Skip to main content

Fødende skal endelig spise og drikke

Niels Uldbjerg & Charlotte Søgaard

15. nov. 2010
3 min.

Metaanalyser, systematiske oversigtsartikler og til dels statusartikler har uden tvivl bidraget til øget kvalitet af de kliniske retningslinjer, der løbende udarbejdes og revideres på lokalt og nationalt plan. Yngre kolleger kan med dem i hånden dokumentere, at »plejer« i mange tilfælde bør dø, selvom ældre kolleger troede, at »plejer« var evidensbaseret.

I dette nummer af Ugeskrift for Læger påviser Maria Stentebjerg & Pinar Bor [1] således, at der ikke er grundlag for at lade fødende faste af frygt for aspirationspneumoni. Evidensen for denne procedure, som er baseret på Mendelsons publikation fra 1946, er på det nærmeste ikkeeksisterende. Dermed falder grundlaget for endnu en obstetrisk procedure. På tilsvarende vis faldt grundlaget for anvendelse af rutinemæssig episiotomi som profylakse imod sfinkterruptur [2]. I en række undersøgelser, der blev gennemført for blot 15 år siden, påviste man, at hyppigheden af sfinkterruptur snarere var forøget end reduceret hos dem, der fik anlagt profylaktisk episiotomi. Dette er blot to eksempler på obstetriske procedurer, som har været anvendt i årevis, og som viste sig at gøre mere skade end gavn.

Danske obstetrikere har erkendt, at deres speciale har været præget af procedurer, der i højere grad var baseret på »plejer« end på evidens, ligesom de har erkendt, at det ikke kan være rationelt, at procedurerne varierer markant fødeafdelingerne imellem. De har imidlertid også erkendt, at det kan være vanskeligt at omsætte evidens til en klinisk praksis, der implementeres på alle landets afdelinger i løbet af kort tid. Modstanden herimod kan være, at man synes, at det er besværligt, og at man ikke tror på evidensen. Oftest skyldes modstanden imidlertid, at man oplever, at de nye procedurer bliver dikteret oppefra.

For at erstatte følelsen af at evidensbaserede nationale retningslinjer bliver trukket ned over hovedet på en med følelsen af medejerskab, har Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG) iværksat to tiltag. Først har man valgt at sammensætte de arbejdsgrupper, der udarbejder forslag til kliniske retningslinjer, meget bredt. Det vil sige, at de skal bestå af både yngre og ældre medlemmer samt af repræsentanter for både Østdanmark og Vestdanmark. Dernæst har man besluttet, at arbejdsgruppernes forslag skal fremlægges, diskuteres og godkendes på årlige møder, hvor alle landets obstetriske afdelinger er repræsenterede. På disse møder besluttes det ofte, at arbejdsgrupperne skal revidere deres forslag [3].

Denne procedure for udarbejdelse af nationale retningslinjer har været en stor succes. Rigtig mange medlemmer af det videnskabelige selskab er engageret i retningslinjearbejdet, de årlige møder er særdeles velbesøgte, og følelsen af medejerskab til de nye kliniske retningslinjer er absolut dominerende, hvorfor implementering er vidtgående uproblematisk. Således angiver 87% af DSOG's medlemmer, at de nationale kliniske retningslinjer danner grundlag for de lokale instrukser. Processen, hvorved kliniske retningslinjer udarbejdes, er således helt afgørende.

Set i det lys er det bekymrende, at Sundhedsstyrelsen overvejer indkøb af Map of Medicine (MOM) [4], der består af ca. 400 engelske kliniske retningslinjer, som man tænker oversat til dansk og implementeret uden forudgående diskussion blandt brugerne [5]. Man kan frygte, at lægerne i Danmark aldrig vil føle ejerskab til MOM, og at de derfor blot vil forsætte, som de plejer. DSOG's mangeårige erfaring viser, at fokuseringen på udarbejdningsprocessen er afgørende for implementeringen af produktet. Indkøb af oversatte retningslinjer tilgodeser næppe denne proces.



Korrespondance: Niels Uldbjerg , Gynækologisk Obstetrisk Afdeling, Århus Universitetshospital, Skejby, 8200 Århus N. E-mail: uldbjerg@dadlnet.dk

Interessekonflikter: Ingen


Referencer

  1. Stentebjerg M, Bor P. Der er ikke evidens for at fratage fødende muligheden for at spise og drikke. Ugeskr Læger 2010;172:3166-70.
  2. Henriksen TB, Bek KM, Hedegaard M et al. Episiotomi og perineale læsioner ved spontane vaginale fødsler. Ugeskr Læger 1994;156:3176-9.
  3. DSOGs kliniske guidelines. www.dsog.dk/guidelines.shtml (16. okt 2010).
  4. Map of medicine. www.mapofmedicine.com/accessthemap/accessthemap/ (16. okt 2010).
  5. Jaszczak P. Kliniske retningslinjer er ikke en hobby. Ugeskr Læger 2010;172:1167.