Skip to main content

Et eksperiment med hovedstadens patienter

FORMAND FOR LÆGEFORENINGEN
Mads Koch Hansen

7. okt. 2013
3 min.

Børnelægerne advarer mod at erstatte lægevagten med 1813-telefonens sygeplejersker. De har ikke samme spidskompetence som praktiserende læger til at vurdere, om et barn har behov for hospitalsbehandling, påpeger Dansk Pædiatrisk Selskab. Børnelægerne frygter, at alvorlige sygdomme bliver overset hos nogle børn, og at der henvises patienter, hvis sygdom kunne være klaret hos praktiserende læger. Resultatet er, at resurserne flyttes fra de alvorligt syge børn til de mindre syge, og at ventetiden vokser.

Dansk Pædiatrisk Selskab peger også på, at der i Storbritannien er sket en stigning på 46 pct. i antallet af patienter på skadestuerne siden 2004, hvor sygeplejersker overtog visitationen. Udgifterne er steget, og kvaliteten er faldet. Det er meget alvorlige bekymringer, som børnelægerne er gået til pressen med, og de står ikke alene med at efterlyse svar på, hvordan Region Hovedstaden vil håndtere at flytte opgaver fra den primære sektor ind på sygehusene.

Sundhedsstyrelsen peger i sin rådgivning af regionen på, at den nye organisering indebærer en risiko for, at for mange indlægges, og for et uhensigtsmæssigt forbrug af diagnostiske undersøgelser. Styrelsen peger også på, at det er vigtigt, at afdelingerne har en størrelse, så de kan klare de mange ekstraopgaver, og at bemandingen er i orden, dvs. at der er speciallæger i almen medicin og andre med viden og erfaring fra almen praksis til stede.

Oveni kommer, at arbejdsfordelingerne svæver i luften. Det gælder snitfladen mellem det nye akutsystem og kommunerne, som spiller en hovedrolle i det borgernære sundhedsvæsen. Samarbejdet mellem almen praksis og akuttelefonen er heller ikke klart beskrevet. Regionen lægger op til et tostrenget system i dagtimerne, hvor 1813-telefonen også har åbent i familielægernes åbningstid, men uden lægelig backup. En model, som ikke er i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger om et enstrenget system. Hvordan egen læge får information om, at en patient har været i kontakt med det nye akutsystem, vides heller ikke.

Det er dybt bekymrende, at så mange spørgsmål stadig hænger i luften tre måneder før årsskiftet. Desværre er det kendetegnende for Region Hovedstaden i denne sag, at fagfolks råd ikke rigtig tæller. Børnelægerne er ikke blevet inviteret til at komme med deres vurderinger, men har fundet det nødvendigt at gå til pressen for at gøre opmærksom på deres bekymringer. Heller ikke Lægevidenskabelige Selskaber er blevet hørt.

Region Hovedstadens meget afslappede forhold til at basere beslutninger på viden har desværre konsekvenser. En uklog og uforberedt plan er nu så fremskreden, at man kun kan håbe, at de administratorer, som skal føre beslutningerne ud i livet, vil inddrage de nødvendige eksperter, lytte til dem og gøre deres bedste for, at sygehuslægerne ikke bruger tiden på de forkerte patienter, mens køen i venteværelset bare vokser og vokser.