Skip to main content

Et stort skridt nærmere ligestilling af psykiatriske patienter

Den nye handlingsplan betyder ikke, at vi i sundhedsvæsenet nu kan læne os tilbage i forvisning om, at en ligestilling af psykiatrien kun er et spørgsmål om få år. Det er en meget stor opgave, som kræver både politikeres og fagfolks fortsatte fokus i de kommende år.

formand for Lægeforeningen
Mads Koch Ha nsen

23. maj 2014
3 min.

Endelig kom handlingsplanen for psykiatrien. St. bededag valgte regeringen at offentliggøre den længe ventede plan, der skal sikre, at psykisk syge kan regne med samme betingelser, som andre patienter i det danske sundhedsvæsen.

Der er et mål, som Lægeforeningen har arbejdet intensivt for gennem de seneste fire år. Vi har ikke stiltiende kunnet se på, at en stor patientgruppe blev placeret i et b-spor med uoverskuelige ventetider og mangelfulde rettigheder – blot fordi deres sygdom er psykisk.

Der er et mål, som Lægeforeningen har arbejdet intensivt for gennem de seneste fire år.

Derfor er det meget glædeligt, at regeringen har forstået alvoren i de appeller om handling, som både patienter, læger og andre sundhedsprofessionelle har sendt. Der er kommet en plan, som lægger sporene til, at en udsat og overset patientgruppe får ordentlige betingelser. Der er nu politisk vilje til at gennemføre de nødvendige forbedringer for patienterne og til at give psykiatrien det faglige løft, som medarbejderne i psykiatrien har efterlyst i årevis.

Med planen følger et ekstra økonomisk løft på 1,6 milliarder kroner til det psykiatriske område over de næste fire år. De 900 mio. kr. skal gå til at forbedre de fysiske rammer, og et beløb svarende til 200 mio. kr. pr. år afsættes til en vedvarende udbygning af den ambulante psykiatri. Det er ikke et beløb, som vil revolutionere psykiatrien med et fingerknips, men det vil betyde, at flere patienter hurtigt får den rette behandling.

Det er positivt, at den ny handlingsplan også omfatter initiativer, der skal sikre bedre brug af medicin, og at der er politisk vilje til at prioritere psykiatrien i satspuljeforhandlingerne, i forskningspuljer og i arbejdet med nationale kliniske retningslinjer. Det vil samlet løfte kvaliteten i behandlingen af psykiatriske patienter

Den nye handlingsplan betyder ikke, at vi i sundhedsvæsenet nu kan læne os tilbage i forvisning om, at en ligestilling af psykiatrien kun er et spørgsmål om få år. Det er en meget stor opgave, som kræver både politikeres og fagfolks fortsatte fokus i de kommende år.

Først og fremmest er det afgørende, at der findes penge til at gøre de mange udviklingsprojekter permanente. Lige nu kører der en række gode initiativer, der er finansieret midlertidigt af midler fra satspuljen – blandt andet shared care og ambulante udgående team. Hvis ikke der bliver bevilget midler til, at projekterne udbredes til hele psykiatrien, er der risiko for, at handlingsplanen smuldrer, inden den for alvor er begyndt at virke.

Vi efterlyser også, at der i handlingsplanen bliver sat fokus på rekruttering af speciallæger, og at folketings- og regionspolitikere har øje for den vigtige rolle, som de praktiserende psykiatere og familielægerne spiller i behandlingen af især de psykiatriske folkesygdomme angst og depression. Den faglige udvikling af den fremtidige psykiatri må heller ikke glemmes. Der er et stort behov for en langsigtet og strategisk plan for den pykiatriske forskning.

Det bliver en stor opgave for hele sundhedsvæsenet at omsætte handlingsplanen til virkelighed. Det kræver fokus og ihærdighed. I Lægeforeningen vil vi gøre, hvad vi kan, for at den bliver så fagligt velfunderet som muligt, og det glæder os, at regeringen har taget et stort skridt i den rigtige retning.