Skip to main content

EPJ-Århus skal til eksamen

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

5. dec. 2008
3 min.

Overlægerne i Region Midtjylland melder klart ud: Det nedbrud i EPJ, der ramte hovedparten af regionens sygehuse, må simpelthen ikke kunne ske. Emnet er varmt netop nu, fordi der snart skal træffes beslutning om et fælles EPJ-system for hele regionen. EPJ-Århus er i pilotdrift på en række afdelinger, og nedbruddet har sat gang i mange overvejelser. Overlæge Per Hostrup, hjertekirurgisk afdeling på Skejby, peger således på den usikkerhed, der har været en følge af nedbruddet, hvor nogle patientoplysninger blev forbyttet:

»Vi har resigneret og nærmest vænnet os til, at systemet er langsomt, og at svartiderne derfor er så lange, som tilfældet er. Det kan jeg endda leve med, hvis jeg så kan stole på de oplysninger, der kommer. Men når jeg oplever, at der kommet forkerte tal, bliver jeg oprigtig bekymret. Det oplevede vi i forbindelse med nedbruddet, og det betyder, at når der i dag kommer nogle mærkelige tal for en patient, spørger jeg mig selv, om det nu også er de rigtige tal. Kan det ske én gang, kan det jo også ske to gange. Så det er vigtigt, at det sikkerhedsmæssige bliver optimeret, så vi ikke har denne usikkerhed i hverdagen. Samtidig skal svartiderne ned, så vi ikke skal vente på systemet så meget og så ofte, som vi skal i dag«, siger Per Hostrup.

Der var også før efterårets nedbrud voldsom blæst omkring EPJ-Århus, der er udviklet i det oprindelige Århus Amt. Formand for Det Regionale Overlægeråd, Lars Bolvig, har sammen med formand for Overlægeforeningen, Erik Kristensen, tidligere skrevet nogle særdeles kritiske artikler i det lokale blad »Lægen i Midten«, hvor de nærmest har lagt op til en skrotning af EPJ-Århus. Og det seneste nedbrud gjorde ikke kritikken mindre:

»Nej, der skete noget, der absolut ikke må ske, og vi har meldt klart ud overfor regionen, hvad vi mener om det, der skete. Men nu skal vi videre, og vi har indgået en form for fredsaftale med regionen. Den indebærer, at vi beskriver de problemer, vi har med EPJ, mens regionen til gengæld accepterer, at disse problemer findes og skal løses. Så nu er vi kommet til den fase, hvor vi skal se fremad og sammen arbejde positivt for at se, om problemerne kan løses«.

Region Midtjyllands sundhedsdirektør, Leif Vestergaard Pedersen, kan forstå godt den bekymring, overlægerne har givet udtryk for:

»Vi har aldrig lagt skjul på, at der er problemer, og hvis overlægerne frygtede, at vi vil foreslå politikerne blot at implementere EPJ-Århus til hele regionen, forstår jeg godt deres skepsis. Men vi har nu haft drøftelser med hospitalernes ledelser og med overlægerne, og vi er fuldt ud klar over, at overgangen til en fælles EPJ model for hele regionen er et teknologisk spring, der skal foretages med varsomhed og ydmyghed. Vi vil i januar komme med en status til politikerne, og vi vil her indstille, at man starter med at implementere EPJ-Århus på et enkelt hospital, og så ud fra det finder ud af, hvad der er godt, og hvad der ikke er godt. Vi skal også finde ud af, hvilken målestok vi i den forbindelse skal anvende, ligesom det vil give os mulighed for at teste, optimere og tilpasse«, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Sundhedsdirektøren oplyser, at det i givet fald muligvis bliver Randers, der skal være pilothospital i afprøvning af EPJ-Århus, men at det ikke er endeligt besluttet.