Skip to main content

Flot plan i snævert jakkesæt

Jens Winther Jensen

30. jan. 2009
3 min.

Der er al mulig grund til at glæde sig over, at regeringen fastholder og gennemfører eksperternes anbefalinger om fordeling af penge til fremtidens sygehuse. Erik Juhl udvalgets masterplan udgør efter Lægeforeningens opfattelse det rigtige grundlag for fremtidens investeringer. Til gengæld må vi også konstatere, at den storstilede plan bliver stoppet ned i et sæt tøj, der fra starten ser ud til at være syet noget for snævert. Der er desuden nogle forudsætninger, der nu skal arbejdes med for at gøre planen spiselig for befolkningen.

Det positive først, og det er, at de regioner, der fremlagde fremsynede planer for sygehusene, er blevet belønnet af regeringen. De, som ikke har fulgt Sundhedsstyrelsens anbefalinger, har ikke fået penge fra staten i første omgang. Budskabet er, at det er falsk tryghed, at man af hensyn til befolkningen vil bevare nogle enheder, der bør lukkes før læger og andet sundhedspersonale stemmer med fødderne og forlader dem. Nu er der en fornyet mulighed for at udforme planer, der kvalificerer sig til den næste bevillingsrunde i 2010.

Det bekymrende er, at en række store nybyggerier fra starten er underbudgetteret med flere milliarder kroner i forhold til de projekter, som foreligger. Det er muligt, at byggekonjunkturerne kan snævre gabet lidt ind, og det er også muligt, at der kan hentes noget på ekspertpanelets anbefalinger om mindre, lettere og mere fleksibelt byggeri. Men det som er vigtigt er, at man fastholder ambitionsniveauet og i første omgang eventuelt bygger nogle færre kvadratmetre, der senere kan bygges ud til fuld størrelse. Den længe ventede fornyelse af bygningsmassen i den danske sundhedssektor må ikke ende i enheder, hvor der er for lidt plads til uddannelse og forskning, og arbejdsmiljøet ikke får det løft, som skal være med til at gøre sundhedsvæsenets arbejdspladser attraktive.

Dernæst må såvel regering som regionspolitikere være med til at skabe den tryghed i befolkningen, som er en forudsætning for, at koncentrationen på færre enheder bliver accepteret. Det er forståeligt, at de større afstande til en akutmodtagelse kan føles utrygt, og det må kompenseres med et nærtilbud af høj kvalitet. Vi har foreslået, at der oprettes en helt ny enhed i sundhedsvæsenet, hvor hele forløbet før ankomst til sygehus bliver samlet. Det vil sige vagtcentral, førstehjælpsenhed, ambulance og speciallæge med bil eller helikopter. Vi har med glæde konstateret, at man flere steder bevæger sig i denne retning med bl.a. lægebemandet vagtcentral og avancerede ambulancer. Det gælder ikke mindst i Hovedstaden og Midtjylland.

Lægerne i almen praksis er indstillet på at være med til at give et bedre nærtilbud. Det er ikke i form af store døgnåbne lægehuse. De findes ganske enkelt ikke. Men på andre måder, hvor forudsætningerne er til stede, bl.a. ved styrkelse af vagtlægeordningen. Det er i denne forbindelse perspektivrigt, at Dansk Medicinsk Selskab går ind i arbejdet med at afklare det faglige forhold mellem almen praksis og sygehusene på akutområdet.