Skip to main content

På trods af en øget markedsføring af især øl, er det lykkedes at undgå en stigning i forbruget af alkohol og at få budskabet om genstandsgrænser ud til en stor del af befolkningen.

»Budskabet om genstandsgrænserne er blandt andet nået ud til storforbrugerne. Det er den gruppe, der kender grænserne bedst. Selvom der ikke er bevis for det, så mener jeg, at Uge 40-kampagnerne har virket som et værn mod den massive markedsføring, der har været i de sidste ti år, hvor især bryggerierne er blevet mere synlige i fx tv-reklamer og ved fodboldkampe«, siger forskningsleder, professor, dr.med. Morten Grønbæk, Center for Alkohol-forskning, Statens Institut for Folke-sundhed. Han har siddet i forskellige arbejdsgrupper med relation til Uge 40- kampagnerne og har blandt andet været med til fagligt at vurdere den videnskabelige evidens for genstandsgrænserne.

Morten Grønbæk understreger, at selvom Uge 40-kampagnen ikke kan stå alene, er det dog, efter hans opfattelse, en af de offentlige kampagner, sammen med 6 om dagen-kampagnen, hvis eksistens der er mest bevidsthed om i befolkningen.

Professor i mediesociologi og offentlighedsanalyse, dr.phil. Anker Brink Lund, Institut for Journalistik, Syddansk Universitet, er enig i den positive vurdering af alkoholkampagnerne, selvom han er kritisk over for den måde, offentlige kampagner ofte gennemføres på.

»Min grundlæggende holdning er, at kampagner skal bruges med varsomhed. Men lige med hensyn til alkoholkampagnen, der mener jeg, at det er en af de mest professionelle offentlige kampagner, bl.a. fordi man har accepteret, at der er tale om et langt sejt træk. Temaet i kampagnerne er varieret gennem alle årene, men fokus er fastholdt. Det er en styrke«, siger Anker Brink Lund.