Skip to main content

Flere overvægtige og rygere på Lolland

Chefredaktør Torben Kitaj, tki@dadl.dk

21. okt. 2008
3 min.

MARIBO

Sundhedstilstanden på Lolland er ringere end næsten alle andre steder i Danmark. Overdødeligheden er høj, der er mange med lave indkomster, der er mange rygere, og rigtig mange er overvægtige. Hvad har kommunen tænkt sig at gøre ved de store udfordringer?

»Vi fokuserer på KRAM-faktorerne kost-rygning-alkohol og motion. Vi har rygestopkurser, og vi har diætister og motionsvejledere, som kan hjælpe med gode råd«, siger Sundhedsudvalgets formand Klaus Pedersen (V) under en rundvisning på det nye sundhedscenter i Maribo.

Burde I ikke gå mere aktivt til værks i jeres forebyggelsespolitik?

»Kommunen har jo overtaget forebyggelse og sundhedsfremme, og arbejdet foregår jo mange steder i kommunen, f.eks. her på sundhedscenteret og i skolerne. Vi prøver at nå den brede befolkning fra vugge til grav, selvom det ikke er nogen enkel opgave at nå ud til befolkningen. Der er måske mennesker, der ikke går så meget op i deres livsstil ved f.eks. at ryge, selvom alle ved, at det er usundt«, siger Klaus Pedersen.

Sundhedscenteret med praktisende læger, sekretærer, laboranter og jordemoder er kun det første af en række nye tilbud til borgerne i den nye Lolland Kommune. Et andet center er planlagt i Nakskov i lokaler på sygehuset, hvor der er ledig kapacitet.

»Det er så op til lægerne i Nakskov, om de vil synes om ideen. Det er jo ikke kommunen, der har ansvaret for lægedækningen, men vi har et problem, hvis ikke vi har lægerne. Vi kan se, at her i Maribo er lægerne glade for sundhedscenteret, og en af de praktiserende læger har allerede udtalt, at han vil blive ved adskillige flere år på grund af de gode faciliteter her på centeret. 40 procent af lægerne her på Lolland er over 60 år, og hvis de forlænger deres aktive arbejdsliv med nogle år, vil det jo gøre vores situation noget nemmere«.

Skal der ikke noget helt ekstraordinært til på Lolland?

»Jo det er jeg sikker på. Vi har også hævet vores budget til sundhedsfremme efter nedlæggelsen af amterne, så vi kan komme mere rundt med en forøget indsats«.

Men hvad siger du til de borgere, som føler sig ladt i stikken her på Lolland, og som oplever, at der rigtig langt til både læger og hospitaler?

»Vi skal passe på ikke at holde liv i noget, som ikke har mange funktioner tilbage, og vi skal passe på, at der ikke sker en nedgradering af sygehuset i Nykøbing. I min verden skal vi se på, hvordan borgerne bliver betjent, og her er det af stor betydning, at vi har et beredskab, hvor responstiderne er acceptable. Vi skal have så mange funktioner som muligt på Nakskov Sygehus, og vi kan bruge sygehuset som et fremskudt ambulatorium, som den første indgang til sygehuset, men behandlingen foregår jo ikke i Nakskov«, slutter Klaus Pedersen.

Lollands sundhedsprofil er usund

  • Andelen af førtidspensionister på Lolland udgør10,3 procent af befolkningen mod 5,8 procent på landsplan.

  • Andelen af folkepensionister er 30 procent større end landsgennemsnittet

  • Gennemsnitsindkomsten i Lolland Kommune er ca. 18 procent lavere end for resten af landet

  • Der er flere overvægtige og flere rygere end i resten af landet

  • Dødeligheden er 30 procent højere for mænds vedkommende end i resten af Danmark.

Kilde: Sundhedsprofil for Lolland Kommune 2008