Skip to main content

Flere medicinstuderende har det skidt

Triste, stressede og svært ved at koncentrere sig. Langt flere medicinstuderende søger psykologhjælp end for få år siden. Men det skyldes ikke fireårsreglen.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

28. jan. 2014
3 min.

Flere medicinstuderende får det skidt.

Sådan lyder meldingen fra Studenterrådgivningen, der tilbyder psykolog- og samtalebistand til landets studerende.

I 2008 var der 93 medicinstuderende, der fik mindst én samtale eller et forløb i Studenterrådgivningen.

Sidste år var der 243 medicinstuderende, der ønskede et lyttende øre og gode råd, viser en opgørelse, som Studenterrådgivningen har foretaget for Ugeskrift for Læger.

En stor stigning

"Det er en stor stigning år for år, som vi har oplevet generelt - også for de medicinstuderende. Men de er jo også nogle ambitiøse og begavede mennesker, der ofte stiller meget høje krav til sig selv,” siger Susanne Springborg, souschef i Studenterrådgivning.

Faktaboks

Fakta

De hyppigste henvendelser drejer sig om tristhed/depression (ikke i klinisk forstand), stress og koncentrationsbevær.

"Særligt kategorien stress er vokset siden 2010. Lige som alle andre studerende belastes de medicinstuderende også af vanskeligheder i tilværelsen. Det være sig gamle traumer fra tidligere i livet, og særligt medicinstuderende kan ligge under for et forventningspres fra familie, da det jo ofte er et fag, der går i arv. Det kan være en stor belastning for nogen", siger Susanne Springborg.

Fireårsregel spiller ingen rolle

Ugeskriftet har kontaktet Studenterrådgivningen, da vi vil undersøge, om det psykiske pres, som fireårsreglen giver de uddannede læger, også har ramt de medicinstuderende. Men den regel er ikke noget, de medicinstuderende henvender sig til Studenterrådgivningen om:

"Dem, der frygter fremtiden, kunne jo godt komme til os og tale om den regel. Men det er ikke min oplevelse, at det er tilfældet. Jeg har et ret godt kendskab til, hvad vi taler med de studerende om, og jeg har aldrig hørt den nævnt", siger hun og fortsætter:

"En anden forklaring kan være, at vi har en psykologisk og social vinkel på de problemer, som de studerende kommer med. Det være sig frygten for på sigt at komme til at lave en fatal fejl, mens vi ikke kan rådgive om, hvordan de skal forholde sig til karriereforløb og dermed fireårsreglen. Måske er det derfor, men det er blot en hypotese".

I 2008 var der totalt set 6.700 medicinstuderende mod 7.800 i 2012. Det øgede optag på studiet er langtfra så stort, at det alene kan forklare den store stigning.

76,9 procent af henvendelserne fra de medicinstuderende kommer fra kvinder – der omtrent udgør 2/3 af studiet.