Content area

|

Finansloven er på plads: 600 mio til psykiatrien, 60 kr for en pakke cigaretter

Lægeforeningen roser to punkter i den finanslovsaftale, S-regeringen mandag aften fik på plads med Radikale, SF og Enhedslisten: Der afsættes flere penge til psykiatriske patienter, og tobaksprisen stiger væsentligt.
Forfatter(e)

Regeringen og dens støttepartier er enige om at afsætte 600 millioner kroner ekstra om året til psykiatriske patienter. Det er penge, som falder på et meget tørt sted, og som kan betyde en stor forskel for en sårbar og overset gruppe af patienter, skriver Lægeforeningen.

”Det er både godt og nødvendigt, at der i den nye finanslovsaftale sættes midler af til et nu-og-her-løft af psykiatrien. Når flertallet af lægerne i psykiatrien mindst en gang om ugen må udskrive patienter, der har behov for at være indlagt, så er der altså behov for flere senge. Området har i mange år været underprioriteret, så her rammer politikerne plet. Midlerne til psykiatrien falder på et tørt sted,” siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.

Pengene skal for en stor del gå til til de akutte patienter og på at skabe flere sengepladser, og der er tilfredshed i Lægeforeningen med, at aftalen lægger op til at styrke behandlingen af de mest syge patienter.

”I de seneste år har mange af tiltag, der er iværksat inden for psykiatrien, ikke rettet sig mod de patienter, som var sværest syge. Derfor er det i den grad tiltrængt, at denne gruppe af mennesker, som ofte er meget hårdt ramt, får en bedre hjælp”, siger Andreas Rudkjøbing.

Dyrere cigaretter

Som en del af finanslovsaftalen har Socialdemokratiet desuden givet køb på sin enegængerholdning til tobakspriser og bøjet sig for støttepartiernes krav om en betydelig prisstigning.

”Det er rigtigt godt for folkesundheden, at prisen på tobak nu kommer til at stige markant. En pris på 55 kroner, der kort efter stiger til 60, vil redde mange liv. Samtidig vil det i høj grad modvirke, at der hver dag er 40 børn og unge, som begynder at ryge," siger Andreas Rudkjøbing, som peger på at det er tusindvis af flere gode leveår, danskerne får forærende med den højere tobakspris.

Lægeforeningen har stadig som mål at få cigaretprisen op på 90 kroner, men roser finanslovsaftalen for den store prisstigning og for at der satses på gratis rygestopmedicin og på bedre håndhævelse af reglerne for salg af tobak til unge. Som en del af tobaksindsatsen bliver der desuden lagt afgifter på produkter til e-cigaretter.

Læs mere om finanslovsaftalen på FM.dk

Right side

af Rune Lolk | 11/12
12 kommentarer
af Claus Gramstrup Hansen | 10/12
4 kommentarer
af Birgit Alsbjerg | 10/12
1 Kommentar
af Henning Bagger | 09/12
1 Kommentar
af Johanne Dikland | 09/12
4 kommentarer
af Bogi Dánialson Davidsen | 07/12
1 Kommentar
af Mats Lindberg | 06/12
1 Kommentar
af Jens Ole Mathiesen | 06/12
2 kommentarer