Skip to main content

FAME på godt og ondt

formand for yngre læger Lisbeth Lintz

20. maj 2009
3 min.



Sundhedsvæsenet har leveret et nyt bidrag til den meget tykke bog med forkortelser: FAME eller Fælles Akut Modtage Enhed. Det er en størrelse, der er ved at bliver etableret på tværs af landet som led i den nationale sygehusreform, der som bekendt bygger på etableringen af færre (18) store sygehusenheder med døgnåbne fælles akutmodtagelser. FAME er i dag etableret i Køge, Holbæk, Kolding, Herning og Holstebro.

De første erfaringer falder i to kategorier. På den ene side er det klart, at denne nyskabelse, der skal være med til at optimere kvaliteten i patientbehandlingen, er rigtig og positiv, både for patienter og for lægerne. På den anden side slæber den alle fortidens problemer med sig, hvis den ikke etableres, så den lever op til de anbefalinger, som der er enighed om mellem Yngre Læger, Lægeforeningen og Sundhedsstyrelsen. Disse anbefalinger går bl.a. på, at der kun skal modtages patienter, der allerede er visiterede, dels at der er det rigtige vagtberedskab.

Det vil sige, at der er de relevante speciallæger tilstede, også i vagten, at der er umiddelbar adgang til speciallægesupervision og -bistand, at det lægelige ansvar er formaliseret og veldefineret og, at der er samarbejde på tværs af specialer. Hvis man blot hiver det gamle skadestueskilt over indgangen ned og skriver FAME eller noget andet fancy i stedet, og i øvrigt fortsætter med at lade nybagte basislæger køre butikken, så er FAME ikke noget fremskridt. Det gælder også de fysiske rammer. En samling skurvogne giver hverken et bedre arbejdsmiljø eller patientbehandling.

Den gode nyhed er, at FAME, ideelt betragtet, har potentialet til at blive et fremragende uddannelsessted for yngre læger. Det store og brede patientgrundlag giver gode muligheder for læring, og de uddannelsessøgende læger får muligheder for kollegial sparring og supervision fra speciallæger fra et bredt spektrum af specialer. Imidlertid er Lægeforeningen meget opmærksom på, at betingelserne for at skabe den bedst mulige uddannelseskvalitet i høj grad kommer til at afhænge af, hvordan man organiserer og implementerer FAME lokalt.

Nogle steder oplever de yngste uddannelseslæger en helt anden verden. En verden, hvor visionerne langt fra er realiserede. Bagvagterne er ikke til stede døgnet rundt, og der er problemer med mangelfuld supervision og vejledning. Lægeforeningen finder ikke denne situation acceptabel, og vi vil løbende følge udviklingen. Der er tydeligvis behov for, at anbefalingerne gen- og nærlæses i regionerne. Vi har endnu ikke hørt, at regionerne er uenige i anbefalingerne, og vi vil arbejde for at sikre, at de lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

FAME var et af temaerne på Yngres Lægers repræsentantskabsmøde i slutningen af april og også hovedtema på et internat mellem Udvalget for Uddannelse og Forskning, UUF, og Lægeforeningens medlemmer af de tre regionale videreuddannelsesråd i starten af april. Vi har fokus på, at FAME kommer ordentligt i vej, og i øvrigt er FAME emne for en række artikler de kommende numre af vores nye regionale blad Danmarks Læger.