Skip to main content

»Et hav af alle mulige forskellige bøger …«

Hans Højkjær Larsen begyndte i sidste uge på medicinstudiet i Aarhus. I onsdags gik det for alvor løs
med foredrag, der på en lempelig måde skulle introducere de studerende til en række af de fag,
der venter forude.

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

9. sep. 2013
3 min.

8.00 Ud af døren hjemme i Frederiksbjergkvarteret og cykler i skole sammen med en masse andre. Slutter med at bestige den lange bakke op til universitetet sammen med en masse andre cyklende.

8.15 Vi starter med et foredrag om »det økologiske talent«. Forskningsleder og lektor Mette Krogh Christensen taler om talentudvikling i sportens verden. Det er interessant nok, men i kaffepausen bliver vi enige om, at det virker ret irrelevant, og at vi nok heller ikke helt forstod, hvorfor vi skulle høre om det.

10.15 Det næste er et foredrag, hvor Morten Skydsgaard fra Steno Museet fortæller om »Den vesterlandske medicin«, og vi hører om medicinens udvikling – fra man begynder at beskrive mennesket anatomisk og begynder at dissekere, om udviklingen af lægemidlerne, penicillinet, kortlægningen af vores arvemateriale og den genetiske revolution. Det er noget mere relevant end det første.

12.15 Efter en kort pause skal vi introduceres for cellebiologi, et fag, som vi skal have. Professor Jeppe Prætorius fortæller meget praktisk om, hvordan underisningen skal foregå, hvordan timerne ligger, og vi får at vide, at vi skal købe farveblyanter, så vi kan tegne cellerne i de korrekte farver. Også noget om, hvordan det foregår, når vi skal op i anatomi, hvordan mikroskopet fungerer og så videre.

Det er mit indtryk, at foredragene meget handler om at neddrosle vores frygt for fagene. Mange har hørt skrækhistorier om, hvor svært det er. Med al den cellebiologi, mikro- og makroanatomi og så videre. Alle de gamle rygter er falske, og bare man er interesseret, skal det nok gå.

13.15 Introduktion til faget makroskopisk anatomi ved lektor Peter Holm-Nielsen. Han præsenterer os for et hav af alle mulige forskellige bøger, vi skal igennem. Han lægger også vægt på, at det slet ikke er så slemt, og at alle fag på medicin er svære, og makroanatomi er bare lidt mere omfattende. Han fortæller også en del om, hvad vi kan blive og fortæller om de forskellige specialer – medicinske og kirurgiske – begyndende med hovedet og ender ved fødderne. Han slutter med huden.

15.15 Efter en kort pause får vi dagens sidste foredrag, der handler om idrætsmedicin. Professor Thorsten Ingemann Hansen gennemgår bevægeapparatet og fortæller om forskellige sportsskader og hvordan knoglerne hænger sammen. Han viser en forfærdelig video om folk, der har brækket deres knæ og så videre. Vi hører ham sige navnene på knoglerne, og langsomt bliver vi introduceret til anatomien, som vi skal i gang med snart.

16.00 Jeg cykler hjem, hvor jeg får lidt at spise og en kort lur. Otte-til-fire med foredrag hele dagen, det er ret hårdt.

18.00 Jeg læser lektier. I morgen skal vi i gang med medicinsk filosofi og videnskabsteori, der blandt andet handler om etiske dilemmaer og tanker om medicinen. Hvad smerte er, og hvordan den defineres. Det er sikkert valgt, for at vi kan lægge lidt blødt ud, frem for at starte lige på og hårdt med anatomi og den slags. Bagefter løber jeg en times tid i Aarhus med min storebror.

21.00 Jeg tager over til min kæreste. Hun er også lige begyndt på medicinstudiet. Vi er på samme store hold, og vi får snakket dagen igennem og får vendt studiestarten.