Skip to main content

Færøske overlæger får overenskomst for første gang

Overlæger på Færøerne bliver nu også omfattet af lokal løn og skal ikke længere være stavnsbundet i tre år, før de får pension. Et skridt på vejen til at sikre rekrutteringen af speciallæger, siger den lokale FAS-repræsentant.

Landssygehuset i Torshavn på Færøerne. Foto: Colourbox
Landssygehuset i Torshavn på Færøerne. Foto: Colourbox

Dorte R. Jungersen, doj@dadl.dk

8. feb. 2017
3 min.

Lige nu er er cirka 13 ud af 46 overlægestillinger på de tre sygehuse på Færøerne ubesatte. Patienter må sendes til Danmark – også til mere rutineprægede udredninger og behandlinger. Dertil kommer, at mange af lægerne har svært belastede af vagter og ikke hidtil er blevet kompenseret for, at de har en 40 timers arbejdsuge - en overlæge har alene haft en grundløn.

Men efter at Foreningen af Speciallæger (FAS) nu har indgået overenskomst med det færøske finansministerium, og overlæger ikke som hidtil skal være tjenestemandsansatte, er det begge parters håb, at vil der vil være et større incitament til at lade sig ansætte som overlæge i det færøske sundhedsvæsen.

For FAS’ forhandlingsleder, Mette Worsøe har det været vigtigt at indgå en overenskomst, der er tilpasset færøske forhold og som skeler til, hvor rekrutteringen skal komme fra.

Lettere at rekruttere

”Jeg mener, at overenskomsten gør det lettere at rekruttere overlæger til Færøerne. Både blandt færøske og danske læger. Man behøver ikke binde sig for mange år, men kan vælge at være læge på Færøerne i en periode.Og så glæder det mig rigtig meget, at vi også har fået en lønpulje til de læger, der allerede er der”, siger Mette Worsøe.

Overenskomsten minder om den aftale, der gælder for overlæger på danske sygehuse og vil følge de reguleringer, der sker for overlæger i det danske sundhedsvæsen.

En af forbedringerne er, at en overlæge med den nye overenskomst er sikret en pension på 20 procent uden en stavnsbinding på tre år. Som tjenestemand har man hidtil først fået pension efter tre års ansættelse. Det betød, at hvis en overlæge efter to år forlod sin stilling, gik den optjente pension tabt.

En anden væsentlig ændring er, at der vil være muligheder for kvalifikationstillæg, funktionstillæg og anden lokal løn. En overlægepulje på 700.000 kr. er afsat til individuelle tillæg til de overlæger, der allerede er ansat. Nye overlæger skal derimod have lokal løntillæg udenfor overlægepuljen. Dette gælder også for deltidsansatte, som hidtil har været rekrutteret på konsulentvilkår.

”Et skridt på vejen”

Overlægeforeningens lokale tillidsrepræsentant på Færøerne, Frodi Joensen ser indgåelsen af overenskomsten som et ” skridt på vejen” i forhold til at sikre rekruttering af speciallæger og overlæger, som mangler i stort tal og som inden for flere specialer er helt fraværende.

”Mulighed for lokal løn er i princippet godt, fordi det giver mulighed for at rekruttere de speciallæger, vi har så hårdt brugt for. Men det er for tidligt og også uærligt at tegne et for lyserødt billede af fremtiden, idet vi ikke ved, i hvor stort omfang systemet heroppe vil gøre brug af mulighederne. Den færøske finansminister har udtalt, at overenskomsten er et kæmpe fremskridt i forhold til fremadrettet at rekruttere læger, men det kan vi ikke være helt sikre på, eftersom rekruttering af overlæger afhænger af andre faktorer end løn. Men med overenskomsten er der sendt et signal om, at der fra begge sider er et ønske om at vende den negative spiral. Af rekrutteringsmæssige hensyn har det også været vigtigt for os ikke at indgå en separat færøsk overenskomst, men at indgå en aftale i regi af FAS ”, siger Frodi Joensen.

Overenskomsten, der gælder fra 1. februar, erstatter den gældende tjenestemandsaftale fra 2002 og omfatter både overlæger og lægelige chefer.