Skip to main content

»I de kommende år vil mange solopraksis blive ledige, men det er jo ikke den slags arbejdspladser de kommende praktiserende læger efterspørger. Der kommer flere kvinder ud som praktiserende læger, og de ønsker kortere arbejdstid og et arbejde i et fællesskab. Derfor er behandlerhuse en mulighed«, siger Henning Bruun-Schmidt, sundhedsdirektør i Viborg Amt.

Ud over det kommende behandlerhus i Thisted forestiller Henning Bruun-Schmidt sig, at der kunne komme lignende huse i Sydthy, på Mors, på Salling og måske i Skive. Amtet har et budget på et par millioner om året til at skabe lægehuse, så i løbet af fire år regner Henning Bruun-Schmidt med, at der vil være lægehuse i de områder, der ønsker det.

Situationen på Mors

På Mors er ti ud af 14 praktiserende læger over 55 år. I øjeblikket er der et ledigt ydernummer samt en praksis sat til salg.

»Vi frygter en dominoeffekt, hvis en eller flere af de praktiserende læger ønsker at stoppe. Det vil betyde flere patienter til de resterende, der så kan få lyst til også at stoppe. De fleste læger

på Mors har opgivet at få deres praksis solgt«, siger Henning Bruun-Schmidt.

Viborg Amt har prøvet at få etableret et behandlerhus på sygehuset i Nykøbing Mors, hvor der er ledige lokaler, men det er indtil videre ikke lykkedes. Ved at give et fastholdelsestillæg i nogle år mod at amtet får ydernummeret, hvis praksis ikke kan sælges, kan amtet klare det akutte behov. Når amtet får frie ydernumre, kan de samles i behandlerhuse. Amtet overvejer også at give økonomisk kompensation, hvis en læge flytter fra egne lokaler til behandlerhuset.

»Vi tror på, at med behandlerhuse

vil det være attraktivt at blive praktiserende læge i Viborg Amt«, siger Henning Bruun-Schmidt.

Steen H. Hansen er formand for praksisudvalget i Viborg Amt. Han tror på, at behandlerhuse både kan være med til at fastholde de ældre læger og tiltrække nye praktiserende læger.

»I et behandlerhus er der kollegialt fællesskab og mulighed for fælles hjælpepersonale. Samtidig vil det være nemmere at tilrettelægge arbejdstiden, så det passer den enkelte læge. Det er jo noget, de nye læger efterspørger, men det er jo også til gavn for den ældre læge«, påpeger han.

»Når først behandlerhuset i Thisted kommer i gang, kunne det være et fungerende eksempel for andre områder, ikke bare i Viborg Amt, men også i andre yderområder i Danmark. Det kan godt være, at patienterne får langt til læge, når solopraksis i landsbyerne flytter ind til de større byer, men det er trods alt bedre end slet ingen læge. Alternativet kunne være amtsansatte lægevikarer, men så ville meget gå tabt«, mener Steen H. Hansen.

Lægehus i Lemvig

Også i Ringkjøbing Amt er der behandlerhuse på vej. Praktiserende læger i Lemvigområdet og Ringkjøbing Amt forhandler i øjeblikket om ledige lokaler på Lemvig Sygehus.

»En kompagnipraksis og ni sololæger, der alle nærmer sig pensionsalderen, har ytret interesse for planerne. I første omgang flytter lægerne ind hver for sig, men på sigt er målet, at de får fælles faciliteter«, fortæller kontorchef Lars Oppenhagen fra sundhedsforvaltningen i Ringkjøbing Amt.

Fakta

Anbefalinger i Viborg Amts praksisplan

Rekruttering og fastholdelse

  • at tiltag til rekruttering og fastholdelse koncentreres i Thy, Mors og Salling

  • at læger, der overvejer ændringer, på et tidligt tidspunkt indgår i dialog om løsninger

  • at der i samarbejde med de nuværende læger arbejdes på at etablere behandlerhuse

  • at der på Mors etableres forsøgsordning med tilbud om fastholdelsestillæg, mod at ydernummeret tilfalder amtet ved praksisophør, såfremt praksis ikke kan sælges

  • lægevagt på fredage starter tidligere

  • nattevagter gøres økonomisk mere attraktive

  • læger over 62 år skal kunne antage vikar op til to dage pr. uge, der kan arbejde samtidig med læge

  • i særlige tilfælde tillade færre patienter end normtal

  • delepraksis kan have større antal tilmeldte end overenskomst tillader

  • i særlige tilfælde forhøje basishonorar, hvis praksis overtager flere tilmeldte på grund af praksislukninger

  • øget rådgivning om brug af klinikpersonale og udnyttelse af it-muligheder

På Mors sidder 12 ud af 14 læger i solo-praksis. Indbyggerne på Mors henvender sig væsentlig mere til lægen end de øvrige borgere i Viborg Amt og Danmark. Antallet af kontakter ligger på 7,2 pr. sikret i 2003, amtsgennemsnittet er 6,4, mens landsgennemsnittet er 6,5.