Skip to main content

FAYL's medlemmer er trofaste, men uden engagement

FAYL-redaktør, 1. reservelæge Ulla Davidsen

1. nov. 2005
3 min.

Der er valg til FAYL's repræsentantskab. Det vil sige, der er valg nogle steder. Denne gang er der nemlig flere amter, hvor der ikke skal afholdes valg, da der end ikke er opstillet nok til at dække repræsentantpladserne.

Tidligere var der kampvalg og rift om at blive en del af FAYL's højeste myndighed, som det store repræsentantskab er.

Bestyrelsen startede i foråret en proces med at reducere repræsentantskabets størrelse. Til en begyndelse blev det foreslået, kun at indkalde suppleanter, når repræsentanter havde forfald. Forslaget blev nedstemt -- men nu kommer det af sig selv, da der mange steder ikke er kandidater nok. Der er 100 repræsentantplader og 57 suppleantpladser. I år er der kun opstillet 112 kandidater fordelt på hele landet. Ved sidste valg for to år siden var der 142 opstillede til de dengang i alt 148 pladser [1]. Repræsentantskabets størrelse afhænger af medlemstallet.

I artiklen om FAYL's medlemsundersøgelse og interviewet fra Silkeborg (s. 3763-6) er der ikke tegn til, at medlemmerne ønsker at melde sig ud af foreningen. Den manglende vilje til at engagere sig i foreningsarbejde har længe været genstand for intens mediedebat: Individkultur kontra tidligere tiders kollektivkultur er en udvikling i vores adfærd, som mange har beskrevet: holdidræt er udskiftet med individtræning i motionscentre; indkøb over Internettet vinder frem på bekostning af butikkernes snærende åbningstider. Osv. Uanset om der er en trend væk fra det kollektive, er der i hvert fald flere tegn på, at yngre læger i mindre antal bruger tid på meriterende aktiviteter ved siden af deres fuldtidsarbejde. Inden for forskningen oplever flere og flere legatbestyrelser et faldende antal ansøgere til forskningslegatuddelinger. Forklaringer som nemmere tilgængelighed til specialistuddannelse i form af hele blokforløb samt flere kvindelige læger med ansvar for familie og børn er nogle af de hørte forklaringer på indtrykket af dalende interesse for ulønnede ekstraopgaver.

Demografien blandt yngre læger har formentlig ikke ændret sig siden sidste valg i 2001. Medlemstallet ligger på godt 8.500 og har været en anelse stigende gennem de senere år. I uddannelsesenqueten fra 1999 fremgår, at FAYL havde 8.500 medlemmer [2], og aktuelt er der registreret 8.677 medlemmer af FAYL med gennemsnitsalder 42 år [3], Knap 32% af FAYL's medlemmer, er speciallæger, viste uddannelsesenqueten i 2001.

FAKTA

FAYLs formand, Mette Worsøe, konstaterer, at processen med at reducere repræsentantskabets størrelse er det rigtige, samt at det nuværende valg viser vigtigheden af at vedligeholde initiativerne med at tilpasse foreningen til medlemmernes behov. Dog ærgrer det hende, at medlemmerne ikke har et større ønske om at indgå i arbejdet med at forbedre yngre lægers løn- og arbejdsvilkår.


Referencer

  1. Davidsen U. Kampvalg - i Århus og Københavns Amter, men 8 ledige pladser i H:S. Ugeskr Læger 2001;163:5747.
  2. Gaub M, Jensen JW. YL's uddannelsesenquete 99. Ugeskr Læger 1999;161:6406-9.
  3. www.dadlnet.dk under DADL i tal.