Skip to main content

Forhandling frem for konflikt

(Foto: CARSTEN INGEMANN)

KONSTITUERET FORMAND, PLO
Bruno Melgaard Jensen

12. aug. 2013
2 min.

En langvarig konflikt og et turbulent forår for almen praksis kulminerede den 29. juni, da vores repræsentantskab stemte nej til at afgive ydernumrene og ja til at tage imod en forhandlingsinvitation fra Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN). Dermed drev faren for kaos i sundhedsvæsenet over i denne omgang.

Regeringen, bistået af regionerne, spillede oprindelig ud med et lovindgreb, der bl.a. ville fjerne de praktiserende lægers aftaleret, udstyre ministeren med vidtrækkende styringsbeføjelser og kræve indberetning af personfølsomme oplysninger til myndighederne. Så galt gik det heldigvis ikke, hvilket kan tilskrives en kraftig modstand fra et meget bredt udsnit af de praktiserende læger. Modstanden viste sig på medlemsmøderne over hele landet og ved, at over 90% af medlemmerne deponerede deres ydernumre i PLO og dermed overlod til repræsentantskabet at træffe beslutning om en eventuel afgivelse af ydernumrene. Det lykkedes os at demonstrere, hvordan kollegialt sammenhold kan flytte politiske dagsordener i Danmark.

Repræsentantskabet besluttede som bekendt den 29. juni, med et snævert flertal, ikke at afgive ydernumrene. Bag repræsentantskabets beslutning ligger, at den endelige lov blev mindre indgribende og mere imødekommende over for PLO’s krav end det oprindelige lovforslag. Aftaleretten er bevaret, ministerbemyndigelserne er langt færre, og det er ikke muligt at sanktionere mod læger som følge af indberetning af kvalitetsdata.

Beslutningen på repræsentantskabsmødet er baseret på en samlet vurdering af den endelige lov og regionernes forhandlingsinvitation – holdt op imod en meget usikker fremtid for den enkelte praktiserende læge og risiko for kaotiske tilstande i almen praksis og i resten af sundhedsvæsenet efter den 1. september. Her valgte flertallet at sige nej til at afgive ydernumre og ja til at betræde forhandlingens vej.

Forhandlingerne indledes allerede senere i denne måned, hvor emnet er den økonomiske ramme for almen praksis frem til den 1. september 2014. Herefter følger et forløb i efteråret, hvor vi skal forhandle en række overordnede emner som f.eks. resurser følger opgaver, rekruttering og anvendelse af kvalitetsdata. I relation til sidstnævnte emne er det centrale spørgsmål, hvordan vi kan bruge kvalitetsdata til kvalitetsudvikling, uden at det hele ender i databureaukrati og sanktioner. Vi skal give indblik i vores arbejde, men alt i sundhedsvæsenet kan altså ikke måles og vejes. Som læger foretrækker vi at bruge vores tid på patienterne frem for på bureaukrati og overflødige registreringer. De egentlige overenskomstforhandlinger ventes afsluttet senest den 1. maj næste år.

Den langvarige konflikt i almen praksis bør have fjernet den sidste tvivl om almen praksis’ betydning i det samlede sundhedsvæsen. Skal det samlede sundhedsvæsen udvikles, går vejen forbi en investering i almen praksis, som giver de praktiserende læger mulighed for at løfte de opgaver, som fremtiden kræver.