Skip to main content

Erik Kristensen ny formand for Overlægeforeningen

Jens Peter Steensen

2. nov. 2005
4 min.

Som ny formand for Overlægeforeningen valgte repræsentantskabet på sit møde den 24. august i Nyborg overlæge Erik Kristensen, Overlægeforeningens hidtidige næstformand.

- Jeg lægger vægt på, at der fortsat arbejdes på at udvikle det ledelsesmæssige område. Overlæger kan godt lede - mange af dem er fremragende ledere! - men der er brug for en systematisk opkvalificering gennem bl.a. OLAU-systemet. Samtidig er det imidlertid også vigtigt for mig, at der kommer mere fokus på lægegerningens egentlige indhold - det kliniske arbejde. Det skal frem i debatten, og jeg kan frygte, at fx udviklingen i forbindelse med Ny Løn tager udgangspunkt i indplaceringen i det ledelsesmæssige hierarki og ikke i den jordnære ledelse, der har at gøre med patientkontakten, og som fører til gode kliniske resultater for patienterne. Det er faktisk meget afgørende for mig, at den kliniske ledelsesindsats også honoreres efter fortjeneste - det er jo det, sygehusvæsenet skal leve af.

Sådan siger Erik Kristensen i et interview kort efter valget til formand, som skete efter en afstemning mellem to kandidater: Erik Kristensen fra Silkeborg Centralsygehus og Mogens Hüttel fra Odense Universitetshospital.

Der var ikke stor forskel i de emner og mål for Overlægeforeningen, de to formandskandidater nævnte i deres »programtaler« før afstemningen. Og måske er der mere tale om en forskel i »stil« end i indhold, hvor Erik Kristensen fremstod som den lidt skarpe i sine formuleringer, mens Mogens Hüttel var mere »rund« i sin tale. Mogens Hüttel blev i øvrigt i en senere afstemning valgt ind som nyt medlem af Overlægeforeningens bestyrelse med et stort stemmetal.

Ytringsfrihed

- Nogle af de andre ting, jeg finder vigtige at arbejde med i den kommende tid, er sygehusstrukturen, sikring af ytringsfriheden og gennemførelse af Ny Løn, siger Erik Kristensen.

- Der sker mange ændringer af sygehusstrukturen og måske også af amtsstrukturen i disse år, og det kommer til at påvirke vores arbejdsforhold betydeligt. Vi bliver nødt til at være meget mere synlige i den debat, for det er altså ikke ligegyldigt for patientbehandlingen, hvordan de overordnede strukturer indrettes. Og det er vigtigt, at vi ikke bare som forening kan ytre os, men at også lokale repræsentanter kan gøre det. Præmisserne for deres udtalelser må naturligvis være klare, men når de er det, så mener jeg - med ombudsmandsafgørelser i ryggen - at det er vigtigt, at overlægers meninger om ændringer i strukturen kommer frem. Demokratiet har brug for det, overlægers meninger efterspørges, men mange tør ikke sige noget af frygt for deres stillinger i en ændret struktur. Det går ikke.

Ny Løn giver os en umiddelbar fordel i form af et overgangstillæg til alle, men derefter skal vi til at argumentere for opretholdelse af lønniveauet - og gerne sikre fortsat lønfremgang. Et meget vigtigt emne i Overlægeforeningen bliver implementeringen af systemet, så vi både kan håndtere det centralt og lokalt.

Direkte møder

Til sidst vil jeg sige, at jeg vil arbejde det bedste jeg kan for kommunikation og åbenhed, og at jeg gerne møder både tillidsrepræsentanter og medlemmer i direkte møder. Møder direkte med lokale tillidsfolk og medlemmerne er faktisk noget af det mest givende, når man ellers er syltet ind i forhandlingsspil og mange, mange organisatoriske rammer opad i systemet, siger Erik Kristensen.

Der var valg til fire af de i alt ti pladser i Overlægeforeningens bestyrelse. Nyvalgt blev Mogens Hüttel, Odense Universitetshospital, og Anna Birthe Bach, Grindsted Sygehus, mens Ib Zeeberg, Bornholms Centralsygehus, blev genvalgt. Også Erling Birk Madsen, Frederiksberg Hospital, der har været konstitueret som medlem af bestyrelsen siden slutningen af sidste år, blev valgt. Overlægeforeningens bestyrelse har på et kort bestyrelsesmøde efter repræsentantskabsmødet konstitueret sig med Poul Jaszczak, Amtssygehuset i Herlev, som næstformand. Nærmere omtale af Overlægeforeningens repræsentantskabsmøde i de kommende numre af Ugeskriftet.

Erik Kristensen, 59 år, er læge fra 1969 og videreuddannet til speciallæge i intern medicin og medicinsk gastroenterologi ved sygehuse i hovedstadsregionen. Han er dr.med. (tumorimmunologi) fra 1981 og har siden 1982 været overlæge på medicinsk afdeling, Silkeborg Centralsygehus, heraf administrerende overlæge 1989-1997. Erik Kristensen har været fagpolitisk aktiv i Århus Amt bl.a. som formand for lægerådet på Silkeborg Centralsygehus og amtsrepræsentant i Århus Amt. Siden 1994 har han været medlem af Overlægeforeningens bestyrelse og næstformand fra 1998. Han har også været det ene af Overlægeforeningens tre medlemmer af FAS' bestyrelse siden 1998.