Skip to main content

Tilsyneladende er der i disse år flere tilfælde af børnesår end for seks år siden. Sygdommen har store økonomiske og sociale konsekvenser for børnefamilier. Mindre børn må ikke komme i daginstitution, så længe sårene ikke har dannet skorper, og derfor må børnene passes hjemme, indtil det er sket.

Der er ikke tal for antallet af ramte på landsplan, men Klinisk Mikrobiolo-gisk Afdeling på Viborg Sygehus har opgjort antallet af børnesår (bulløs impetigo) forårsaget af stafylokokker, (Staphylococcus aureus).

»I modsætning til andre mikrobiologiske afdelinger bliver børnesår ikke blandet sammen med andre stafylokokinfektioner i vores registrering. Derfor har vi kunnet se en kraftig stigning, der startede i 1999, og som har været der siden. Vi ser jo nok kun toppen af isbjerget«, fortæller overlæge Jørgen Prag, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling.

Slemt i august og september

Afdelingen har registreret en markant årstidsvariation i august-september. Det er især børnehavebørn og børn i de mindste skoleklasser, der rammes af børnesår. Smittekilden er ofte kendt.

»Børnesår er tilsyneladende temperaturafhængig. Huden er mere opblødt, fordi børnene sveder mere; børnene har ikke så meget tøj på, og måske er myggestik med til at skabe en indgangsport. Det smitter i familien, og det smitter i institutionerne. Podning og behandling koster penge, men den største udgift ligger jo i, at forældrene må blive hjemme med barnet, indtil sårene har dannet skorper. Børnesår koster derfor samfundet flere millioner kroner hvert år«, påpeger Jørgen Prag.

»Selv om håndhygiejnen i daginstitutioner er blevet indskærpet, så er antallet af tilfælde fortsat på et højt niveau«, siger Jørgen Prag.

Mens der kom markant flere stafylokokbørnesår i 1999, har der hele tiden været en nogenlunde konstant andel af streptokokbørnesår.

For 5-6 år siden blev der konstateret, at mange børnesår i Norge og Sverige skyldes én stamme, som var resistent for Fucidin, et af de få antistafylokokantibiotika, der kan smøres på huden.

Hvor stort er problemet?

Der er iværksat et forskningsprojekt mellem Statens Serum Institut, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Aalborg Sygehus og Leo-Pharma, der finansierer projektet.

I alt 20 praktiserende læger fordelt over fem amter, to landlæger og to bylæger i hvert amt skal i et år hver uge undersøge og registrere, hvor mange patienter med børnesår, der kommer, og hvor mange der kommer med andre akutte hud- og bløddelsinfektioner. De to første patienter med børnesår bliver podet og prøverne sendes til Ålborg og Serum Instituttet for at konstatere, hvilke bakterier der er tale om, og om nogle af bakterierne er resistente over for antibiotika.

»Vi ved jo faktisk ikke, om der er flere tilfælde end tidligere, og hvilken stafylokokstamme der er tale om, men der er jo ingen grund til at tro, at stigningen i Viborg skulle være enestående«, siger afdelingslæge Robert skov fra Stafylokok-laboratoriet på Statens Serum Institut.

Flere børn - mere smitte

Hos pædagogernes fagforening, BUPL, er arbejdsmiljøkonsulent Per Bauns-gaard ikke i tvivl om, at en af grundene til flere tilfælde af børnesår er flere børn i daginstitutionerne.

»Indførelsen af pasningsgarantien har betydet flere børn i daginstitutionerne. Når der er flere børn i daginstitutionerne, så er der selvfølgelig også flere, der kan smitte hinanden, blandt andet med børnesår. Det presser forældrene, fordi barnet ikke kan komme i daginstitution.

De fleste institutioner følger retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsens vejledning om smitsomme sygdomme, så forældrene kan få klarhed over, hvornår barnet igen kan komme i institution«, siger Per Baunsgaard.

Fakta: Børnesår (impetigo)

Meget smitsomme sår, der skyldes bakterier (stafylokokker eller streptokokker)

Smitteforhold

Smitten overføres ved direkte berøring og via genstande. Bakterierne overføres fra sårene, så længe de væsker, og så længe der er skorper. Mange mennesker har bakterierne i næsen uden symptomer, og smitten kan komme herfra.

Symptomer

Sårene begynder oftest som en lille rød plet, der hurtigt udvikler sig til et væskende sår, der dækkes af gullige skorper.

Sårene kan sidde overalt på huden, men er hyppigst omkring næse og mund.

Behandling

Børnesår kræver normalt lægebehandling.

Forholdsregler

Da små børn ikke har forståelse for renlighed og hele tiden vil berøre sårene, er der stor risiko for smitte i børneinstitutioner. Derfor må børnene ikke modtages i institution, før sårene er tørret ind, og skorperne er faldet af. Selvom der er iværksat behandling, kan sårene godt smitte.

Børn i skolealderen kan bedre overholde renlighed og må derfor modtages i skole og institution, hvis ikke sårene er meget udbredte.

Kilde: »Smitsomme sygdomme hos børn, vejledning for daginstitutioner, skoler og forældre« udgivet af Sundhedsstyrelsen.