Skip to main content

ET DØGN MED gastrokirurgen: »Jeg kan se galden strømme fra leveren ...«

Overlæge Mikkel Westen på Hvidovre Hospitals Gastroenhed, Kirurgisk Sektion, har i dag to galdevejsoperationer på programmet.
Mikkel Westen. Foto: Claus Boesen
Mikkel Westen. Foto: Claus Boesen

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

4. okt. 2019
4 min

6.00 Vækkeuret ringer. Jeg stiller morgenmad frem til vores tre drenge på seks, otte og 11 år. I dag spiser jeg ikke med dem, for jeg skal løbe på arbejde, da jeg lod cyklen stå og løb de 11 km hjem i går. Det gør jeg cirka en gang om ugen. Min kone er ved at stå op, da jeg løber hjemmefra.

7.45 Efter bad og omklædning er jeg klar til morgenkonference. Vi er en stor afdeling med cirka 70 læger og et stort akutoptag, så vi drøfter kun de væsentligste operationer. Ellers er det vigtigste at få dagsprogrammet til at gå op.

8.00 Går på operationsgangen og siger godnat til den første af mine to patienter. Det er en ung mand, som er kommet ind med smerter og ikterus og skal have fjernet sin galdeblære samt sten i de dybe galdeveje. Han var inde med samme problemstilling for nogle uger siden, hvor han fik lavet ERCP [endoskopisk retrograd kolangiopankreatikografi]. Normalt ville vi have fjernet galdeblæren lige efter, men han ønskede af flere grunde at udsætte det. Og så er der i mellemtiden dumpet en ny sten fra galdeblæren ned i galdevejene. Så nu skal vi fjerne sten og galdeblære samtidig.

8.15 Mens patienten bliver gjort klar, går jeg op til stuegang. Jeg ser blandt andet en patient med dissemineret cancer, som venter på kemoterapi. Han er frustreret – kemoterapien er aflyst flere gange på grund af tilstødende feber, gulsot og andet, der først skal løses. Udskriver en patient fra i går og ser på en, som ligger til observation efter blødende ulcus. Så går jeg ned for at operere.

9.00 Vi opererer laparoskopisk som ved en almindelig galdeoperation, men frilægger galdegangen lidt mere og går ned med et tyndt fleksibelt skop for at fjerne stenene i galdevejene. Der sidder én sten og spærrer, og den fjerner vi, før vi fjerner galdeblæren. Det er en god operation, og patienterne skal kun have lavet én procedure. Lidt ærgerligt, at han ikke blev færdigbehandlet under første indlæggelse. Jeg går op og laver operationsbeskrivelsen og får lidt at spise.

12.00 Jeg bliver kaldt ned for at sige godnat til min anden patient. En kvinde i 40’erne, som tidligere er gastrisk bypass-opereret, som er kommet ind med ikterus og mavesmerter. MR-skanning viser, at hendes dybe galdegang, ductus choledochus, er fyldt op med sten. Så planen er, som på den første patient, at fjerne galdeblæren og samtidig, via ductus cysticus, at fjerne de sten, som ligger i den dybe galdegang. Der er mange sten, og de ser store ud. Men det bliver ikke nødvendigt at åbne galdegangene. Vi henter mere end ti store sten op uden problemer. Jeg kan se op i leveren via galdegangen, forbi konfluensen og ud i højre og venstre galdegang, og kan se galden strømme fra leveren. Det er lige fascinerende hver gang, det kan lade sig gøre.

15.00 Operationen er vel overstået. Ved eftermiddagsstuegangen har jeg en snak med en patient, som fik fjernet galdeblæren for nogle uger siden og nu er kommet ind med gulsot. Hun er frustreret og nervøs: Trods MR-skanning og ERCP har vi ikke fundet ud af, hvad hun fejler. Jeg når at konferere hende med en leverkirurg og bestiller en CT. Da patienten er så utryg, trygler jeg røntgenlægen om at lave skanningen allerede i dag. Han indvilger.

18.00 Normalt havde jeg fri kl. 15.15, men har vagt i Akutmodtagelsen. Nu spiser jeg aftensmad med kolleger i konferenceværelset. Det er ikke altid, det lykkes, men super hyggeligt. Derefter går jeg i Akutmodtagelsen og ser nogle flere patienter. Får svar på CT, der heldigvis er normal.

19.45 Jeg cykler hjem, hvor jeg er med til at putte børnene, inden jeg spiser rester af aftensmaden, tager bad og snakker lidt med min kone om den komplicerede patient. Hun er biolog i et medicinalfirma, og det er altid spændende at få en anden vinkel end den lægefaglige. Senere sætter vi os i sofaen for at se et afsnit af »Mindhunter«, men må kaste håndklædet i ringen.

23.00 Vi går i seng. À