Skip to main content

Flot international bedømmelse af forskningsenheden for almen medicin

Mette Bitsch-Christensen, P.L.O.-redaktør

1. nov. 2005
5 min.

Central forskningsenhed for almen praksis i København er blevet bedømt af en international ekspertkomite. Forskningen var relevant, og formidlingen af forskningsresultaterne var i top, fortæller Hanne Hollnagel, som er leder af Forskningsenheden i København.

Vi blev bedømt til at være stærke i kvalitative metoder med teoriudvikling og blev tilrådet at udbygge implementeringsforskningen. For en forskningsenhed, hvis formål det er at udføre selvstændig forskning i almen medicin og i sundhedsvæsenet i øvrigt, er det en fin bedømmelse.

Norsk almen praksis var repræsenteret i bedømmelsesudvalget. Man blev så begejstret for modellen med de almenmedicinske forskningsenheder, at man nu arbejder på at få indført samme model i Norge. Det kan vi godt være stolte af, er Hanne Hollnagels kommentar.

Den fine bedømmelse har haft den positive effekt, at forskningsenhederne er blevet udbygget lidt.

Tredive almenmedicinske forskningsprojekter i gang nu

Projekterne er beskrevet på forskningsenhedens hjemmeside.

Forskningen har fokus på fem områder:

  1. Befolkningens almindelige helbredsproblemer, dens håndtering af disse og behov for lægehjælp.

  2. Klinisk forskning om de store sygdomme.

  3. Forebyggelsesforskning om håndtering af livsstilsamtaler, om risiko og om patientens stærke sider.

  4. Sundhedstjenesteforskning inkl. kvalitetsudvikling og implementeringsforskning.

  5. Det femte område er på tværs af ovennævnte i form af almenmedicinsk grundforskning om de processer der danner basis for det kliniske arbejde i almen praksis, f.eks. konsultations- og kommunikationsforskning, om patienters forståelse af sygdom og risiko, om almenmedicinske teorier m.m.

Der arbejdes med både tal og tekst

I mange projekter anvendes både de traditionelle biomedicinske og epidemiologiske forskningsmetoder, som ofte bygger på spørgeskemaer, og de kvalitative forskningsmetoder, som vi har udviklet på baggrund af den humanistiske og samfundsvidenskabelige forskning.

Kvalitative metoder kan bidrage med en større forståelse af klinisk viden, idet klinisk viden ud over evidens fra klinisk kontrollerede forsøg består af faktorer, som involverer kommunikation, meninger og erfaringer. Vi inddrager ofte patientens og lægens erfaringer, holdninger, sygdomsforståelse m.m.

Vi har gode internationale kontakter, og næsten alle forskere har kontakt til et internationalt netværk omkring deres forskning. Der er især kontakt til Norge, Sverige, Finland, Holland, Eng-land og USA.

Samarbejde i region Øst

Der er forskningsnetværk mellem den decentrale forskningsenhed i Frederiksborg Amt og forskningsmiljøet på Panum bl.a. om »kursus i grundlæggende forskningsmetodologi«. Endvi-dere samarbejdes der med et nyoprettet forsknings- og udviklingsnetværk i region øst - kaldet FUN-ØST - hvis formål er at forberede indførelsen af forsk-ningstræningen i regionen.

FUN-ØST er et åbent græsrodsnetværk, der på nuværende tidspunkt består af »kasketfolk« som i forvejen er involveret i videreuddannelse og efteruddannelse (2-3 fra hvert amt), specielt interesserede, lederne fra forskningsmiljøerne, samt de to almenmedicinske repræsentanter (Bente Nielsen og Jens Tørning) i videreuddannelsesudvalget for region øst.

FUN-ØST arbejder nu på at etablere kurserne i kritisk litteraturlæsning lokalt og tilbyde dem til tutorlæger m.fl.

Forskningsvejledning, praktisk støtte samt kurser for »projektmagere«

Universitetsafdelingen og forskningsenheden er gået i gang med at uddanne flere undervisere til kurset i kritisk litteraturlæsning, således at kurset kan foregå både på Panum og decentralt i amterne i regionen. Det er meget vigtigt for forskningsenheden at tage godt imod nye forskere.

Der er derfor indført en »forsker-snuse-dag« på forskningsenheden. Hanne Hollnagel indbyder praktiserende læger med lyst til at forske til at komme på besøg. En anden mulighed er at få en vejleder ud på besøg i din praksis. Hanne Hollnagel opfordrer til at man blot ringer!

