Skip to main content

Find din forskning

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

1. apr. 2011
3 min.

Et nyt register på nettet - https://www.clinicaltrialsregister.eu/ - skal skabe mere transparens i Europas kliniske forsøg - dvs. medicinske forsøg udført på mennesker. Alle interesserede kan få adgang til registeret, som opremser alle godkendte kliniske lægemiddelforsøg i EEA - dvs. EU samt Island, Liechtenstein og Norge.

Man kan f.eks. se, hvilke sygdomme, der forskes i - hvilke lægemidler, der er tale om - og hvordan forsøgene er skruet sammen.

Lægemiddelstyrelsen, som har været med i arbejdet med at virkeliggøre databasen, forventer, at den vil være med til at gøre dansk forskning - endnu - mere international.

"Hvis man går og overvejer at sætte et forsøg op, kan man gå ind og orientere sig om forskning i Europa om ens fagområde - er nogen allerede i gang med sådan noget? Måske kan man finde et firma, der er i gang med noget inden for ens speciale i nogle lande men ikke i Danmark - hvorfor ikke? Kan jeg være med? Man kan se basale oplysninger såsom hvilken sponsor, det har, hvilke kriterier, der er, og hvem kontaktpersonen for forsøget er", siger farmaceut Morten Pind fra Lægemiddelstyrelsens afdeling for forbrugersikkerhed og kliniske forsøg.

Man kan dog ikke se, præcist hvilke læger, der er med i et givet forsøg. Vil man i kontakt med for-skerne bag forsøget, må man gå via kontaktpersonen.

Databasen er på engelsk. Det nytter altså ikke noget at søge på "kræft" - det skal være "cancer".

Mere åbenhed

Offentliggørelsen af informationerne i databasen er forårsaget af et EU-initiativ, der har til formål at skabe større åbenhed om klinisk forskning i Europa.

"Næste skridt er offentliggørelse af resultaterne af de afsluttede, kliniske forsøg", siger Morten Pind.

Den del af åbenheden vil formentlig være mere kontroversiel, eftersom det i princippet vil betyde, at også negative forsøgsresultater skal lægges frem offentligt.

To registre

For forskere er der imidlertid allerede en amerikansk database - www.clinicaltrials.gov - som også indeholder europæiske forsøg. Så hvad er fidusen med en europæisk?

"Den amerikanske dækker fint de europæiske forsøg også, og her skal man også offentliggøre resul-tater, hvis forsøget involverer medicin, som er i berøring med FDA (Food and Drugs Administration, de amerikanske sundhedsmyndigheder, red.)", siger Jacob Rosenberg, videnskabelig redaktør for Ugeskrift for Læger.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er der imidlertid forskel på de to registre.

Det europæiske registers oplysninger er trukket fra EudraCT - en database, hvor samtlige kliniske lægemiddelforsøg i Europa skal registreres. Det er et krav for de virksomheder og institutioner, der står bag. Ellers kan de ikke få tilladelse til at gennemføre forsøget.

Det vil sige, at det europæiske registrer pr. definition omfatter samtlige forsøg - ikke blot de, som måtte være blevet opgivet til det amerikanske. Så der kan være forskel på de to.

I praksis vil mange forsøg optræde begge steder, fordi den amerikanske database er et af de steder, forskere skal anmelde til, hvis de ønsker at få resultaterne offentliggjort i et videnskabeligt tids-skrift. På sigt er det målet, at en registrering i det europæiske www.clinicaltrialsregister.eu

vil være sidestillet med en registrering i www.clinicaltrials.gov, således at det kun er nødvendigt at anmelde sit forsøg til EudraCT.

Fakta:

Registeret over europæiske kliniske forsøg med lægemidler: https://www.clinicaltrialsregister.eu/ trækker oplysninger fra EudraCT - en obligatorisk database over forsøg.

I december 2010 fandtes der 27.586 individuelle forsøg listet i EudraCT.

Heraf var 79 pct. anmeldt af kommercielle firmaer - resten fra universiteter eller andre uafhængige forskningsinstitutioner.

Overførsel af informationer til det nye register sker løbende - ved åbningen midt i marts lå der lidt under 1.100 forsøg beskrevet - heraf de 98 fra Danmark. I går lå der 5.227 forsøg - heraf 251 dan-ske.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen