Skip to main content

Formand: Medlemmerne må inddrages

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

30. okt. 2006
3 min.

Synes du, at Lægeforeningen godt kan blive mere bidsk i replikken, når læger kritiseres? Mener du, at den skal have - endnu - større indflydelse på politiske beslutninger, som har virkning for medlemmerne? Anser du det for en god ide, at Lægeforeningen i det hele taget bliver mere synlig bl.a. i medierne?

I så fald har du nu chancen for at få indflydelse på, hvordan det kan ske.

Som det fremgår af ugens »Fokus« skal Lægeforeningen strømlines. Og øvelsen skulle gerne bidrage til, at lægerne i Danmark i så høj grad som overhovedet muligt kommer til at tale med én stemme - ikke mindst, når der skal tales højt over for f.eks. politikere, andre interesseorganisationer og pressen. Lægerne skal med andre ord blive bedre til at gøre deres indflydelse gældende.

»Vi skal tale med én stemme - ikke nødvendigvis den samme stemme - men vi skal signalere enighed om politikkerne og kunne agere hurtigt og effektivt på de skiftende politiske dagsordener. Det er min forventning til resultatet«, siger formand Jens Winther Jensen.

Den økonomiske varetagelse af interesser - typisk hvem der forhandler overenskomster - rokkes der ikke ved. Det arbejde vil også fremover ligge i de delforeninger, der tilsammen udgør Lægeforeningen.

Arbejdet med en ny struktur har stået på en rum tid, og de to modeller til, hvordan en ny Lægeforening kan komme til at se ud, ligner umiddelbart det rene djøfferparadis med indviklede grafiske fremstillinger og tekniske termer. Men groft sagt er modellerne eksempler på to slags demokrati: det indirekte og det direkte.

Forskellen ligger i den måde, som medlemmerne kan få indflydelse på, ligesom der er detaljespørgsmål, såsom hvem der har hvilken slags stemmeret hvor og hvornår. Men der er også andre elementer i spil - f.eks. spørgsmålet om, hvordan man sikrer, at Lægeforeningen også er synlig og handlekraftig, regionalt, kommunalt og lokalt.

Der er altså nok at fordybe sig i. Men der er ingen, som siger, at landets læger skal vælge mellem netop disse to modeller. Der er tale om oplæg til diskussion, og det endelige resultat kan udmærket ende med at se helt anderledes ud. Lige nu er det vigtigste at få debatten i gang.

»Vi må sørge for, at debatten bliver så bredt funderet som muligt. Jeg ser gerne, at medlemmerne giver deres stemmer til kende i form af læserbreve og andre indlæg. Og man kan også møde op på Lægemødet«, siger Jens Winther Jensen.

Hvad han selv mener, vil han til gengæld ikke ind på »på nuværende tidspunkt«.

»Lige nu er det et diskussionsoplæg. Jeg vil ikke komme med forudindtagede meninger«, siger han. Men han vil gerne sende signaler om hensigter og mål.

»Det, vi i hvert tilfælde skal styrke, er positionen som interesseorganisation. Den har tre ben. Vi skal have et stærkt analyseapparat. Vi skal sætte dagsordenen i den offentlige debat. Og vi skal have et apparat, som er i stand til at repræsentere os og drive aktiv lobbyvirksomhed«, siger han.

Det videre arbejde går nu ad to veje. De to modeller skal diskuteres af de tre delforeningers repræsentantskaber, og der skal gang i debatten blandt de såkaldt menige medlemmer.

Meningen er så, at et endeligt oplæg skal udkrystallisere sig, så Lægemødet næste år kan tage stilling til en ny struktur. Derefter følger et større arbejde med at rette vedtægterne til, før fremtidens lægeforening kan stå klar i 2008.

Hvad mener du?

Lægernes valgte forsamlinger skal diskutere oplæggene til de to modeller i de kommende uger, men hvad mener medlemmerne?

Send dit synspunkt til kommentar@dadl.dk, så vi kan få en bredere debat om, hvordan fremtidens Lægeforening skal se ud. Følg debatten på Ugeskriftets hjemmeside: www.ugeskriftet.dk