Skip to main content

Få en mentor

Journalist, Klaus Larsen

13. jun. 2008
4 min.

En succes Mentorordningen for ledere i sundhedsvæsenet var en succes. Det mener så godt som alle, der deltog i forsøgsordningen, der foregik i samarbejde mellem FAS, Yngre Læger og DJØF, og som netop har fået en altovervejende positiv evaluering af deltagerne.KBU-mentorSom noget helt nyt tilbyder Yngre Læger også en mentorordning for de nyuddannede læger, som skal i gang med den kliniske basisuddannelse. Yngre Læger har samlet et mentor-korps med omkring 100 udvalgte afdelingslæger fra alle specialer over hele landet. Mentorerne skal gennemgå en mentoruddannelse og stiller sig gratis til rådighed i det år, ordningen foreløbig skal vare. Man kan - indtil 1. august - tilmelde sig på læger.dk. Her findes også det profilskema, som skal sikre den rigtige match mellem mentor og mentee. Matchen sker altså ikke automatisk men ved »visitation«. De tilmeldte bliver visiteret efter først-til-mølle-princippet.En at læne sig op ad

»Formålet er at hjælpe de helt nye læger til at komme godt ind i lægelivet«, siger Thomas Pasgaard, som er bestyrelsesmedlem i Yngre Læger og formand for Team Videreuddannelse.

Thomas Pasgaard understreger, at mentoren ikke arbejder på samme afdeling eller er en del af basislægens daglige arbejdsliv. Mentoren skal være en neutral person, som kan give basislægen råd og sparring på et højt fagligt niveau, og som den nye læge kan tale med om emner, som kan være svære eller umulige at diskutere med afdelingens kolleger eller ledelsen.

»Med mentorordningen kan man få en lidt ældre kollega, som man kan læne sig op ad, og snakke med om andre ting end det rent medicinsk-faglige. Det har man jo sine daglige kolleger til. Men der kan være meget andet, man ikke lige får snakket med dem om, eller har lyst til at snakke med dem om. Og måske vil man også hellere vende det med en udenforstående, hvis man synes, at vagtbelastningen er et problem, end med overlægen«.

Thomas Pasgaard, der selv blev færdig med sin turnus for cirka et år siden, er overbevist om, at mange vil føle behovet for en mentor - og så skal de også have muligheden.

At ordningen søsættes nu skyldes, at karriererådgivning generelt var den medlemsservice, flest medlemmer efterspurgte, da Lægeforeningen spurgte medlemmerne om deres ønsker og forventninger til foreningen.

»Når vi sætter forsøget i søen, er det fordi, vi har en klar fornemmelse af, at det er noget en del vil benytte sig af«, siger Thomas Pasgaard.

Fordel for begge parter

Afdelingslæge på Retsmedicinsk Institut i København, Brit Ladegaard Sørensen, er en af dem, der har meldt sig som mentor. Og hun glæder sig:

»Jeg kan godt lide kontakten til de kommende læger og at høre, hvilke forventninger de har til os, der er gamle«, siger Brit Ladegaard Sørensen, der selv har en fortid fra 13 år i almen praksis, hvor hun havde mange praksisreservelæger og uddannelsesamanuenser, og desuden i fem år har været lektor på Syddansk Universitet.

»Så jeg har undervist meget, og jeg synes, det er spændende - også at præge de nye læger med mine holdninger, og at høre om deres egne forventninger til at være læge«.

Kunne du godt have tænkt dig, at du selv havde haft en mentor, da du skulle i tur-nus?

»Ja, da! Det kunne have været godt. Det var bare lige på og hårdt, og hjælp dig selv«.

Hvad regner du selv med at få ud af at sparre med en helt grøn kollega?

»Jeg regner helt bestemt med selv at få nogle input. Det er meget få praksisreservelæger og uddannelsesamanuenser, jeg har haft, hvor jeg ikke har ændret lidt i min adfærd eller mine procedurer eller forventninger - det er meget få, der ikke har givet mig noget«.

Så det går begge veje?

»Meget!«

Du er velkommen til at kontakte uddannelseskonsulent Sidsel Wied, swi.yl@dadl.dk Hvis du har spørgsmål til de to mentorordninger

Leder-mentor

Mentorordningen for ledere i sundhedsvæsenet er en succes. Det mener så godt som alle deltagere i forsøgsordningen, der foregår i samarbejde mellem FAS, Yngre Læger og DJØF, og som netop har fået en altovervejende positiv midtvejsevaluering af deltagerne.

En mentor udtrykker glæde over »at mærke sit værd som rådgiver for en person, der er relativt ny leder i klinikken«. Det giver indblik i, hvad den næste generation af ledere tænker og prioriterer, og hvordan de oplever ledelser.

Mentoren har desuden fået mulighed for at reflektere »over min egen praksis som leder på en stor institution og dermed input til forbedring af egen performance«.

Også i den modtagende ende af ordningen er der stor tilfredshed. To af tre mentees har benyttet chancen til at diskutere karrieremuligheder, har opnået »viden om, hvordan en anden faggruppe er skolet« og har nydt godt af at udveksle erfaringer om ledelse i sundhedsvæsenet.

Af ti mentees har ni oplevet forløbet som »inspirerende, interessant og fornyende«.

Selv om både DJØF'er og lægefaglige ledere har en travl hverdag, ønsker 11 ud af 12 mentorer at være mentor igen i næste omgang, der sættes i gang til september.

På grund af succesen udvides mentorkorpset, så flere nyere ledere får mulighed for at få en mentor.

Hvis du vil tilmelde dig leder-mentorordningen, kan du finde tilmeldingsskemaet på www.laeger.dk under uddannelse. Skemaet skal være udfyldt senest den 1. august.

KBU-mentor

Tilmelding til KBU-mentorordningen foregår på Læger.dk.

Under »Uddannelse« vælger du »Karriererådgivning«. Her finder du mere information om mentorordnin-gen og det profilskema, der skal udfyldes.

Tilmeldingsfrist:

Hurtigst muligt og senest den 1. august.