenqueten (Ugeskr Læger uge 18, 2012) konstaterede han, at flertallet af besvarelserne erklærede sig mere eller mindre enige i, at læger påvirkes af samarbejde med industrien.

Henrik Dibbern konstaterede, at undersøgelsen har vist, at praktiserende læger ser anderledes på industrisamarbejde end sygehussektorens speciallæger og yngre læger:

»I almen praksis ser vi resultatet af industriens markedsføring - herunder muligheden for at definere, hvem der er syge og raske«, sagde han.

Lægerne deklarerer ikke interessekonflikter

I et mundtligt oplæg til debatten om lægers samarbejde med industrien fremlagde ph.d.-studerende Andreas Lundh fra Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospitalet nogle foreløbige resultater fra et upubliceret studie af interessekonflikter hos danske forfattere af kliniske retningslinjer.

Undersøgelsen peger på, at de danske læger stort set ikke deklarerer deres interessekonflikter.

»Men det viste sig, at omkring halvdelen af forfatterne til kliniske retningslinjer faktisk havde interessekonflikter«, siger Andreas Lundh til Ugeskriftet.

Andreas Lundh konkluderer, at interessekonflikter skaber problemer, og deklarering løser ikke problemerne.

Medlemsenqueten og fredagens temadebat havde kastet en række konkrete forslag af sig, og der var også lørdag enighed om det meste - der er ingen indvendinger imod fuld åbenhed og transparens omkring industrisamarbejde og interessekonflikter.

På ét punkt er lægerne dog delte: nemlig i spørgsmålet om, hvor vidt åbenheden også skal omfatte størrelsen af de honorarer og/eller forskningsmidler, man modtager.

Ikke overraskende mener flere praktiserende læger end læger fra andre søjler ifølge enqueten, at alt - også beløbsstørrelsen - skal lægges frem. Andre mener, at den økonomiske relation blot skal anføres, mens nogle foreslår, at man kan angive intervaller: »Under 5.000 kr.«, »5.000-25.000 kr.« osv.

»Vi er enige - også i det ministerielle udvalg - om rigtig mange af de elementer, vi har talt om her. Sammenfatningen her, som viser opbakning til åbenhed, er det, vi skal holde fokus på«, sagde Mads Koch Hansen og sluttede med at takke for, hvad han mente havde været en positiv tilgang til debatten.