Skip to main content

FAS' UEMS-årsmøde i København

Jesper Brahm, FAS redaktør, j.brahm@dadlnet.dk

5. okt. 2007
2 min.

Traditionen tro indledtes dagen med et introduktionskursus om UEMS for nye repræsentanter ved seniorkonsulent i FAS, Stine Mieth-Waldorff. Selve mødet indledtes af Lars Bjørn Rasmussen, som er Lægeforeningens repræsentant i UEMS, og som pga. 6-års-reglen fratræder posten i nær fremtid.

Medlemskab og stemmeret

I UEMS har hvert medlemsland én stemme i rådet. De forskellige specialers »Sections« og »Boards« er repræsenteret i rådet med observatørstatus. Lars Bjørn Rasmussen fortalte bl.a., at der var forslag om at ændre på princippet om hvert land én stemme til, at også Sections- og Boards-repræsentanterne skulle have stemmeret, hvorved visse af de større lande ville få flere stemmer end andre. De nordiske lande stemte imod forslaget, dels fordi det er et brud med det oprindelige princip, dels fordi det er de nationale lægeorganisationer, der skal afstikke politikken i UEMS. Der var imidlertid et flertal for forslaget, og man afventer nu et detaljeret udspil.

UEMS' aktiviteter

Generalsekretæren for UEMS, dr. Bernard Maillet, gennemgik UEMS' aktiviteter i det forløbne år.

Antallet af medlemslande stiger i takt med EU's udvidelse. Ligeledes stiger antallet af associerede lande.

For en lang række af specialer, og flere er på vej, er der udarbejdet et CME-pointsystem således, at man på nationalt plan derudfra kan godkende CME-aktiviteter. Der er indgået aftaler mellem EACCME og en række af de europæiske specialesektioner og boards, ligesom også en række nationale akkrediteringsberettigede organisationer har indgået aftaler om gensidig anerkendelse med EACCME. Danmark indgår ikke i de omtalte aftaler, idet vi ikke har indført et formelt eller obligatorisk CME-pointsystem. Danmark har dog anerkendt EACCME som et europæisk Clearing House for udveksling af CME-point.

Dette hænger også sammen med holdningen til specialisteksaminer, som nyder stor fremme i de sydeuropæiske lande samt i de nye østeuropæiske lande. Her bliver en specialisteksamen betragtet som en blåstempling af kompetencer. I de nordiske lande og England er den langt overvejende holdning, at en specialisteksamen er et øjebliksbillede af specialistens kompetencer. I disse lande lægger man stor vægt på, at en evaluering afspejler den ønskværdige, fortsatte udvikling af kompetencer, som ligger i begrebet Continuing Medical Education. Den videre udvikling ligger i Glasgow-deklarationen, som omhandler en europæisk specialisteksamen. Den erstatter ikke den nationale specialisteksamen eller autorisation, men er et forsøg på at standardisere eksamen på europæisk plan.

UEMS er en kompliceret og ikke altid lige gennemskuelig organisation. Den interesserede læser anbefales at besøge UEMS' hjemmeside.

Faktaboks

UEMS hjemmeside: www.uems.net

EACCME: European Accreditation Council for Continuing Medical Education