Skip to main content

Flere smittes med tuberkulose i Danmark

Antallet af folk med tuberkulose har været i stigning siden 2009, oplyser Statens Serum Institut. Læger skal være særligt opmærksomme på grønlandske patienter med lungeproblemer, da stigningen i denne population har været størst.

Homeless man on a city street
Homeless man on a city street

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

22. jan. 2014
3 min.

Tuberkulose-smittede mennesker i Danmark har været i stigning siden 2009, oplyser Statens Serum Institut.

I 2012 blev anmeldt i alt 388 tilfælde af tuberkulose, hvoraf de 130 tilfælde var hos personer af etisk dansk oprindelse.

Det er særligt i København forekomsten er høj, da det er her, at hver tredje af de smittede er blevet påvist. Og særligt hos grønlændere har Statens Serum Institut kunnet konstatere flere smittede.

"Det primære budskab til lægerne er, at de skal tænke på diagnose tuberkulose, primært hos socialt udsatte patienter eller patienter, der ikke er etnisk danske. Hvis de oplever symptomer fra lungerne og mistænker lungebetændelse, men patienten ikke bliver rask med antibiotika, skal de være opmærksomme på, at det kan være tuberkulose. Og de skal særligt have den tanke, hvis der er tale om patienter fra Grønland, hvorfra vi oplever en øget forekomst af sygdommen", siger afdelingslæge på Statens Serum Institut Peter Henrik Andersen og fortsætter:

"I Danmark har vi haft en lav, men konstant antal smittede etnisk danskere. Men den primære bidrager til den øgede forekomst af tuberkulose ses hos personer af anden etnisk oprindelse end dansk. Hvor hovedparten er smittet, når de kommer til Danmark".

Statens Serum Institut kan ikke give en forklaring på, hvorfor det præcis er blandt gruppen af grønlændere at en væsentlig del af stigningen kan konstateres.

En ud af fem anmeldte TB-smittede grønlændere har været smittet mindst en gang tidligere, hvilket for SSI indikerer, at ”denne befolkningsgruppe er i særlig risiko for smitte eller reaktivering af infektionen”, som der står i dets nyhedsbrev.

Instituttet er bekymret over, at det ser ud til, at flere smittes i Danmark - 49 % i 2012 mod 41 % i både 2010 og 2011.

Desuden viser undersøgelser at en særlig bakterietype, C2/1112-15, har været påvist i et stigende antal TB-patienter. En smitte, der har været i stigning i de seneste tyve år. Den er ifølge SSI "uden sammenligning landets og Skandinaviens største smittekæde."

I 1992 var der i alt fem C2/1112-15 tilfælde. Nu påvises, der 60-70 tilfælde årligt. Den ses i stigende grad hos grønlændere.

"Vi har dog set en højere andel TB-patienter, der er smittet i Danmark end tidligere. Vi kan også se, at det særligt er smittekæden cluster2, der har været i stigning. Den bakterietype har været i konstant stigning de seneste tyve år. Den basale ttuberkulosekontrol går ud på at lokalisere, hvem der kan have smittet den syge og hvem, den syge kan have smittet videre. Desværre er der ikke lykkedes at få denne smittekæde under kontrol endnu, så spredningen af TB i Danmark kan undgås. Der er brug for en særlig indsats ikke mindst i risikomiljøer, hvor TB-smitte er udbredt på grund af patienternes dårlige immunstatus. Det være sig på værtshuse, Christiania eller væresteder," siger Peter Henrik Andersen.