Skip to main content

Fedmeoperationernes skæve Danmarkskort

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

15. mar. 2010
4 min.

Det er sværere at blive indstillet til en fedmeoperation i Region Syddanmark end i den øvrige del af landet. Sådan har det i alt fald været til et godt stykke inde i året 2009, indtil udredningen sidst på året midlertidigt blev flyttet fra offentlig til privat regi. Af 2.700 operationer i perioden blev kun 231 foretaget i Sydjylland og Fyn, men regionens sundhedsdirektør Jens Elkjær mener til gengæld, at det er de rigtige, der er blevet opereret. Han mener, at tallene er udtryk for, hvor mange i regionen der dels havde behov for en fedmeoperation og dels levede op til kravene for, at operationen kan gennemføres. Han afviser, at regionen bevidst har holdt tallet nede for at undgå de voldsomme udgiftsstigninger, man vånder sig under i andre regioner.

»Nej, der ligger ingen økonomiske kalkulationer i det. Men vi har i modsætning til, hvad man måske gør andre steder, ønsket at lade vore egne læger på hospitalerne stå for udredningen frem for at lade forundersøgelserne ske på private hospitaler. Vi har støttet vore fagfolk i, at de skal gå frem efter Sundhedsstyrelsens retningslinjer, og vi har ikke på nogen måde opfordret dem til en stram fortolkning af retningslinjerne«.

Vil opbygge egne faciliteter

Jens Elkjær forstår godt, hvis nogle patienter bliver skuffet over at blive afvist, men han fastholder, at der er gode grunde til det:

»Vi skal huske, at fedmeoperationer er karakteriseret som kirurgi med risici af Sundhedsstyrelsen. Der er risiko for komplikationer, og vi ved ikke, hvilke langsigtede konsekvenser operationen kan have. Derfor skal vi være helt sikre på, at patienterne lever op til retningslinjerne. Det er her hensynet til patienterne, der vejer tungest.«

At der er forskel på, om udredningen sker i privat eller offentlig regi, tyder de seneste tal fra Region Syddanmark på. Fra oktober kunne de offentlige hospitaler ikke følge med mere, og da ventetidsgarantien ikke kunne overholdes, blev patienterne sendt til forundersøgelse i privat regi.

Hurtigt steg antallet af fedmeoperationer til cirka det dobbelte.

»Det bør man jo naturligvis reflektere over. Hvad jeg mener, holder jeg for mig selv, og jeg vil ikke gøre mig til dommer over, om det er vore folk, der har ret, eller om det er dem, der arbejder ude i privatsektoren. Jeg kan kun sige, at der ingen indikation er for, at vore læger ikke følger retningslinjerne på området, og at vi så hurtigt som muligt selv vil overtage udredningen igen. Vi vil desuden gerne selv kunne stå for alle fedmeoperationer, og vi vil nu opbygge egne faciliteter til formålet i Svendborg og Esbjerg«, fortæller Jens Elkjær.

Der foretages ikke i øjeblikket fedmeoperationer på offentlige sygehuse i Region Syddanmark.

»Reglerne er jo de samme«

Sundhedsstyrelsen: Fedmeoperationer er et område i hastig vækst, og vi holder nøje øje med eventuelle forskelle geografisk og i forhold til, om arbejdet foregår i offentlig eller privat regi.

Direktør i Sundhedsstyrelsen, Jesper Fisker, er parat til at se på, hvorfor der åbenbart er forskel på, hvor mange der godkendes til fedmeoperation, alt efter hvor i landet de bor. Således tyder tallene fra 2009 på, at det var sværere at blive godkendt til fedmeoperation, hvis man boede i Region Syddanmark, end hvis man for eksempel boede i Midtjylland.

»Generelt er det sådan, at hvis der over længere tid viser sig væsentlige forskelle på, hvor mange der får stillet en bestemt diagnose og foretaget operation, vil vi tage det op og prøve at få en forklaring på, hvorfor disse forskelle opstår. Det vil typisk foregå på den måde, at vi henvender os til hospitalet eller regionen for at få en forklaring. Der kan jo være gode grunde til, at det ser ud, som det gør. Herefter vurderer vi, om noget bør ændres. Når det gælder fedmeoperationer, er det jo lidt specielt, fordi det er et forholdsvis nyt område i hastig vækst, hvor det offentlige ikke har tilstrækkelig kapacitet og derfor må overlade en del til privathospitaler. Disse forhold kan naturligvis give nogle udsving, men vi følger med i udviklingen, og retningslinjerne jo er de samme uanset hvem, der står for udredning og operationer«, siger Jesper Fisker.

Region Syddanmark siger, at de netop følger de retningslinjer, I har udstukket, og ikke har anlagt en speciel stram fortolkning. Det kan jo være, at det er regionen, der har fat i den lange ende og kun opererer dem, der opfylder betingelserne for at blive godkendt til operation?

»Ja, vi har da heller ikke hørt andet, end at det skulle være tilfældet. Vi har ikke modtaget nogen henvendelser om, at regionen ikke følger vores retningslinjer.«

Antallet af fedmeoperationer er steget væsentligt i Region Syddanmark, efter at forundersøgelserne mod slutningen af 2009 blev flyttet til privathospitaler. Giver det anledning til overvejelser, hvis der er sådanne forskelle alt efter, om udredning sker i privat eller offentlig regi?

»Der bør ikke være nogen forskel. Hvis det i praksis viser sig, at der alligevel er det, vil vi gå ind og se på, hvad årsagen kan være. Vi holder øje med området, og hvis vi ser sådanne forskelle som en systematisk tendens, vil vi reagere på det«, siger Jesper Fisker.