Skip to main content

Forebyggelse giver mening

Journalist Birgit Brunsted, bbrunsted@mail.dk

31. okt. 2005
2 min.

Fra Sundhedsministeriet til helsecentre, fra det tungeste tidsskrift til det letteste dameblad promoverer man forebyggelse under overskrifterne: Sund kost, motion og rygestop.

For nu skal der gøres kål på de store folkesygdomme, som for en stor del er et resultat af den vestlige verdens overdådige og dovne livsstil.

For de koster både den enkelte og samfundet dyrt.

Sundhedsstyrelsen søsatte i efteråret 2004 et omfattende projekt, der skal integrere forebyggelse og behandling af de store folkesygdomme. Alle grupper i sundhedsvæsenet bliver inddraget, og nogle af de vigtigste medspillere er de praktiserende læger. Og en undersøgelse Sundhedsstyrelsen foretog i 2004, viste, at de praktiserende læger er interesserede i forebyggelse, men at de savner efteruddannelse, kliniske retningslinjer, patientmateriale og henvisningsmuligheder.

Forebyggelse giver mening: Kan man forhindre sygdom, sparer man patienten smerter og ubehag og samfundet penge. Og selv om den indsigt har været noget sparsom, ikke mindst blandt politikere, er der rent faktisk mange praktiserende læger rundt omkring i landet, der selv har fundet ud af det.

De har tænkt forebyggelse ind fra første møde med patienten og har udvklet rutiner og arbejdsgange, der skal opfange problemerne i tide - før den første blodprop i hjertet, før overvægten lammer, før de ømme led bliver stive, før alkoholen helt overtager patienten.

Men de praktiserende læger har et fælles problem: At der ikke er afsat ressourcer sammen med de fine ord. Fore-byggelse er simpelt hen dårligt betalt.

Som Pia Müller, praktiserende læge i Greve og forebyggelsesildsjæl, siger: »Skal man lave så megen forebyggelse, som de ønsker centralt fra, kræver det ressourcer. Man burde sprøjte penge i det, og det ville være relevant at gøre det i almen praksis.«

Og Henning Andersen fra Lægehuset i Aars, der har arbejdet med forebyggelse i adskillige år, er enig: »Men det er svært at måle vores indsats; i vore dage skal man bare råbe kræft og hjerte, så får man PET-skannere og teflonbelagte hjertekatetre. Hvis vi bare fik 10 mio. af de penge ...«

Ugeskriftt for Læger har besøgt de to læger i Greve og Aars. De griber forebyggelsesarbejdet forskelligt an, men målet er det samme: Sund hele livet.