Skip to main content

EU-ret stopper offentliggørelse af forskningsrapporter

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

13. maj 2013
2 min.

EMA – det Europæiske Medicinagentur – er blevet beordret til at lade være med at udlevere forskningsdata i to sager, som er anlagt af to medicinalfirmaer. Der er tale om de omfattende kliniske forsøgsrapporter og forsøgsprotokollerne.

Afgørelsen kommer fra EU-Retten - dvs. den første instans i EU‘s retssystem – hvor firmaerne AbbVie og InterMune har anlagt sag mod EMA. De to virksomheder ønsker netop få agenturet til at afvise forespørgsler om aktindsigt og anden adgang til de to firmaers forskningsresultater.

Men afgørelsen fra EU-Retten er kun midlertidig og gælder, indtil retten når til en endelig afgørelse i de to sager. I værste fald kan det tage flere år, og EMA siger i en pressemeddelelse, at agenturet overvejer at appellere den – midlertidige – afgørelse, der nu er kommet.

Spørgsmålet er så, om der er videre implikationer.

Overlæge, dr. med. Peter Gøtzsche fra det Nordiske Cochrane Center er en af de forskere, der oprindelig var med til at tvinge den åbenhedspolitik frem i EMA, der nu er gængs. Han er ikke bekymret for implikationerne af afgørelsen fra EU-Retten i AbbVie og InterMune sagerne.

”Retten har sagt, at EMA ikke må udlevere dokumenter i de to aktuelle sager, men det er kun i relation til de aktuelle sager”, siger han.

”Det er meget almindeligt, at en ret vælger den udvej. Når det er første gang, de får en sag, som de ikke har prøvet før, så stiller de arbejdsgangen i bero, mens de tænker over, hvilken dom de skal komme med”, siger han.

EMA siger dog i sin pressemeddelelse, at ”anmodninger om adgang til oplysninger, der ligner de to AbbVie og InterMune sager, vil blive vurderet på individuel basis i lyset af Rettens ordre”.

Men EMAs direktør, Guido Rasi håber tydeligvis ikke, at den midlertidige afgørelse om et stop for åbenhed får lov at overleve, når Retten træffer sin endelige beslutning om, hvordan der skal dømmes i de to sager.

”Hvis Retten beslutter, at vi skal stoppe frigivelsen af data, mener jeg, at det vil være den størst mulige boomerang for industrien”, siger han til Reuters.

For alt, der kan tyde på hemmelighedskræmmeri, vil blot styrke den mangel på tillid til medicinalindustrien, som efterhånden har bredt sig.

”Det mest magtfulde våben vi har, til at håndtere mistro, er åbenhed”, siger han.