Skip to main content

Facebook for forskere

Maria Thuesen, maria@thuesen.tv

10. jun. 2011
3 min.

Berlin. Der er hvidt og tomt i bygningens lange gange. Kontorerne er små og virker som pludselige oaser i en snørklet labyrint. Stemningen er rolig og afdæmpet. Man kan svagt høre folk tale sammen, og det er primært på engelsk.

Men vi er i Tysklands hovedstad Berlin, og der er over 50 medarbejdere i gang i de mange små kontorer hos ResearchGate. Det ser ikke ud af meget, men det er verdens største sociale netværk, som samler tæt på en million forskere fra knap 200 forskellige lande. Hver dag kommer 2.500 nye medlemmer til.

»Internettet - Altså World Wide Web - blev til at begynde med lavet, for at forskere kunne udveksle data. Det går ResearchGate nu tilbage til«, fortæller 29-årige Ijad Madisch, der er manden bag siden. Han er tysker med syriske forældre og har læst på Harvard University i Boston, USA.

ResearchGate er et socialt netværk, som minder om det velkendte Facebook, men det er kun for videnskabsfolk. På få minutter kan man oprette en profil, danne grupper, lægge sin forskning ud og læse andres. Derudover kan man søge efter ledige stillinger, hente informationer om konferencer og opbygge et netværk med andre forskere. Både inden for sit eget felt og på tværs af faggrænser. For eksempel kan man lave en metodegruppe, hvor en bestemt faggruppe kan udveksle erfaringer med metoder.

»På ResearchGate er det også muligt at udgive forskning, der ikke er lykkedes. Normalt er det jo kun det, der lykkes, som bliver udgivet. Men det er jo faktisk kun 5% af al forskning«, lyder det fra Madisch.

I maj 2008 kom netværket online for første gang. ResearchGate håber at kunne fremskynde resultater ved at gøre afstanden mellem de forskellige faggrupper kortere. På siden kan forskere stille spørgsmål til hinanden og drage nytte af hinandens erfaringer. Måske er den forskning, man laver, allerede udført af en anden på den anden side af Jorden. Netværket vil gøre forskningen mere effektiv.

»Med ResearchGate kan jeg skabe større forandringer i verden, end hvad jeg selv ville kunne udrette i mit eget lille laboratorium«, fortæller Ijad Madisch. Siden indeholder i dag 40 millioner videnskabelige dokumenter og kan også være med til at forhindre plagiater, da netværket kan bruges til at undersøge, om noget materiale er kopieret. Et lignende netværk var i marts med til at fælde Tysklands forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg, der beskyldes for at have kopieret andre i sin doktorafhandling.

I september 2010 valgte to store firmaer at investere i ResearchGate: Benchmark Capital, der står bag E-bay, og Twitter og Accel Partner, der står bag Facebook. Det er dem, der finansierer ResearchGate, som derfor er helt gratis at bruge og uden reklamer.

De tre største faggrupper på sitet er biologi, medicin og it. Ud af de knap en million brugere er omkring 2.500 fra Danmark.

Læs mere på www.researchgate.net