Skip to main content

Fire uger er for lidt

Journalist Christian Andersen, ca@dadl.dk

22. maj 2006
4 min.

Regeringen ønsker en ventetidsgaranti på fire uger for planlagte operationer. Det står i regeringsgrundlaget.

Men lægerne siger nej tak, eller rettere: Det gør formanden for de 51 sygehuse i Netværk af Forebyggende Sygehuse, overlæge Anna Birthe Bach.

Hun ønsker i stedet at transformere ventetiden til forberedelsestid. Ikke for de i øvrigt velfungerende patienter - de skal bare under kniven så hurtigt som muligt - men for de mange rygere, overvægtige og andre med et dårligt helbred er et lovpligtigt krav om maksimalt fire ugers ventetid ikke godt.

Anna Birthe Bach tager rygerne som eksempel. En undersøgelse viser, at hvis rygere kvitter tobakken seks til otte uger før en operation for knæ og hofter, vil komplikationer såsom sårheling og -infektioner mindskes fra 52 procent til 18 procent.

Lignende undersøgelser findes i forhold til patienter med alkoholproblemer og de stærkt overvægtige.

»Regeringen signalerer på mange områder, at den får ind for forebyggelse. Politisk er det umiddelbart et godt budskab at garantere maksimalt fire ugers ventetid, men det er inkonsekvent i forhold til forebyggelse, for en lang række undersøgelser tyder på, at fire ugers ventetid er for lidt. Blandt rygerne hjælper det f.eks. ikke noget som helst med de fire uger; det vil kun skabe en masse støj i operationsplanlægningen«, mener Anne Birthe Bach.

Ventetiden skal være individuelt afpasset den enkelte patient, mener hun. Behold endelig de nuværende maksimale otte ugers ventetidsgaranti, mener Anna Birthe Bach - men hold kræftpatienterne og de ellers velfungerende patienter udenfor.

»Det er en vigtig pointe, at vi har mulighed for at nuancere ventetiden. Det giver mulighed for, at andre patientgrupper kan komme hurtigere til. Der er jo samlet set kun et bestemt antal pladser og hænder på sygehusene. Ventetidsgarantien vil få den uheldige konsekvens, at kræftpatienter vil komme til at vente for længe på behandling, fordi folk, der ikke burde opereres her og nu, kommer til, inden der er gået fire uger. En mere nuanceret ventetid vil gavne den samlede patientgruppe«, udtaler Anna Birthe Bach.

Undtagelse i loven

»Der er ikke noget jeg hellere vil end at operere så hurtigt som muligt«, svarer overlæge Torben Bech Hansen, Ortopædkirurgisk Afdeling på Holstebro Sygehus, på spørgsmålet, om det ikke bare er fordi, lægerne er dovne og dårligt organiserede, at han ligesom Anna Birthe Bach kæmper imod en ventetidsgaranti på fire uger.

Han er initiativtager til et ph.d.-projekt på afdelingen om ventetidens betydning for forebyggelse af komplikationer i forbindelse med hofte- og knæoperationer.

Rygning, alkohol, overvægt og manglende motion - alle fire dele påvirker komplikationerne efter en operation. Infektionsmodstanden hos alle fire grupper er ofte lav.

Alene patienternes elendige fysiske habitus før operationen taler for en lang indlæggelse efterfølgende. Meget taler ifølge Torben Bach Hansen for at gøre ventetiden til forberedelsestid afpasset individuelt efter den enkelte patient.

Han mener også, at ikke blot vil den enkelte patient nyde godt af en længere forberedelsestid, men sygehusvæsenet og samfundet generelt vil have en økonomisk fordel på grund af bedre compliance, færre indlæggelsesdøgn og hurtigere genoptræning.

»Der er en række risikopatienter, som med fordel kan vente længere end fire uger på en operation. Ellers vil det have direkte negative konsekvenser for patienterne, og i nogle tilfælde vil det oven i købet være farligt for dem ikke at vente. Jeg synes, at der bør være undtagelsesbestemmelser i en eventuel kommende lovgivning på området. For langt de fleste patienters vedkommende vil vi som læger være i stand til at forklare dem, at det er fornuftigt at vente med en operation, men der vil være en restgruppe, som med loven i hånden vil kræve at blive opereret her og nu«, udtaler Torben Bech Hansen.

Han fortæller, at der skal ansættes en sygeplejerske til allerede i patienternes første ambulatoriebesøg at screene risikopatienterne og tage en snak med dem. Opfølgning til de pågældende patienter skal ske løbende i processen, forberedelsestiden, op til operationen. Det skal være direkte af en sygeplejerske eller en læge - det er ikke nok at lange patienterne en pjece, understreger Torben Bach Hansen.

Han har også en ide om at samle de forskellige risikogrupper på cafe-agtige møder a la Anonyme Alkoholikere, for at patienterne kan lære af og bruge hinanden i tiden før operationen.

Forventninger til drg-takster

Anna Birthe Bach glæder sig over, at sygehusene bliver mere og mere offensive med hensyn til forebyggelse - ikke mindst inspireret af de mange arbejdsgrupper og rapporter fra Netværk af Forebyggende Sygehuse.

Men et forhold, som for alvor kan sætte skub i forandringsprocessen på sygehusene, er, igen, økonomien.

Anna Birthe Bach håber, at de forsøgsordninger med drg-takster på sygehusene for forebyggelse bliver permanente.

»For tiden er ministeriet i færd med at vurdere, om 16 koder for forebyggelse på sygehusene fungerer efter hensigten. Man får jo det, man beder om! Hvis man siger til lægerne, at de skal producere, og det belønnes, så gør de det. Så laver lægerne ikke forebyggelse, hvis det bare tager en masse tid men ikke giver penge til afdelingen. Fra den 1. januar 2007 bliver der i en eller anden form indført drg-takster for forebyggelse. Først fra 2007 får afdelingerne penge for at forebygge - det vil absolut få lægerne på banen«, udtaler Anna Birthe Bach.

Læs mere om Netværk af Forebyggende Sygehuse på www.forebyggendesygehuse.dk