Content area

|

ET DØGN MED dermatologen: »Der skal 12 injektioner til pr. hånd …«

Afdelingslæge Rikke Bech har en travl dag i sklerodermiambulatoriet på Skejby Sygehus' afdeling for hud- og kønssygdomme.
Foto: Jesper Balleby
Forfatter(e)
Klaus Larsen, kll@dadl.dk

5.05 Vækkeuret ringer anden gang. Jeg står op og laver kaffe, ordner vasketøj og vækker den yngste datter. Hun glæder sig til halloweenfest i SFO i aften. Vores mellemste datter på 8 (den ældste på 21 er flyttet) er lidt langsommere om morgenen. Jeg hjælper hende lidt med tøjet. Jeg skal tidligt af sted: Jeg efterlod cyklen i midtbyen i aftes, da jeg hentede mellemste datter fra ballet, og vi tog bussen hjem. Jeg løber ind til Mejlgade. Smuk frostmorgen.

7.32 Efter cykelturen til Skejby henter jeg uniformstøj i kælderen, tager bad og klæder om til morgenkonference på Afdeling for Hud- og Kønssygdomme. Bagefter er der møde i sklerodermiteamet. Vi er værter for årsmødet i Dansk Dermatologisk Selskab om et par uger. Derefter hurtige aftaler med diverse kolleger om dagens arbejde.

8.30 Afbud fra min første patient, så der er tid til at kontakte en uddannelseslæge, som er på vej tilbage til afdelingen efter halvandet år på andre afdelinger. Jeg er uddannelsesansvarlig yngre læge og skal have styr på introduktionen af den »nye« kollega. Så ordner jeg opgaver i EPJ og besvarer mail.

9.05 Første fremmødte er en patient med lokaliseret sklerodermi med et hurtigt forløb. Vi skal snakke om påbegyndelse af biologisk behandling, efter at vi har stoppet behandling med methotrexat pga. leverpåvirkning.

9.35 Næste patient er meget syg med nefrogen systemisk fibrose med progredierende udfald af motorik og har også symptomer på hjertesygdom. Ham henviser jeg til hjertelægerne i Region Nord. Derefter er der tid til EPJ-opgaver, en kop kaffe og en hurtig bid af madpakken.

10.20 Min tredje patient er en kvinde med arvelig primær Raynauds syndrom i svær grad. Hun skal have Botox-behandling i samtlige fingre og tæer. Det er lidt for længe siden sidst, så hun har udviklet sår især på tæerne. Der skal 12 injektioner til pr. hånd og ti pr. fod og sættes et tilsvarende antal plastre på. Vi bliver lidt forsinkede. Næste patient er nyhenvist med lokaliseret sklerodermi, som er i ro, og har været det længe. Jeg undersøger ham på hele hudorganet.

11.30 En 68-årig kvinde skal have natrium thiosulfat-injektioner for systemisk sklerodermi af diffus type. Der er udtalte dystrofiske kalcifikationer på flere fingre med fingerspidser af firedobbelt størrelse. Hun har smerter ved berøring af genstande, og nogle gange spontane sår. Injektionerne hjælper, men gør ondt, og vi taler om at involvere anæstesien med nerveblokade. Men selv om hun er forpint, vil hun helst klare det uden. Hun bider smerterne i sig, mens hendes mand holder i hånd under behandlingen.

13.20 Der har været flere patienter, og jeg ignorerer sulten. Dagens ottende patient er relativt nyhenvist med symptomer og objektive tegn på bindevævssygdom i huden. I sidste uge bestilte vi en række undersøgelser, og svarene tyder på bl.a. lungeaffektion. Jeg udfører kapillaroskopi af neglevoldene. Der er megakapillærer. Jeg stiller diagnosen systemisk sklerodermi. Derefter er der tid til at spise lidt madpakke.

16.15 Resten af arbejdsdagen er gået med diskussion af et forskningsprojekt, møder og undervisningsforberedelse plus yderligere et par patienter. Så cykler jeg hjem i højt tempo – jeg skal hente den mellemste fra kor i Skåde. Hjemme bliver jeg overfaldet af to små hekse – vores yngste og hendes veninde – som er klar til at køre til halloween i SFO.

18.20 Vi spiser aftensmad, og jeg rydder op og ordner vasketøj, mens min mand og den mellemste henter den yngste i SFO’en. Hun er meget træt, mens jeg renser ansigtsmaling af hende, hjælper med tandbørstning og putter hende i seng – hvor jeg selv falder i søvn under godnatlæsning.

23.00 Arbejder, ordner opgaver i EPJ, retter lidt i præsentationen til undervisningen i dermatologi/sår, som jeg skal give i Middelfart i morgen eftermiddag. I seng kl. 0.45.

Blad nummer: 

Right side

af Larry Højgaard Kristiansen | 11/11
1 Kommentar
af Sven Refslund Poulsen | 09/11
3 kommentarer
af Christian Crüger | 06/11
1 Kommentar
af Anders Christiansen | 05/11
1 Kommentar
af Thamilini Umaramanan | 05/11
2 kommentarer