Forskningsenhedens kurser

Der afholdes løbende tre typer kurser for »projektmagere«.

»Hvordan kommer jeg i gang« er et 1-dags-introduktionskursus ved Gert Almind i samarbejde med DSAM. Man kan ringe til DSAM og sige, at man selv eller nogle stykker er interesseret - så aftales der et kursus.

»Kursus i Kritisk Litteraturlæsning« varer fire dage. Med udgangspunkt i patienthistorier er formålet at lære:

  • at stille spørgsmål, som kan besvares ud fra litteraturen

  • at udføre litteratursøgning

  • at læse artiklerne kritisk

  • at vurdere, om de fundne resultater er relevante for mine patienter

  • at overføre resultaterne til mit daglige arbejde.

Kurset holdes på Panum Instituttet, kursusledere er Klaus Witt fra Afdeling for Almen Medicin og Lars Jørgen Hansen fra Central forskningsenhed for almen praksis, København. Kurset holdes i samarbejde med DSAM. Kurserne afholdes hvert halve år. Næste kursus afholdes 6.-7. oktober samt 3.-4. november 2003. I foråret 2004 afholdes kurset 15.-16. marts og 19.-20. april. Tilmelding hurtigt til Annie Keldebæk, CFE, tlf. 35 32 71 71.

»Kursus i grundlæggende forskningsmetodologi« løber over tre semestre; fredage kl. 17.00-20.30 og lørdage kl. 8.30-12.00 ca. en gang månedligt, på Hillerød Sygehus. Arrangør er Arvid Frank Jørgensen, leder af Den Almen Medicinske Forskningsenhed i Frederiksborg Amt, i samarbejde med de almenmedicinske forskningsmiljøer i Lund og København. Andet kursus med 15 kursister er netop afsluttet. Kurset indeholder almen forskningsmetodologi, kvantitative og kvalitative forskningsmetoder samt praktisk projektarbejde ud fra egne ideeer.

Næste kursus starter 23.-24. maj 2003 og slutter ca. december 2004. Tilmelding hurtigt. Hvis du er interesseret i nogle af disse kurser, så kontakt CFE på telefon 35 32 71 71 eller e-mail: admin@gpract.ku.dk.

Fakta

Central forskningsenhed for almen praksis i København:

Ved forskningsenheden i København er der tilknyttet ca. 30 forskere, heraf er 6 fastansatte, de øvrige lønnes fra projektmidler fra forskellige fonde.

Der er tilknyttet såvel unge læger under uddannelse til almen medicin som erfarne praktiserende læger. Herudover er der et tværvidenskabeligt miljø med sociolog, kultursociolog og antropolog samt statistiker. Forskningsenheden giver vejledning og støtte, mulighed for en »forsker-snuse-dag« og afholder forskningstræningskurser. Vejledning kan også foregå i egen praksis ved besøg af forskningskonsulenten, praktiserende læge Frans Waldorff.

Ved forskningsenheden foregår ca. 35 projekter. Disse beskrives nærmere på vores hjemmeside www.gpract.ku.dk

Fakta

Forskningsenhederne i almen medicin:

Der findes forsk ningsenheder for almen praksis i København, Odense og Århus. De er lokaliseret sammen med de almenmedicinske universitetsafdelinger, og der er et tæt samarbejde. Enhederne finansieres og drives af »Fonden vedrørende finansiering af forskning i almen praksis og sundhedsvæsenet i øvrigt«.

Forskningsfondens midler kommer fra overenskomsten mellem SFU og P.L.O. samt en bevilling over finansloven. Der er ca. 20 mio. kr. til rådighed om året.

Forskningsfondens bestyrelse har nedsat et fagligt råd med den opgave at vejlede vedr. den forskningspolitiske linje og løbende følge den igangværende forskning. Forskningsfondens bestyrelse består af amtsborgmester Hans Jørgen Holm, som er formand, amtsborgmester Bent Hansen, formand for P.L.O. Jørgen Lassen og bestyrelsesmedlem i P.L.O. Michael Dupont.

Forskningsenhedernes formål er at udføre selvstændig forskning i almen medicin og i sundhedsvæsenet i øvrigt samt rådgive og give praktisk støtte til forskere.

To andre væsentlige arbejdsopgaver er at formidle forskningsresultaterne samt deltage i projektundervisningen i specialeuddannelsen i almen medicin.