Skip to main content

Forbedringer på vej for inderne

Journalist Kurt Balle Jensen, kurt@ps-presse.dk

23. maj 2008
3 min.

Projektleder Jørn Koch, Region Midtjylland, ryster ikke på hånden over rapporten »Indiske læger i Region Midtjylland«. Men han ærgrer sig over, at der fokuseres på de negative ting i rapporten, der også indeholder mange positive ting. Og så ærgrer det ham, at en undersøgelse, der blev lavet kort efter at de indiske læger var begyndt at arbejde, bruges på en måde, der slet ikke var hensigten.

Men hvad var så hensigten med at opsamle erfaringer på et så tidligt et tidspunkt?

»Hensigten var ikke at konkludere, om det går godt eller skidt. Hensigten var at få lavet en rapport, så vi kan rette op de steder, hvor det er nødvendigt. Det vil vi gerne gøre på så tidligt et tidspunkt som muligt, og derfor er undersøgelsen foretaget allerede en måned efter, at de indiske læger kom i gang med arbejdet på de respektive afdelinger. Det var i sig selv godt at lægge undersøgelsen så tidligt, men det har så fået den konsekvens, at den fortæller om nogle forhold, der allerede har ændret sig til det bedre«.

Nogle steder virker det som om, at et skuffende fagligt niveau kræver så megen supervision og kontrol, at de indiske læger giver mere arbejde og ikke aflastning. Det var vel ikke meningen?

»Nej, det var bestemt ikke meningen, men jeg er også overbevist om, at meget har ændret sig siden undersøgelsen blev foretaget. Jeg har netop talt med tre ledende overlæger, der alle er meget tilfredse og som er begyndt at sætte de indiske læger i selvstændige vagter. Der har været nogle problemer med sprog, men her er undervisningen fortsat, så det hele tiden bliver bedre. Der har også været problemer med at lære avanceret udstyr og arbejdsgange at kende, men det er jo noget, der tager tid, og som løbende bliver bedre«.

Nogle indiske læger føler, at de bliver degraderet, når de kommer som speciallæger men skal arbejde som 1. reservelæger. Forstår du det?

»Ja, det forstår jeg godt, og det er et stort problem. Men der er nu en gang nogle regler omkring dansk autorisation, som vi skal leve op til, så det kan ikke være anderledes. Til gengæld er vi glade for, at lægerne så godt som alle steder falder ind på en god måde socialt og kollegialt. Vi er også glade for den ros, der er til forarbejdet og ordningen med mentorer. Det er noget, vi kan bruge fremadrettet«.

Hvad har I ellers lært af undersøgelsen?

»Vi har lært, at vi i højere grad skal inddrage de afdelinger, der bliver berørt, i hele processen. De afdelinger, der nærmest føler, at de har fået noget trukket ned over hovedet, vil i sagens natur også være mere negative, mens de afdelinger, der har været direkte involveret i rekrutteringen, også er glade for ordningen. Så vi skal have afdelingerne med, så vi meget præcist kan få kortlagt, hvilken ekspertise, der er behov for på netop den pågældende afdeling. Det er vigtigt for at undgå fejlplaceringer«.

Er det slut med at rekruttere indiske læger til Region Midtjylland?

»Det foreligger der slet ikke noget om. De problemer, der nævnes i rapporten, ville vi også have, hvis vi rekrutterede læger fra for eksempel Polen. Vi lærer noget af dette projekt, og den aktuelle undersøgelse gør, vi nu kan rette til, hvor det er nødvendigt. Efter sommerferien laver vi en ny lignende undersøgelse, og til september vil der så blive taget stilling til, hvad næste skridt skal være, og om vi skal rekruttere flere indiske læger eller vi skal gå efter andre løsninger«.