Skip to main content

EPJ

14. nov. 2005
4 min.

I 2004 og 2005 er arbejdet med implementering af EPJ på landets sygehuse intensiveret.

Udgangspunktet for denne aktivitet er økonomiaftalen for 2003 mellem amterne og regeringen med den fælles målsætning, at »der indføres EPJ på alle landets sygehuse inden udgangen af 2005«, dog med den senere modifikation »snarest derefter.«

Indførelse af EPJ har vist sig at blive en opgave af langt større omfang end forventet, og overlægegruppen vil blive involveret i såvel udvikling som implementering.

Overlægeforeningen ønsker på baggrund af hidtidige erfaringer at præcisere, hvad vi anser for væsentlige krav til det fortsatte forløb.

Nedenstående er et kort sammendrag af Overlægeforeningens notat vedr. EPJ, der kan læses i sin helhed på www.overlaegeforeningen.dk under punktet EPJ.

Udvikling af EPJ bør baseres på en stærk projektorganisation med tydelig ledelsesmæssig forankring. Indførelse af EPJ vil repræsentere en organisationsændring med karakter af paradigmeskift. Udviklingsfasens forløb vil derfor være afgørende for en efterfølgende implementerings succes, og processen skal således styres stramt med præcise mål.

Det forventede økonomiske omfang af EPJ-udvikling og drift bør lægges frem, da omkostningen vedr. udviklingsarbejdet hermed vil blive tydeligt markeret i den samlede prioritering af sundhedsvæsenets udgifter. Fra Danmark foreligger der til dato kun en MTV-rapport, der inkluderer beregning af de økonomiske konsekvenser, nemlig implementering af den elektroniske fødejournal i Frederiksborg Amt (DSI Institut for Sundhedsvæsen, maj 2005). Organisationen blev forberedt med uddannelse af ca. 200 brugere. Udvikling foregik over ca. et år og kostede i alt 8,4 mio. kr. Driften forventes at koste 1,9 mio. kr. årligt.

EPJ bør som klinisk kommunikations- og dokumentationsredskab udvikles i et klinisk forum understøttet af it.

Dette vil betyde en tidskrævende involvering af klinisk personale på flere niveauer, og man bør i planlægningen have taget stilling til indflydelsen på patientbehandlingen i projektperioden.

Klare procesmål og succeskriterier fastlægges, og en efterfølgende løbende evaluering bør planlægges med støtte i internationale erfaringer.

Følgende kriterier for frigivelse er væsentlige:

  • Brugergrænseflader, der sikrer overblik over patientforløbet.

  • Integration til PAS, LABKA, røntgen- og patologimoduler.

  • Medikolegale spørgsmål afklares, fx vedrørende autorisation til brug af diagnosekoder, log-on/log-off-problematik, forholdsregler vedrørende nødprocedurer osv.

  • Uddannelse er prioriteret i et omfang, der sikrer den enkelte umiddelbar tilgang til patientdata.

  • Tekniske problemer løst, fx vedrørende tilgængelighed og lange svar-tider.

  • Det fornødne hardware er til rådighed med henblik på hensigtsmæssig arbejdstilrettelæggelse.

Først når EPJ har bevist sin funktions-duelighed via en grundig evaluering, bør den frigives til daglig klinisk brug.

Udvikling og implementering af et nyt klassifikationssystem, SNOMED-CT, udgør en særlig udfordring. Oversættelse og validering vil ikke være tilendebragt før i 2008, og i mellemtiden skal SKS-systemet bruges, med de vanskeligheder dette giver anledning til. Ikke mindst her er grundig uddannelse med pointering af en høj grad af datadisciplin nødvendig, hvis data skal kunne genfindes i en EPJ indtil da.

Opgaven med såvel EPJ-udvikling som indførelse af nyt klassifikationssystem er så store opgaver, at der hurtigst muligt bør finde en regional og national koordinering sted. Dette giver forventeligt også en betydelig økonomisk gevinst, som kunne komme andre felter i sygehusvæsenet til gode.

I denne sammenhæng bør den nationale strategi revurderes - i hvert fald bør praksis tilnærmes strategien.

Overlægeforeningen ser frem til at bidrage til et hensigtsmæssigt udviklingsforløb for den EPJ, der primært skal være et kommunikationsredskab i klinisk arbejde, og sekundært vil kunne understøtte dokumentation, uddannelse, forskning og kvalitetsudvikling.

Fakta

SNOMED-CT (Systematized Nomenclature of Medicine - Clinical Terms) er valgt som det klassifikationssystem, der skal afløse bl.a. SKS og ICD-10.

SNOMED-CT er et multiaksialt klassifikationssystem, der skal facilitere genfindingen af data i EPJ og anvender termer fra journalføring i lægebaseret praksis.

Det er samordnet med ICD-10, men ikke med NCSP (nordisk operationsklassifikation), som anvendes i Danmark.

SNOMED-CT oversættes nu løbende og bliver i de kommende 2-3 år valideret på udvalgte afdelinger og i samarbejde med de videnskabelige selskaber.


Ny formand i FAS

Efterårskonferencen fandt sted i Vejle fredag den 4. november 2005. Emnet var speciallægeplanlægning.

På Foreningen af Speciallægers (FAS) repræsentantskabsmøde i Vejle fredag den 4. november til lørdag den 5. november 2005 valgte repræsentantskabet ledende overlæge på Gynækologisk-obstetrisk Afdeling G, tidligere næstformand i Overlægeforeningen, Poul Jaszczak som ny formand for FAS.

Poul Jaszczak vil arbejde på at afvikle FAS i sin nuværende form, uden at det går ud over opbakningen til de små erhvervsforeninger.

Vi bringer senere et miniportræt af den nye formand i Ugeskriftet.

Den mundtlige beretning til repræsentantskabet kan ses på www.fas.dk