Skip to main content

Epj skal komme patienten til gode

Jesper Poulsen

31. okt. 2005
3 min.

Det Etiske Råd har i et notat udtrykt bekymring for sikkerheden i de kommende elektroniske patientjournaler, epj. Samtidig udtrykker Rådet sin forventning til, at epj kan fremme etikken i sundhedsvæsenet. Vi vil gerne have lov til at tilføje et tredje aspekt, nemlig de forventninger, som både læger og patienter har til, at epj på en markant måde kan forbedre patientsikkerheden og kvaliteten af behandlingen. Det er afgørende, at patienterne ikke bliver afskåret fra at få en bedre behandling på grund af velmenende menneskers misforståede trang til at beskytte personoplysninger. Der er brug for at lette vidensdelingen i sundhedsvæsenet, ikke at besværliggøre den yderligere.

Det er klart, at det sikkerhedsmæssige skal være i orden, når epj indføres. Nu er elektroniske journaler ikke nogen helt fremmed størrelse i sundhedsvæsenet. Den er rent faktisk indført ganske mange steder i dag, så der er allerede mange erfaringer med at håndtere elektroniske data under sikre forhold. Desuden er der efterhånden indført så mange koder til adgangskontrol og identifikation - senest en ny autorisations-ID - at risikoen for, at data cirkulerer ukontrolleret, er meget lille. Meget mindre end risikoen ved de nuværende håndskrevne journaler.

PatientLægeForum, der er et samarbejde mellem Lægeforeningen, Forbrugerrådet og otte store patientforeninger, har udsendt en erklæring om god behandling i sundhedssektoren, hvor man i enighed beskrev den elektroniske patientjournal sådan: »Et centralt værktøj, til at sikre de sammenhængende forløb, er den elektroniske patientjournal. Det er derfor af afgørende betydning, at sundhedsvæsenet fastholder planerne om indførelse af elektronisk patientjournal på meget kort sigt. Udover forbedret kommunikation rummer elektronisk patientjournal også et stort potentiale i forebyggelse af fejl og utilsigtede hændelser«.

Dansk Selskab for Patientsikkerhed, der repræsenterer meget brede interesser i sundhedssektoren fra sundhedsprofessionelle, sygehusejere, patientforeninger og forbrugerorganisationer, vedtog i november sidste år en erklæring om, at kravene til samtykke og videregivelse burde lempes, fordi de nuværende fortrolighedskrav er med til at forringe sikkerheden og derved skade patienterne. Baggrunden var en rapport om vidensdeling i sundhedsvæsenet, som en bredt sammensat arbejdsgruppe i Selskabet havde udarbejdet.

I erklæringen hed det, at »Dansk Selskab for Patientsikkerhed anbefaler en lempelse af samtykkebestemmelserne, blandt andet at samtykke til videregivelse af oplysninger bør kunne gives generelt og tidsubegrænset. Den læge eller sygeplejerske, der indhenter oplysningerne, bør kunne træffe beslutningen om videregivelse. Sondringerne mellem helbredsoplysninger og andre fortrolige oplysninger, og et aktuelt behandlingsforløb eller ej, bør ophæves. Derudover er patienten en vigtig ressource til vidensdeling, og alle oplysninger, der ligger elektronisk, bør være tilgængelige for patienten«.

Der er med andre ord en meget bred konsensus bag ønsket om, at epj skal komme patienterne til gode, og at den nuværende lovgivning ikke er tidssvarende. Målet er, at behandlerne, til gavn for patienten, har strukturerede, overskuelige og relevante data om ordination, indlæggelse og resultater til rådighed på en hurtig og læsbar måde, så de har kendskab til den fulde sygehistorie. Etikken skal være i orden, men det må være hensynet til patienten, der vejer tungest.