Skip to main content

Forside og indholdsfortegnelse

Redaktør Jacob Rosenberg

12. apr. 2010
3 min.

Forsiden på Ugeskrift for Læger har forandret sig en del igennem årene. F.eks. var forsiden i mange år en kopi af Ugeskriftets indholdsfortegnelse som simpel tekst. Vores seneste omlægning af Ugeskriftets fremtoning blev gennemført i april 2009, hvor også forsiden fik en ansigtsløftning. Forsiden består derfor nu af et billede, der fylder hele forsiden, og henover dette er der en hovedoverskrift og to mindre overskrifter. Disse tre tekster relaterer sig til indholdet i Ugeskriftet, både fra den videnskabelige og den journalistiske del.

Den praktiske fremgangsmåde, når vi producerer forsiden, består i, at vi to uger før publikationsdagen til vores redaktionsmøde mandag eftermiddag gennemgår indholdet i tidsskriftet. På dette tidspunkt kender vi indholdet i den videnskabelige del og delvist i den journalistiske del, og det er derfor muligt at vælge ugens tophistorier. I dette møde deltager både den videnskabelige redaktion, en repræsentant fra journalisterne og en grafiker fra forlaget. Der er ingen faste regler for valg af vigtigste historie for ugen, dvs. om det skal være fra den videnskabelige eller den journalistiske del af tidsskriftet. Vi bestræber os på at se med objektive øjne på ugens vigtigste budskab til læserne, og ud fra dette vælges den vigtigste historie, som tildeles den store overskrift på forsiden. Til denne overskrift skal der endvidere produceres et billede, som dækker hele forsidens areal. Dette kan undertiden være et foto, der er indsendt af forfatterne til en videnskabelig artikel (hvilket vi sætter særdeles stor pris på), og hvis et sådan ikke foreligger, producerer vi selv et passende billede.

Vi diskuterer så ordlyden af teksterne til den store overskrift og de to mindre overskrifter til forsiden. Der er ikke mange tegn til rådighed pga. skriftstørrelsen, og det gælder derfor om at finde en kort og fængende, men samtidig fuldt dækkende overskrift. Det kan hænde, at vi - selv om vi bruger en del tid på det - alligevel kan ramme forkert med en af teksterne på forsiden. Dette skete desværre for ca. et år siden, hvor vores valg af forsidetekst ramte fagligt forkert, så budskabet i den tilhørende videnskabelige artikel kunne misforstås. Dette er selvfølgelig meget beklageligt, og efterfølgende havde vi korrespondance med forfatterne, og der blev publiceret en berigtigelse [1]. Vi gør alt, hvad vi kan, for at sådanne situationer undgås, men hvis det alligevel skulle forekomme, må forfatterne endelig kontakte redaktionen, så eventuelle misforståelser kan ryddes af vejen.

Herefter vælger vi tre artikler, som trækkes frem i den videnskabelige del af indholdsfortegnelsen. Kriterierne for udvælgelsen baseres igen på relevansen for den almene læser. Fra hver af de tre artikler vælger vi typisk et billede eller en figur fra artiklen, og hvis der ikke foreligger en velegnet illustration, kan vi undertiden finde en anden måde at illustrere artiklen på. Det kan være ved, at vi køber et billede hos en kommerciel partner, eller at vi eventuelt bringer et opslag fra artiklen som illustration i indholdsfortegnelsen. De tre billeder skal have hver sin tekst. Vi kan ofte klippe en sætning fra artiklen og sætte den som tekst til billedet i indholdsfortegnelsen, men undertiden skriver vi selv disse tekster. Dette gøres ligesom for teksterne til forsiden i samarbejde mellem de videnskabelige redaktører og journalisterne til redaktionsmødet om mandagen to uger før offentliggørelsen.

Disse omlægninger med hensyn til illustration og fremstilling af overskrifter til forside og indholdsfortegnelse er et led i den generelle udvikling af Ugeskrift for Læger. Vi befinder os i en tid, hvor de videnskabelige tidsskrifter i hele verden undergår forandring. Tendensen er helt tydeligt, at det trykte tidsskrift bliver mere magasinpræget, mens de detaljerede forskningsresultater publiceres på internettet, men det er vigtigt, at det trykte tidsskrift på ærlig vis reflekterer det samlede indhold, uanset om der henvises til materiale, hvor hovedparten findes i bladet eller på internettet.



Korrespondance: Jacob Rosenberg, Gastroenheden - Kirurgisk Sektion D, Herlev Hospital, DK-2730 Herlev. E-mail: jaro@heh.regionh.dk

Interessekonflikter: Ingen.


Referencer

  1. 1. Claësson B. Humoristisk sans er livsforlængende. Ugeskr Læger 2009;171:254.