Skip to main content

Forbud mod passivrygning

Jens Winther Jensen

12. dec. 2005
2 min.

Det er tid for ønskesedler. Højt på Lægeforeningens står, at året bliver rundet med et forbud mod passiv rygning i det offentlige rum. Året 2005 har af indenrigs- og sundhedsmini-steren været udnævnt til et debatår om rygeregler og røgfri miljøer. Der har været holdt en række borgermøder rundt om i landet, og i dag holdes på Christiansborg en konference arrangeret af netværket mod passiv rygning, hvor bl.a. også Lægeforeningen er med. Vi tør godt konkludere på ministerens vegne, at der er en massiv tilslutning bredt i samfundet til en lov, der forbyder rygning i det offentlige rum. Få nu Danmark op på niveau med Irland, Italien, Spanien og Sverige.

Evidens er et mantra for lægeprofessionen. Vi mener, at der er evidens for, at lovgivning er nødvendig for at få fjernet den skadelige røg fra steder, hvor mennesker færdes. Det være sig restauranter, hoteller, idrætshaller, venteværelser, kollektive transportmidler, indendørs arbejdspladser etc.

Det vi har evidens for er, at passiv rygning er med til at fremme flere af de store folkesygdomme som hjerte- og lun-gelidelser og kræft. Det er bl.a. hjerte-kar-sygdomme, lungekræft, astma og vuggedød. Det fremgår af den hvidbog, der er udarbejdet til dagens konference, at passiv rygning på re-stauranter årligt medfører 5-10 dødsfald og 85 sygdomstilfælde blandt de ansatte. Passiv rygning er desuden årligt skyld i hospitalsindlæggelse af mindst 1.000 voksne danskere og dobbelt så mange børn. Et rygeforbud kan markant bringe disse tal ned.

Et rygeforbud på offentlige steder vil desuden være med til at hindre, at den sociale ulighed i sundhed bliver endnu større.

Det er de dårligst stillede, der ryger mest. De er desuden på de arbejdspladser, hvor de er mest udsatte for passiv rygning, fordi det er her, det har været sværest at forhandle sig frem til aftaler. Der er med andre ord en næsten uendelig række af argumenter for at gennemføre et forbud ved lov og så få argumenter imod, at det virker uforståeligt, at regeringen fortsat tøver. Om ikke andet, kan man se på de udenlandske erfaringer, der er gode. Når det lader sig gøre i kulturer som den irske og italienske, kan det også lade sig gøre i Danmark.

Der er fortsat en del, der finder det i strid med dansk liberal tradition at lovgive om noget så privat som rygning. Det er dansk tradition først at forsøge, at få parterne til at klare sagen i mindelighed.

Men der er evidens for, at frivillige ordninger og aftaler ikke løser dette problem. Enten fordi aftaler ikke bliver overholdt, eller fordi de betyder, at der alligevel bliver røget indendørs. Derfor er der af hensyn til folkesundheden brug for et kontant øksehug.