Skip to main content

Er magnetisk resonans kolangiopankreatikografi blevet endnu et alternativ til endoskopisk retrograd kolangiopankreatikografi?

Alan Patrick Ainsworth Søren R. Rafaelsen

2. nov. 2005
3 min.

Endoskopisk retrograd kolangiopankreatikografi (ERCP) har i mange år været anset som gold standard ved diagnostik af sygdomme i de dybe galdeveje og i pancreas' gangsystem, men brugen af denne undersøgelse ønskes begrænset, da der er en komplikationsrisiko på 5-10%. Flere udenlandske, prospektive undersøgelser har vist, at magnetisk resonans kolangiopankretikografi (MRCP) har en diagnostisk sensitivitet og specificitet, som ved mistanke om choledochussten ligger tæt på ERCP's, og da MRCP er en ikke-invasiv undersøgelse, synes denne derfor at være et attraktivt alternativ til ERCP. Det er dog for nyligt påpeget, at der i Danmark er meget få MR-scannere, og da disse anvendes ved diagnostik af andre sygdomme, kan man forestille sig, at MRCP er en undersøgelse, der ikke anvendes ret meget på nuværende tidspunkt.

For at vurdere udbredelsen af MRCP i Danmark blev der i oktober 2001 udsendt spørgeskemaer til landets røntgenafdelinger, idet disse blev bedt om at redegøre for, hvorledes MRCP aktuelt indgår/vil indgå fremover i afdelingens sortiment af undersøgelser. Otteoghalvtreds spørgeskemaer blev udsendt, og 51 (88%) blev returneret. Syvogtyve sygehuse rådede over mindst én MR-scanner, idet alle røntgenafdelinger på universitetshospitalerne og 2/3 af afdelingerne på centralsygehuse har MR-scannere. Af disse 27 afdelinger udførte ni (fem på universitetshospitaler og fire på centralsygehuse) aktuelt MRCP rutinemæssigt, dvs. MRCP anvendtes som initial undersøgelse i stedet for ERCP. Tolv afdelinger (seks på universitetshospitaler og seks på centralsygehuse) udførte aktuelt MRCP, hvis specielle forhold hos patienten indicerede dette, idet ERCP stadig var anset som værende rutineundersøgelsen. Endelig udførte seks af de røntgenafdelinger, der havde en MR-scanner, ikke MRCP aktuelt. Ni af de 12 afdelinger, der aktuelt udførte MRCP under specielle omstændigheder, havde planer om udbyggelse af kapaciteten, således at MRCP skulle kunne tilbydes som rutineundersøgelse i stedet for ERCP. Hertil skal lægges 11 afdelinger, som aktuelt ikke udførte MRCP, men hvor der var planer om, at undersøgelsen skulle udføres på afdelingen i fremtiden. Det totale antal røntgenafdelinger, som fremover vil kunne tilbyde MRCP i større eller mindre omfang er derfor 32 (12 på universitetshospitaler, 15 på centralsygehuse og fem på firedelte sygehuse). Dette skal sammenlignes med, at der i dag udføres ERCP på 34 forskellige sygehuse i Danmark, idet disse sygehuse fordeler sig på 11 universitetshospitaler, 22 centralsygehuse og et firedelt sygehus.

Aktuelt må man konstatere, at MRCP ikke er så udbredt i Danmark som ERCP, men det ser ud til, at MRCP bliver mere udbredt i fremtiden. Man bør dog tilse, at denne kapacitetsforøgelse ikke medfører, at der sker ændringer i indikationen for at undersøge de dybe galdeveje. MRCP er en rent diagnostisk undersøgelse, hvorimod man i forbindelse med ERCP har muligheden for samtidig terapi, således at patienten bliver undersøgt og behandlet på én gang. MRCP kan således vise sig at være et fordyrende led i udredningsstrategien, når patienter mistænkes for okklusion af de dybe galdeveje. Er der mange syge blandt de undersøgte, (dvs. patienter, der også har brug for »terapeutisk ERCP«), vil disse patienter nemlig nu gennemgå to undersøgelser, men da MRCP er en komplikationsfri procedure, kan det også medføre, at mange raske (dvs. patienter med stenfri dybe galdeveje) sendes til undersøgelse for en sikkerheds skyld.

Ved indførelse af ny medicinsk teknologi bør den ny undersøgelse have en diagnostisk sikkerhed (sensitivitet og specificitet), der er højere eller på samme niveau som den gamle undersøgelsesmetode, og herudover bør den ny undersøgelse ikke have flere bivirkninger. I forhold til ERCP lever MRCP op til disse krav i udenlandske undersøgelser, men et vigtigt aspekt i medicinsk teknologivurdering er også om den ny undersøgelse/behandling er omkostningseffektiv. Dette synes ikke godtgjort endnu for MRCP, og på trods af at undersøgelsen er god til at fremstille de dybe galdeveje, bør man stadig overveje hvilke patienter, der skal henvises til MRCP.

Vejle