Skip to main content

Fokusskifte i psykiatrien i Storstrøms Amt

Per Vendsborg, psykiatrichef, dr.med., MPA & Ole Ryttov, psykiatrisouschef

1. nov. 2005
6 min.

I 1999 besluttede Amtsrådet i Storstrøms Amt, at fokus i den psykiatriske behandling og støtte skulle flyttes fra indlæggelse til behandling i lokalmiljøet. Samtidig skulle den sundheds- og socialfaglige indsats integreres.

Social- og Psykiatriudvalget i Storstrøms Amt har vedtaget et fælles værdigrundlag for den sundheds- og socialfaglige indsats inden for psykiatrien. Der er igangsat en langsigtet proces mhp. at harmonisere og uddrage de bedste tænke- og handlemåder fra de to fagområder. Til det formål - som forventes nået over en årrække - medvirker en nyoprettet Uddannelses-, Udviklings- og Forskningsafdeling.

Værdigrundlaget indebærer, at den enkelte i så høj grad som muligt selv administrerer sit liv, sin behandling og sin støtte. Der skal udføres den nødvendige indsats efter »mindste middel-princippet«. Brugerne/patienterne/klienterne skal opfattes som hele mennesker og den sundhedsfaglige og socialfaglige indsats skal være sammenhængende og integreret. Miljø og sårbarhed samtænkes i stress-følsomhed-modellen.

Værdigrundlaget lægger op til, at brugerne styrer indsatsen. Begreber som empowerment og recovery er centrale. Den overordnede vision er, at brugere, pårørende, samarbejdspartnere og borgere oplever en høj grad af tilfredshed og at medarbejderne oplever arbejdsglæde.

Lokalt forankret ledelse

Det hidtidige Amtshospital i Vordingborg er nedlagt som organisation. Der er i stedet oprettet fem sundhedsfaglige centre. Et center i hver af de tre regionale voksenpsykiatriske blokke (Nord, Midt og Syd), et amtsdækkende børne- og ungecenter samt et amtsdækkende center for gerontopsykiatri og specialiserede tilbud. Det sundhedsfaglige center i hver blok ledes af en centerchef/ administrerende overlæge og en souschef med relevant uddannelse for den sundhedsfaglige psykiatri. De regionale centerledelser har basis i de distriktspsykiatriske centre i Næstved, Nykøbing Falster/Vordingborg og Maribo. Der er i lokalområderne socialpsykiatriske institutioner kaldet Bo- og Netværker. De ledes af en forstander og en souschef.

Centerchefen og en forstander i blokken indgår i en gensidigt forpligtende fællesledelse (blokledelse) og er ansvarlige for, at den social- og sundhedsfaglige indsats integreres. Blokledelserne refererer til Psykiatriledelsen i forvaltningen.

Centercheferne og forstanderne har drifts- og budgetansvar over for social- og psykiatriudvalget. De har indgået en aftale - en slags kontrakt - kaldet dialogaftale med udvalget/forvaltningen, som præciserer budgetrammen og målene for indsatsen. Der er inden for budgettet dispositionsret mhp. at nå de opstillede mål.

Lokalt forankret behandling og støtte

Den voksenpsykiatriske indsats er forankret i lokalt arbejdende tværfaglige team, der har base i distriktscenteret i lokalområdet. Til hvert team er knyttet en overlæge, en teamleder og et antal medarbejdere afhængig af befolkningsgrundlag og opgaver. Teamene behandler patienterne både ambulant i lokalområdet og under evt. indlæggelse i det regionale sengeafsnit. En nyindlagt pa-tient, som ikke har kontakt til et team, bliver straks ved indlæggelsen tilknyttet det relevante team. Samtlige team er sammensat af de behandlere, som tidligere var lokaliseret på sygehuset, samt de medarbejdere, som er blevet frigjort i forbindelse med nedlæggelse af sengepladser.

Der er Langtidsteam, som behandler mennesker med længerevarende lidel-ser - fortrinsvis psykoser. Sammen med socialfaglige udgående bostøttemedarbejdere og støttekontaktpersoner udgør de lokalpsykiatrien for denne brugergruppe. Det tilstræbes at opretholde et tidsubegrænset og behovsstyret tilbud om kontakt, behandling og støtte.

Samarbejdet kan integreres meget tæt, i de tilfælde hvor amtet ansætter og leder de socialfaglige medarbejdere som entreprenør for kommunerne. De socialfaglige medarbejdere er i så fald tilknyttet Bo- og Netværkerne. Entrepre-nørmodellen benyttes desværre mindre, efter finansieringsreformens ikrafttræden. På Falster er der iværksat et forsøg med Opsøgende psykoseteam, som er samfinansieret med kommunerne.

Akutteam behandler de patienter, der henvises af egen læge pga. en kompliceret ikkepsykotisk lidelse som fx angst, depression eller spiseforstyrrelse. Patienterne kan som regel modtages inden for 24 timer. Akutteam samarbejder med de andre tilbud, som findes til denne gruppe mennesker og omfatter fx egen læge, praktiserende speciallæge, praktiserende psykolog samt kommunale tilbud.

