Skip to main content

Flere får kræft - men kræftdødelighed falder

Selv om flere diagnosticeres med kræft, falder kræftdødeligheden. Og det har den nu gjort ti år i træk, viser nye tal. Vi ligger stadig bagved Norge, Sverige og Finland– men haler ind på naboerne.

Kræftdødeligheden er faldet støt år efter år, så rekordfå danskere nu dør af kræft. NB: Figuren viser den aldersstandardiserede kræftdødelighed.
Kilde: Dødsårsagsregistret.
Kræftdødeligheden er faldet støt år efter år, så rekordfå danskere nu dør af kræft. NB: Figuren viser den aldersstandardiserede kræftdødelighed. Kilde: Dødsårsagsregistret.

Klaus Larsen kll@dadl.dk

11. jan. 2017
2 min.

I 2015 døde 241 af hver 100.000 danskere af kræft. Det er tre færre end året før, som også var bedre end det foregående år. Faktisk er det tiende år i træk, at kræftdødeligheden er faldet, viser nye tal fra Dødsårsagsregistret.

Fra 2005 til 2015 er kræftdødeligheden faldet med 12 procent til det nuværende niveau, som er rekordlavt. Og faldet sker på baggrund af, at flere og flere diagnosticeres med kræft: I 2015 fik 626 af hver 100.000 danskere konstateret kræft mod 568 i 2005.

De gode resultater skyldes ikke mindst de 34 kræftpakker, der i 2008 og 2009 blev indført for at sikre hurtigere diagnose og behandling. Det viser forskning fra Kræftens Bekæmpelse og Aarhus Universitet, som blev offentliggjort i oktober 2016.

Forskningsprojektet kortlagde ventetiden fra første besøg hos den praktiserende læge, til patienten har en endelig diagnose. Konklusionen var, at kræftpakkerne forkorter ventetiden, fører til hurtigere afklaring og øger patienternes tilfredshed.

”Hurtig afklaring er alfa og omega, specielt når vi taler om en potentielt dødelig sygdom”, siger formand for Danske Regioner Bent Hansen i en pressemeddelelse.

”Kort ventetid forbedrer sandsynligheden for at sætte ind i tide, og det giver en ro, som patienter og pårørende har krav på. Og når vi kan behandle med nye strålekanoner og skræddersyet medicin, skaber vi de afgørende fremskridt for patienterne”.

Vi haler ind på naboerne

Før kræftpakkerne havde danskerne en overdødelighed i forhold til nabolande, som blandt andet skyldtes, at der gik lang tid mellem første besøg hos egen læge, og til diagnosen blev stillet. En af årsagerne var de praktiserende lægers manglende mulighed for at teste for kræft, sammenlignet med deres kolleger i andre EU-lande.

Danmark hører fortsat sammen med Storbritannien til de EU-lande, hvor det tager længst tid at få en kræftdiagnose, og hvor kræftoverlevelsen er lavest. I begge lande er overlevelseschancerne dog stigende.

Blandt de fire skandinaviske lande er Danmark det land, som har den største stigning i etårsoverlevelse efter en kræftdiagnose, siden kræftpakkerne blev indført, men vi er stadig kun på en tredjeplads i forhold til de tre andre lande.