Skip to main content

Finansloven: Lidt mere til sundhed trods underskud

Journalist Klaus Larsen, kll@dadl.dk og Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.d

26. aug. 2011
5 min.

Regeringen vil give sundhedsområdet et løft på 1,5 mia. kr. i 2012. Det fremgik af det finanslovsforslag, som finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fremlagde i onsdags.

Med finanslovsforslaget bekræftes økonomiaftalen med Danske Regioner, som afsatte godt 1,25 mio. kr. ekstra til sygehusene. Det svarer til en realvækst på 3 procent. Det er mindre end i årene 2006-2009, hvor væksten i gennemsnit var på 5 procent - men dog en vækst.Praksissektoren vil få en saltvandsindsprøjtning på 200 mio. kr., og så skal der næste år gives 45 mio. kr. mere til medicintilskud i forhold til, hvad denne post ventes at ende på i 2011.

50 mio. kr. til medicinske patienter

De eneste helt nye penge til sundhed kommer fra satspuljemidlerne, hvor der afsættes 1 mia. kr. til at hjælpe nogle af samfundets mest udsatte grupper. Her lægges der op til en styrket indsats på fem strategiske områder, hvor 210 mio. kr. skal bruges i psykiatrien.

Forbedringen i psykiatrien skal ifølge regeringen bl.a. bestå i flere sengepladser, hurtig udredning, øget fokus på unge samt psykologhjælp uden aldersgrænser til mennesker med angst og depression.

Til at forbedre indsatsen for de ældre medicinske patienter vil regeringen hvert af de næste fire år afsætte 50 mio. kr. fra satspuljen. Målet er bl.a. at styrke sammenhængen i patientforløbene og forbedre kommunikationen mellem praktiserende læge, kommune og sygehus. Ifølge en pressemeddelelse fra Indenrigs- og sundhedsministeriet vil en national handlingsplan for den ældre medicinske patient, som har været under forberedelse i længere tid, være klar senere i år.

Satspuljeforhøjelsen skyldes ikke ekstra penge fra regeringen. Det, som bestemmer satspuljens størrelse, er lønudviklingen på det private arbejdsmarked, som viste stor fremgang i 2010.

Finansloven er - også på sundhedsområdet - en bekræftelse af »pakker« og »planer«, som allerede er indgået tidligere i år: Genopretningspakken, Tilbagetrækningsreformen, Sundhedsaftalen, 2020-planen og senest Vækstpakken.

Finanslovsforslaget, som i de kommende måneder skal forhandles på plads i Folketinget, er langt hen ad vejen en kombination af disse pakker, der tilsammen rummer store milliardbesparelser - som dog kun rammer sundhedsvæsenet i form af lavere realvækst.

Opposition: mere til psykiatri

Så vidt regeringens finanslovforslag for 2012. Hvad er oppositionens alternativ - for et valg står jo for døren?

Netop psykiatriområdet vil blive betænkt med - flere - penge, hvis man spørger f.eks. SF's sundhedsordfører Jonas Dahl.

»Vi vil afsætte 2 mia. kr. årligt ekstra der. Det er det område, der har det største efterslæb«, siger han.

Desuden vil partiet give et løft til forebyggelse:

»Vi har foreslået 2 mia. kr. årligt til forebyggelse. Der er et massivt behov for at sætte fokus på det - også fordi sundhedsudgifterne vokser«, siger Jonas Dahl.

Kigger man på de udspil, som SF har lavet sammen med Socialdemokraterne - Fair Forandring og Fair Løsning - kan man også se, at de to partier vil afsætte 3,1 mia. kr. til »verdens bedste sygehuse«. Pengene skal bl.a. gå til en mere effektiv kræftbehandling og et løft - også her - til psykiatrien, fremgår det.

Pengene skal bl.a. komme fra en »sundhed betaler for sundhed-tilgang«, hvor de to partier regner med at kunne hente 3,1 mia. kr. alene på højere afgifter på tobak og usunde fødevarer.

Desuden vil de to partier bl.a. droppe skattebegunstigelsen af private sundhedsforsikringer og indføre en differentieret behandlingsgaranti, som ventes at spare penge.

S: ikke meget nyt

Det Radikale Venstre har også fokus på forebyggelse i deres sundhedspolitik og vil bl.a. have øremærket en femtedel af alle nye sundhedsmidler til det område.

»Vi skal afsætte 1 mia. kr. over de næste fire år til at styrke den kommunale forebyggelsesindsats. Afsætte 500 mio. kr. til oprettelsen af sundhedshuse, der samler de forskellige sundhedsaktører under ét tag - og dermed bidrager til sammenhængende forløb for patienterne. Og afsætte 100 mio. kr. årligt til en forebyggende hygiejneindsats på hospitaler, plejehjem, klinikker, i daginstitutioner, skoler, arbejdspladser og i fødevaresektoren«, siger den radikale sundhedsordfører, Manu Sareen.

Også Det Radikale Venstre vil give et løft til psykiatrien:

»Vi foreslog allerede med Finanslov 2011, at psykiatrien blev tilført 250 mio. kr. ud over det, der allerede er afsat i satspuljerne«, siger Manu Sareen.

På den baggrund er det måske ikke så mærkeligt, at »rød blok« kritiserer sundhedsdelene af regeringens finanslovforslag.

»Der er ikke så meget nyt under solen«, siger Socialdemokraternes sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen.

»Og så er mange af de nye initiativer finansieret over satspuljen, som regeringen slet ikke råder over før en drøftelse med andre partier. Det gælder bl.a. de medicinske patienter. Det er måske det, vi er mest skuffede over - vi har ventet på en handlingsplan i så lang tid, og så kommer de med 50 mio. kr. på satspuljen«, siger hun.

Mads Koch Hansen: Nødhjælp til psykiatrien

Lægeforeningens formand glæder sig over, at der afsættes penge til bl.a. flere sengepladser og hurtigere udredning i psykiatrien. »De falder på et tørt sted«, siger han og fortsætter:

»Der er i virkeligheden tale om nødhjælp til et område, som i årevis har kæmpet med for få sengepladser og alt for lang ventetid. Psykiatrien bør sikres tilstrækkelige midler og samme faste finansiering som resten af sundhedsvæsenet«, siger Lægeforeningens formand, der efterlyser en sammenhængende handlingsplan for psykiatrien.

De enkelte elementer er hver for sig meget gode, siger Mads Koch Hansen.

m»Men der mangler sammenhæng. En national handlingsplan for psykiatrien kan sikre tilstrækkelige resurser og skabe den nødvendige sammenhæng i behandlingen af psykisk og somatisk sygdom«.

Fakta

Nye penge til det regionale sundhedsvæsen i 2012

1,5 mia. kr. til sundhedsområdet i 2012, blandt andet:

  • 650 mio. kr. til mere aktivitet på sygehusene (svarende til en 3 procent aktivitetsforøgelse)

  • 605 mio. kr. til øvrige sundhedsudgifter og sygehusmedicin

  • 245 mio. kr. til praksissektoren mv.

Regeringens udspil til satspuljefordeling i 2012

  • Ældreområdet (111 mio. kr.)

  • En styrket indsats for de vanskeligst stillede (114 mio. kr.)

  • Bedre psykiatri (210 mio. kr.)

  • Bedre integration på arbejdsmarkedet og i uddannelserne (152 mio. kr.)

  • Udsatte børn og unge (107 mio. kr.)

Kilde: Finansministeriet