Skip to main content

Fire patienter ud af 10 venter over 30 dage på trods af udredningsgaranti

Om få dage har udredningsretten på en måned to års fødselsdag, men regionerne lever ikke op til den. Hele 38 pct. af patienterne venter over en måned på at få en diagnose.

Foto: Bigstock.
Foto: Bigstock.
24. aug. 2015
2 min.

Landets regioner har mere end svært ved at stille diagnoser inden for de 30 dage, som retten foreskriver, skriver ekstrabladet.dk.

Udredningsgarantien på en måned blev indført 1. september for to år siden. Men fra april sidste år til og med marts i år har over 113.000 danskere – svarende til 38 pct. af de patienter, som er i et udredningsforløb – ventet mere end 30 dage på deres diagnose, skriver avisen.

I årets første kvartal lå den gennemsnitlige udredningstid endda på 39 dage, fremgår det af avisen, som henviser til tal fra Statens Serum Institut.

Astmatikere, allergikere samt patienter med mistanke om epilepsi, spastiske lammelser og andre medicinske hjernesygdomme hører til de patienter, som ofte venter for længe på deres diagnose, fremgår det.

Formanden for Danske Regioners sundhedsudvalg Ulla Astman (S) forklarer, at en stor del af patienterne får tilbud om hurtigere udredning, men vælger at takke nej.

"De foretrækker at blive undersøgt på deres lokale sygehus, selv om det betyder, at der er længere ventetid", forklarer Ulla Astman til ekstrabladet.dk.

Men hun erkender, at det ikke inden for alle områder er muligt at tilbyde patienterne udredning inden for 30 dage.

"Der er nogle flaskehalse, hvor vi mangler specialister og derfor ikke kan udrede patienterne i tilstrækkeligt omfang. Det skal vi gøre bedre", siger Ulla Astman.

Udredningsgarantien indebærer, at patienten har ret på en plan for udredning, hvis diagnosen ikke kan stilles inden for de 30 dage.