Der vil være mulighed for at øge behandlingsindsatsen i akutteam, hvis det politiske ønske om en øget indsats for mennesker med ikkepsykotiske lidelser udmøntes. Og det vil være muligt at tilfredsstille et ønske om øget vejledning og supervision til samarbejdspartnere.

Skærmede sengeafsnit

Skærmning er en metode til at bedre omsorgen, reducere tvangsanvendelsen og modvirke flytninger frem og tilbage mellem lukkede og åbne afsnit. Alle skærmede afsnit er principielt åbne - højt skærmet angiver en lidt højere normering. Patienterne udskrives fra det afsnit, hvor de blev indlagt, og flyttes kun rent undtagelsesvis.

I Storstrøms Amt betegner skærmning tillige formålet med en indlæggelse. Behandling foregår lokalt, og indlæggelse finder kun sted ved behov for højere grad af skærmning/omsorg, end der kan mobiliseres lokalt. Medarbejderne på sengeafsnittene koncentrerer sig om skærmningsopgaven. Behandlingen fortsættes eller påbegyndes un-der indlæggelsen af det relevante lokale team og videreføres lokalt, så snart behovet for skærmning på en psykiatrisk afdeling ophører. Herved er tidligere langvarig overbelægning ophørt, samtidig med at sengeantallet er reduceret til et forholdsvis lavt niveau.

Den regionale Blok Nord (100.000 indbyggere) har 12 højtskærmede og 16 lavtskærmede senge. Blok Midt (100.000 indbyggere) har 13 højtskærmede og 16 lavtskærmede senge. Blok Syd (60.000 indbyggere) har 11 højtskærmede senge. Disse i alt 68 senge er placeret på Oringe i Vordingborg. Derudover har Syd seks lavtskærmede forsøgssenge i Sakskøbing uden døgnlægevagt.

Skadestue og andre funktioner

Der er ti senge i skadestuen/modtagelsen, heraf kan seks anvendes til nogle dages ophold. Nye patienter tilknyttes det relevante lokale team, som viderefører behandlingen lokalt eller beslutter indlæggelse.

Derudover er der en amtsdækkende Børne- og Ungeblok med udgående funktion. Den har sundhedsfagligt udgangspunkt i Næstved og socialfagligt ved Amtsungdomscentret i Vording-borg. Den gerontopsykiatriske funktion integrerer distriktsmedarbejdere, sengepladser i Vordingborg på Oringe og socialpsykiatriske botilbud i Sakskøbing. Amtsdækkende specialteam er oprettet mhp. psykoterapi og demens. Andre specialteam planlægges oprettet mhp. transkulturel, misbrugs-, liaison- og oligofrenipsykiatri.

Socialpsykiatriske institutioner

Der er i alt otte socialpsykiatriske boinstitutioner i amtet med små 200 pladser. Der er seks regionale Bo- og Netværker placeret i hver sin af seks kommunegrupper med boliger efter § 92 og 67; 93. I nogle tilfælde er der tilknyttet væresteder. I andre tilfælde drives de i alt 12 væresteder af kommunerne. I de tilfælde, hvor amtet er entreprenør for kommunerne, udgår de socialfaglige medarbejdere også herfra. Derudover er der et Amtsungdomcenter samt en boinstitution for gerontopsykiatri og andre specialopgaver - Saksenhøj. I samtlige socialpsykiatriske boinstitutioner er 1-2 akutpladser reserveret til fortrinsvis kendte brugere, der kan henvende sig døgnet rundt og få støtte - herunder en eller nogle få overnatninger.

Kommunesamarbejde og uddannelse

I hver af de seks kommunegrupper er der et Lokalpsykiatrisk Råd, som omfatter medarbejdere og ledere fra den lokale sundhedsfaglige (amtslige) og socialfaglige (amtslige og kommunale) indsats. Her aftales og udredes det daglige lokale samarbejde. Som overbygning findes et Blokråd for hver blok og et amtsdækkende Koordinationsudvalg med politisk deltagelse til at varetage overordnede principper og beslutninger.

Der er oprettet en Uddannelses-, Udviklings- og Forskningsafdeling med 10-15 delvis fondslønnede medarbejdere, som har til opgave at støtte implementering, kvalitetsudvikling og evaluering af den lokalt fokuserede psykiatri. Der er behov for en stor uddannelsesmæssig indsats, således at alle medarbejdere kan være bedst muligt rustet til at arbejde selvstændigt i lokalmiljøet og integrere den sundheds- og socialfaglige viden. Forskningen fokuserer på kliniske - herunder fællesfaglige - behandlings- og støttetiltag - fx Opsøgende Psykoseteam. Dertil kommer initiativer til reduktion af magt og tvang samt bestræbelser på at bedre arbejdsmiljøet.