Skip to main content

FAS' efterårskonference

FAS

23. okt. 2006
3 min.

Lægeforeningen har en historie, som er fyldt med meget konkrete tiltag, når det gælder forebyggelse af sygdomme og fremme af befolkningens sundhed. Lægeforeningens Sundhedskomite arbejder også kontinuerligt for at sætte fokus på en række væsentlige områder, men alligevel har det ikke været Lægeforeningen, der har domineret medierne eller optrådt på konferencer. Indenrigs- og sundhedsministeren har beslaglagt talerstolen, når det gælder forebyggelse og sundhedsfremme og gjort strukturreformen og sundhedsloven til det afgørende tiltag ved at gøre kommunerne hovedansvarlige. Dansk Sygeplejeråd har været klart mere markant end Lægeforeningen, ikke mindst i medierne.

Er forebyggelse og sundhedsfremme ikke et fokusområde for lægerne, fordi ventelisteafvikling, behandlingsplaner, frit valg og mange andre emner dominerer den kliniske hverdag? Er der ingen lægelige initiativer som svar på det politiske fokus? Foreningen af Speciallæger ønsker at finde frem til svaret herpå ved Efterårskonferencen 2006 på Hotel Munkebjerg med følgende.

Program

Kl. 10.00: Velkomst ved FAS' formand og ordstyrer, Poul Jaszczak

Kl. 10.10: Forebyggelse og Sundhed i politisk søgelys?

Oplæg v/formand for Danske Regioner, formand for Regionsrådet i Region Midtjylland Bent Hansen

Fra den 1. januar 2007 er regionerne næsten alle lægers arbejdsgiver eller aftalepart, men har regionerne opgivet forebyggelsesindsatsen på andre områder end almen praksis, fordi minister og Folketinget har overladt opgaven til kommunerne? Hvad kan vi vente af regionernes prioritering af opgaverne? Vil den sekundære sundhedssektor af nød alene skulle fokusere på daglig drift af undersøgelse, behandling og pleje?

Kl. 10.30. Debat med Bent Hansen

Deltagerne i efterårskonferencen har mulighed for at stille spørgsmål og debattere med Bent Hansen, som ikke kan blive til afsluttende debat.

Kl. 10.50-12.00: Er den lægefaglige viden konkret nok til at handle nu, når det gælder forebyggelse og sundhedsfremme?

Repræsentanter for tre forskellige specialer - almen medicin, hepatologi og kardiologi - vil hver i et indlæg på 20 minutter give svar på følgende spørgsmål:

  1. Hvad vil inden for jeres speciale være den helt afgørende forebyggende indsats for at hindre sygdom i at opstå eller udvikle sig, og hvad er dokumentationen for det?

  2. Hvad hindrer denne indsats i at blive gennemført?

  3. Er der eksempler på en forebyggende indsats, som har ændret sygdomsforekomsten eller udviklingen?

Kl. 10.50: Oplæg v/professor, praktiserende læge Bo Christensen

Efterfulgt af ti minutters spørgsmål fra og debat med plenum.

Kl. 11.20: Oplæg v/overlæge Ulrik Becker, Alkoholenheden, H:S Hvidovre Hospital

Kl. 11.40: Oplæg v/overlæge Hanne Rasmusen, Klinik E, H:S Frederiksberg Hospital

Kl. 12.00: Frokost og kaffe

Kl. 13.00: Forebyggende sygehuse - er det en selvmodsigende betegnelse? Konkrete eksempler på forebyggelse i og fra det behandlende sundhedsvæsen

Oplæg v/Anna-Birthe Bach, formand for netværket af Forebyggende Sygehuse, centerchef, Kirurgisk Center, Herning

Kl. 13.20: Sund By

Oplæg v/Karl Bornhøft, formand for Sundhedsudvalget i Nordjyllands Amt

Netværket er det længst levende netværk af offentlig sundhedsfremmeindsats med mere end 20 års erfaring. Hvad er lykkedes, og hvad er ikke, hvordan kan det måles ud over registrering af glæder og skuffelser, og har lægerne overhovedet bidraget? Og hvordan tegner den fremtidige offentlige sundhedsfremmeindsats sig?

Kl. 13.40: Brumleby bliver altid fremhævet som lægestandens håndgribelige indsats for folkesundheden, men eksemplet har efterhånden mange år på bagen

Oplæg v/Jens Winther Jensen, formand for Den Almindelige Danske Lægeforening

Lægestandens forening, Lægeforeningen, fylder 150 år til næste år. Kan man forvente en ny Brumleby eller lignende håndgribelige tiltag fra lægernes side, eller er og bliver Brumleby højdepunktet?

Kl. 14.00: Kan lægerne som profession markere sig med vægt på forebyggelse og sundhedsfremme, og hvis ja, hvordan?

Debat mellem oplægsholdere, FAS' formand og konferencedeltagerne

Kl. 15.15: Afslutning og kaffe

Tilmelding til mødet kan ske via blanketten i Ugeskrift for Læger nr. 39, side 3351 hurtigst muligt eller pr. telefon 35 44 85 00.