Skip to main content

Færøerne indgår aftale med islandske speciallæger

Journalist Randi Mohr, torgrim@olivant.fo

4. mar. 2009
3 min.

Færøske patienter, der har behov for behandling i udlandet, vil nu i højere grad blive behandlet af islandske speciallæger hjemme på Færøerne frem for af læger på især Rigshospitalet i Danmark.

Om godt en måned ventes det, at der bliver sat et politisk punktum for en ny samarbejdsaftale mellem Landshospitalet i Reykjavik og Landssygehuset i Torshavn.

Aftalen kommer især til at omfatte speciallægeindsats fra Island til færøske patienter inden for ryg- plastik- og karkirurgi.

»Vi har en pukkel af patienter, der venter på behandling inden for rygkirurgien. Det har været svært at få dækket behovet i Danmark. Dertil mangler vi speciallæger inden for plastik- og karkirurgien. I Island er der forholdsvis mange speciallæger i forhold til indbyggerantallet. Dvs. at det er lettere at rekruttere speciallæger der. Dertil er der forholdsvis kort afstand mellem Færøerne og Island - godt en time med fly, mens det tager dobbelt så lang tid at flyve til Danmark. Det siger sig selv, at det er en fordel,« siger cheflæge på Landssygehuset i Torshavn - Tummas í Gari.

Den lægelige direktør venter især, at der kan spares penge på for- og efterundersøgelser i forbindelse med operationer, som hidtil er blevet udført i Danmark.

Islandske speciallæger rejser til Færøerne

Fremfor at patienterne rejser til Danmark, bliver det i højere grad islandske speciallæger, som rejser til Færøerne og udfører disse undersøgelser. Selve operationen vil herefter i flere tilfælde komme til at foregå i Island.

»I dag er det ofte sådan, at en færøsk patient, der har behov for en operation uden for Færøerne, skal flyve flere gange - både når det gælder forundersøgelsen, selve operationen og efterundersøgelsen. Vi kan spare nogle udgifter ved, at lægen kommer til os i stedet og foretager undersøgelserne. Det er jo nemmere at en person kommer til Færøerne, frem for at måske 50 patienter rejser fra Færøerne flere gange. Samtidig opnår man også den vigtigste fordel: at patienten får en bedre behandling, da vedkommende ikke skal belastes med for megen transport,« siger Tummas í Gari.

Han oplyser videre, at fra færøsk side er det ønsket, at Landssygehuset knytter kontakter med universitetshospitaler.

Et ufravigeligt politisk krav om, at udgifterne til sygebehandling uden for Færøerne ikke længere må overstige den tildelte bevilling, er også en af årsagerne til, at der nu bliver gjort alvor af de sidste års tilnærmelser til en aftale mellem hospitalerne i Torshavn og Reykjavik.

Ifølge departementschef i Færøernes sundhedsministerium, Poul Geert Hansen, brugte det færøske sundhedsvæsen sidste år 129 mio. kr. til behandlinger i udlandet. Bevillingen lød på 117 mio.

Poul Geert Hansen siger, at af dette beløb gik knap 35 mio. til rejse- og opholdsudgifter - herunder også til pårørende. I indeværende år er der afsat 124 mio. kr. til behandling af syge færinger uden for øerne i Nordatlanten.

Samarbejdet med danske sygehuse fortsætter

Såvel lægedirektør Tummas í Gari som Poul Geert Hansen pointerer, at aftalen med Island ikke er ensbetydende med, at samarbejdet med danske sygehuse er fravalgt. Hidtil har færøske patienter især frekventeret Rigshospitalet, hvor man sidste år udførte behandlinger på færinger for 75 mio. kr. En stor del af de patienter, der har behov for behandling uden for Færøerne, vil fortsat blive sendt til Danmark.

»Jeg forventer, at islændingene kommer til at behandle et sted mellem 10 og 20 pct. af de patienter, vi før sendte til Danmark,« siger Poul Geert Hansen, der også fortæller, at interessen på Island for at indgå samarbejde med Færøerne er stor.

»Vi har gode erfaringer med det islandske sygehusvæsen.

Vi har allerede i den sidste tid sendt patienter til strålebehandling i Island. Ventetiden er ikke så lang i Island som i Danmark. Endvidere har vi med islændingene også haft et godt samarbejde om psoriasispatienter og folk, der er blevet behandlet for barnløshed,« siger han.

På Landssygehuset i Torshavn peger ledende kirurg Jacob Midjord særligt på, at den kommende aftale med islændingene kommer til at medføre, at der bliver importeret ekspertise til Færøerne. Jacob Midjord nævner også det positive i, at ventetiden bliver kortere - især når det gælder rygkirurgien.