Skip to main content

Flere bud på en KBU-revision

Journalist Klaus Larsen, kll@dadl.dk

15. apr. 2011
3 min.

Fra flere sider presses der på for at ændre basisuddannelsen - men skal det ske ved igen at få en slags 18-måneders turnus? Eller måske ved at tilbyde helt ens KBU-forløb, hvor alle møder den interne medicin?

Kontorchef og overlæge i Sundhedsstyrelsen Birte Obel er fra eksterne undersøgelser bekendt med de yngre lægers indvendinger og ønsker - herunder om mere internmedicin. Hun kan dog ikke kommentere, før hun sidst på foråret har set resultatet af en undersøgelse, der lodder holdningen hos aftagerne - dvs. de ledende overlæger, klinikchefer og almen praksis, som efterfølgende har haft de unge læger ansat i introduktionsstillinger.

»Den skal bl.a. afdække, om KBU-lægerne har opnået de kompetencer, de skal have i henhold til målbeskrivelsen, og om disse kompetencer er tilstrækkelige til at varetage opgaverne som læge i en introduktionsstilling«, siger hun.

»Forlæng til 18 måneder«

Overlæge og postgraduat lektor i nefrologi Knud Rasmussen er som »aftager« af KBU-læger en varm fortaler for, at alle KBU-forløb skal omfatte internmedicin. Og det er han langtfra ene om, siger han.

»For nylig deltog jeg i et møde i Uddannelsesregion Øst for 28 postgraduate lektorer - en for hvert speciale. Hver og én erklærede sig helt enige i, at intern medicin, det skal alle have. Også den, der skal være øjenlæge eller ørelæge. For patienter med øjensygdomme og øresygdomme har ofte også en række medicinske sygdomme. Og kan man ikke bare det basale i den interne medicin, er man på den. Vi står fuldstændig klokkeklart fast på det«.

- Er I også enige om, hvordan? Skal vi tilbage til turnus med de tre specialer?

»Sådan har vi ikke drøftet det. Men nogle mener i hvert fald, at det er helt forkert, at man har reduceret basisuddannelsen. I England og Norge har man udvidet grunduddannelsen fra 18 måneder til 24 måneder. Efter min mening er det vanvittigt at tro, at man kan give folk de basale færdigheder på 12 måneder«.

Ud over at gøre seks måneders internmedicin til en obligatorisk del af basisuddannelsen, så Knud Rasmussen også gerne, at alle opholdt sig seks måneder i almen praksis. »Det er uhyre vigtigt, at også sygehuslæger fremover kender vilkårene og mulighederne i almen praksis«, siger Knud Rasmussen, som ikke vil tage stilling til, om også kirurgi skal være obligatorisk i basisuddannelsen.

YL: KBU-forløb skal være ens

Mads Skipper, som er formand for Team Uddannelse i Yngre Læger, har »taget til efterretning«, at nogle KBU-læger trods hensigten åbenbart er mere lige end andre, og at der kan være brug for en ændret KBU, når systemet åbenbart ikke er i stand til at omstille sig, sådan som det var intentionen med den nye KBU.

Yngre Læger ser derfor gerne, at der sker en »harmonisering«: Hvis alle KBU-forløb gøres ensartede, vil ingen stå ringere end andre i kampen om introstillingerne, forklarer han.

»I stedet for at kræve, at alle får internmedicin, mener vi, at alle KBU-læger skal have et seksmånedersforløb i de nye fælles akutmodtagelser (FAM), for der mener vi, at man bedst opnår KBU-kompetencerne. Her får man både de akutte internmedicinske kompetencer, som efterspørges, plus nogle andre«. »Desuden er akutmodtagelserne potentielt gode uddannelsessteder med gode muligheder for supervision fra de speciallæger, som Sundhedsstyrelsen jo anbefaler skal være til stede døgnet rundt«.

»Og hvor der ikke er mulighed for et forløb i en FAM, må det foregå på en internmedicinsk afdeling«.

Mads Skipper afviser lige som Lægeforeningen at forlænge KBU til halvandet år.

»En forlængelse vil ikke være spiselig for os, så længe vi ikke kan tale om en lempelse af fireårsreglen«, siger Mads Skipper.

»Vi skal ikke skrue tiden tilbage, men fokusere på at anerkende de nye lægers kompetencer, også selv om de måske er anderledes end dem, vi selv fik, da vi startede vores lægeliv«, siger Mads Skipper.