Skip to main content

Forebyggelse - nu også på Lægemødet

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

24. apr. 2006
3 min.

Det er næsten ikke til at komme uden om ordet forebyggelse nogen steder. Det optræder i det ustandselige i politiske skåltaler, i alverdens administra-tive erklæringer og ikke mindst i medierne.

Nu får også Lægeforeningen et politikpapir om sygdomsforebyggelse, som ventes vedtaget på Lægemødet i den kommende weekend. Kort sagt skal verden have mere af det, og det skal lægerne sørge for.

Der er dog ikke tale om nogen løftet pegefinger, siger foreningens »Dr. Forebyggelse« - Sundhedskomitéens formand, overlæge, dr.med. Henri Goldstein, som leder Afdelingen for Forebyggelse på Roskilde Amts Sygehus Køge.

»Der er snarere tale om en reminder«, siger han.

»Det kan vi alle have brug for - ligesom vi har brug for at blive mindet om, at vi kun må køre 110 km i timen, når vi kører på motorvejen«.

Ifølge politikpapiret skal forebyggelse have en særdeles fremstående plads i lægers bevidsthed. Det skal være lige så meget med i overvejelserne som f.eks. behandling.

Faktisk skal indsatsen med hensyn til forebyggelse ikke blot rette sig mod lægens patienter men også borgerne i det hele taget, slår papiret bl.a. fast. Og på det mere fremtidsrettede plan tilsiger politikken, at såvel den lægelige grunduddannelse som speciallægeuddannelsen skal sikre, at de nye læger får viden om forebyggelse. Desuden bør de videnskabelige selskaber »tilbyde efteruddannelse i sygdomsforebyggelse«, som der står.

»Vi vil gerne understrege, at med i en god uddannelse hører også sygdomsforebyggelse. Det er visionen«, siger Henri Goldstein.

Gammel opgave

Nu er det ikke ligefrem, fordi forebyggelse er en ny opgave for lægestanden. Gennem f.eks. vaccinationer, skolelægeordninger og andre tiltag har læger på forskellige steder i sundhedsvæsenet i mange, mange år forebygget diverse sygdomme eller tilbagefald af sygdomme.

Og mange læger bliver decideret irriterede, når de f.eks. fra politisk hold eller fra andre faggruppers side bliver bebrejdet ikke at gøre nok.

»Det kan godt ske, at læger ikke står med vajende faner og råber ,motionér, motionér` på ethvert gadehjørne, men ikke mindst kollegerne i almen praksis har været meget aktive i forebyggelse i årtier«, siger Henri Goldstein.

Det holder bestemt ikke op. Tværtimod. Men med tidens stærke fokus på livsstilssygdomme, der i et vist mål er undgåelige, er der kommet andre vinkler på indsatsen. Foruden f.eks. at indsprøjte en vaccine, skal lægen nu også forsøge at få patienten - eller borgeren - til at leve sit liv på en anden måde.

Det vil næsten uundgåeligt også bringe lægens egen person i fokus. Hvordan kan en patient - eller borger - tage en opsang om f.eks. rygningens farlighed alvorligt, hvis lægen selv er tobaksslave?

»Jeg kan godt se, at det er et problem at opfordre en patient til at lægge de 30 smøger om dagen på hylden, hvis lægen selv har en pakke cigaretter i lommen eller liggende på skrivebordet«, siger Henri Goldstein.

»På den anden side vil jeg til min død forsvare lægers ret til at være lige så forskellige som den befolkning, de behandler«, siger han.

Kulturændring

Lægeforeningens politikpapir indeholder da heller ikke noget om forebyggelse i forhold til lægernes egen levemåde men fokuserer udelukkende på den professionelle indsats. F.eks. præciseres det, at »enhver læge er forpligtet til at deltage i sygdomsforebyggelse«, og at læger skal samarbejde med »kolleger og andre faggrupper med henblik på at sikre sammenhæng og høj kvalitet i sygdomsforebyggelse«.

Aner man her en reference til et andet af tidens løsener - patientforløb - er det ikke helt uden grund.

Forebyggelsen skal så at sige følge patienten og medtænkes alle vegne, hvad enten det er i praksis, hos sygehuslægen eller andre steder.

Der er tale om en kulturændring eller i det mindste en tilpasning.

Derimod er der ikke - og bør der ikke være - nogen økonomisk kassetænkning bag, selv om politikpapiret kort nævner, at forebyggelse også giver store sundhedsøkonomiske gevinster. Lægeforeningen tilskynder også »staten, regionerne og kommunerne til at øge bevillingerne til sygdomsforebyggelse«, står der.

»Læger skal ikke forebygge med det ene formål at tilfredsstille finansministeren«, siger Henri Goldstein.

»Vi skal gøre det for at skabe et bedre liv for vores patienter«.