Skip to main content

Enstemmige valg og længere valgperiode

Opbakning til både vedtægtsændringer, der forlænger valgperioden, regnskab, budget og opstillede kandidater på Lægemødet.
Foto: Claus Boesen
Foto: Claus Boesen

Jens Nielsen, jen@dadl.dk

12. jun. 2021
4 min.

Lørdag eftermiddag var det blevet tid til afstemninger på stribe, da Lægemødet sluttede med behandling af forslag til vedtægtsændringer, regnskab og budget samt valgt til bestyrelse og udvalg. Men havde nogen håbet på strid og kampvalg, blev de skuffet.

For både regnskab, budget og valgene til bestyrelsen, Voldgiftsretten og Lægeetisk Nævn blev klaret med applaus fra salen. Kun bestyrelsens forslag til vedtægtsændringer vakte lidt debat.

Ændringsforslagene fra bestyrelsen gik på at forlænge den samlede valgperiode – eller funktionstid – for tillidsvalgte i Lægeforeningen fra seks til otte år – dog sådan at ændringen først træder i kraft fra 2027 efter en overgangsperiode, der skal sikre, at ingen af de nuværende valgte kan ’spekulere’ i ændringen. De valgte skal fortsat være på genvalg hvert andet år, men vil med forslaget kunne genvælges tre gange og ikke som nu kun to gange. Målet er er at sikre mere kontinuitet i Lægeforeningens arbejde.

Det var nu heller ikke forlængelsen af den valgbare periode, der vakte debat, men et par repræsentanter spurgte dels til nødvendigheden af at bevare de toårige valgperioder i stedet for bare at gå over til to gange fire år – ville det gå ud over demokratiet eller kunne det ikke bare mindske bureaukratiet? - og dels til nødvendigheden af overgangsperioden – ville det reelt udgøre et problem, hvis ændringerne bare trådte i kraft med det samme?

De to indsigelser blev imødegået med argumenter fra blandt andet en repræsentant for Yngre Læger, der anførte at fire år vil være en lang valgperiode for en yngre læge, mens andre argumenterede for, at man altid skal være parat til at lade sit mandat prøve, og at det er godt for demokratiet i foreningen med de nuværende toårige valgperioder.

Ved den efterfølgende afstemning blev bestyrelsens vedtægtforslag vedtaget med stort flertal – 69 af de 79 tilstedeværende repræsentanter stemte for.

Gode tal

Så blev det tid til tal, da regnskab og budget blev fremlagt. Og det var positive tal, Lægeforeningens økonomichef, Frederik Schønning, kunne præsentere.

Regnskabet for 2020, der landede med en blank påtegning fra revisorerne viser et resultat, der er næsten 6 millioner kroner bedre end budgetteret. Det skyldes blandt andet en kontingentindtægt, der blev 1,3 millioner større end forventet – det kommer flere nye medlemmer, og stadig flere pensionerede læger forbliver medlem af Lægeforeningen. Men det uventede overskud skyldes også et noget andet aktivitetsniveau end budgetteret – på grund af pandemien.

Lægeforeningens egenkapital udgør nu 195 millioner kroner – og regnskabet blev godkendt uden kommentarer og med applaus fra salen.

Samme lyse skæbne overgik budgettet for 2021. Det udviser ganske vist et underskud på 1 millioner, men er reelt et nulresultat, forklarede Frederik Schønning, fordi der er lagt penge til side til nogle regionale aktiviteter.

Han kunne også fortælle at det stigende medlemstal har betydet, at Lægeforeningen har kunnet ikke bare holde kontingentet i ro, men at det faktisk siden 2010 er faldet med 222 kroner – et tal, der korrigeret for inflation svarer til 838 kroner, og at det gennemsnitlige kontingent på tværs af medlemsgrupper er faldet fra 3.400 kroner til 3.200 kroner.

Enstemmige valg og et par indsigelser

Tiden var så inde til valg – først til bestyrelsen og siden til Voldgiftsretten og Lægeetisk Nævn. Og alle valg blev afviklet i mindelighed med valg til de opstillede kandidater.

For Lægeforeningens bestyrelse betyder valget et farvel til Tue Flindt Müller, der efter seks år medlemskab ikke kunne genvælges og fik stor tak og en bunke pæne ord med til afsked fra formand Camilla Rathcke. I stedet for ham var der nyvalg til Gunver Lillevang fra PLO, og genvalg til Anna Mette Nathan, Jesper Brink Svendsen og til Søren Niemi Helsø og Ann-Louise Reventlow-Mourier, der begge har siddet som konstituerede medlemmer siden efteråret 2020.

Lægeetisk Nævn sagde farvel til formanden gennem de sidste seks år, Carsten Hædersdal, der også fik pæne ord og en stor tak med fra Camilla Rathcke.

Inden afslutningen på Lægemødet gik et par repræsentanter fra Yngre Læger på talerstolen med opfordringer om fremover at undgå, at resolutioner, som den om Lægeforeningens holdning til omskæring, der var i vælten under beretningsdebatten fredag, behandles med åbne afstemninger, men at det gøres ved anonyme afstemninger. Til det sagde Camilla Rathcke, at det havde været en mulighed jævnfør forretningsordenen, men at bemærkningerne var taget til efterretning og vil indgå i evalueringen af Lægemødet 2021.