Skip to main content

Forskningsrådet for Sundhed og Sygdoms uddeling i efteråret 2006 og støttemuligheder i 2007

Lars Fugger, formand for Forskningsrådet for Sundhed og Sygdom Annette Huld , fuldmægtig, e-mail: ah@fist.dk

16. mar. 2007
4 min.

Forskningsrådet for Sundhed og Sygdom har i efteråret 2006 uddelt ca. 180 mio. kr. til forskningsprojekter, databaser, biobanker, delestillinger, forskningsophold i udlandet og post doc.-stipendier. Rådet modtog ansøgninger om støtte for i alt 1,3 mia. kr., og rådet havde dermed kun mulighed for at yde en støtte, der svarer til 14% af det ansøgte beløb.

Bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd fordeler den samlede pulje af forskningsmidler til fri forskning mellem i alt fem forskningsråd, heriblandt til Forskningsrådet for Sundhed og Sygdom. 80% af midlerne fordeles bl.a. under hensyntagen til hvor stor en forskerpopulation det enkelte råd dækker, mens de sidste 20% uddeles til særlige aktiviteter.

Rådet for Sundhed og Sygdom modtog i alt 567 ansøgninger til uddelingen i efteråret 2006, hvilket er ca. 10% færre end året før, hvor antallet af ansøgninger var usædvanlig højt. De fleste ansøgninger lå inden for det biomedicinske område, og rådet uddelte også flest bevillinger inden for dette område. Størstedelen af ansøgningerne drejede sig om forskningsprojekter og post doc.-stipendier. Rådet anser post doc.-stipendier for at være et vigtigt instrument til at fastholde dygtige unge forskere i den sundhedsvidenskabelige forskning og uddelte 39 post doc.-stipendier.

Delestillinger

Rådet besluttede i 2006 at etablere et nyt virkemiddel, der skal gøre det muligt for klinikere at blive frikøbt til forskning, mens de er i en klinisk ansættelse. Rådet ønsker fortsat at benytte dette virkemiddel og håber på flere gode ansøgninger i 2007.

Visionært område

I 2006 havde bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd besluttet at yde rådet ekstra midler til det visionære område »Den individuelle forebyggelse og behandling«. Rådet modtog mange gode ansøgninger og gav 17 bevillinger til i alt 22 mio. kr. til dette område i konkurrence med de øvrige ansøgninger.

Ung Eliteforskerpris 2006

Det Frie Forskningsråds bestyrelse havde ligeledes fra puljen til særlige aktiviteter afsat midler til »Ung Eliteforskerpris« og rådet udvalgte fem talentfulde forskere under 35 år til hver at modtage en pris på 2 mio. kr. »Ung Eliteforskerpris«-initiativet fortsættes i 2007.

Andre initiativer i 2007
Støtte til den kliniske forskning

Rådet finder det fortsat særdeles vigtigt at fremme den kliniske forskning. I 2007 har rådet som nævnt besluttet fortsat at give støtte til delestillinger. Hertil kommer at rådet efter ansøgning har fået bevilget ekstra 10 mio. kr. fra bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd til et visionært område inden for den kliniske forskning.

Internationalisering af dansk forskning
START-tilskud til forberedelse af internationale ansøgninger

Rådet ønsker at understøtte og styrke danske forskeres muligheder for at søge internationale finansieringskilder for at opretholde og forbedre dansk forsknings internationale konkurrenceevne. Rådet udbyder derfor midler i åben konkurrence til forberedelse af ansøgninger til EU's 7. rammeprogram og andre internationale forskningsmidler (f.eks. fra NIH). For at give ansøgere mest mulig tid til forberedelsen af sådanne store ansøgninger, er det muligt at søge om midler til forberedelsesfasen, før der foreligger et konkret internationalt opslag. Rådet prioriterer danske ansøgere med en koordinerende funktion.

Forskningsophold i udlandet og hjemvendelsesstipendier

Rådet yder fortsat støtte til danske forskeres forskningsophold i udlandet med eller uden løn. Som noget nyt i 2007 udbydes endvidere 1-årige hjemvendelsesstipendier til danske forskere, der har været i udlandet i 2-3 år, og som ønsker at vende hjem til danske institutioner. Formålet er at bidrage til at trække den ekspertise, der er opnået i udlandet, med tilbage til forskningsmiljøerne i Danmark.

Udenlandske post doc.er til Danmark

I 2007 har rådet fået tildelt ekstra midler til at støtte udenlandske post doc.ers forskningsophold i Danmark, og rådet håber på den måde at kunne tiltrække udenlandske forskere til de sundhedsvidenskabelige miljøer i Danmark og fremme internationaliseringen på rådets område.

Rådet fortsætter i øvrigt sin praksis med at indkalde ansøgninger to gange om året for flere af rådets virkemidler, dog indkaldes der kun ansøgninger om forskningsprojekter til ansøgningsfristen den 3. september 2007.

ERC

Rådet ønsker at gøre opmærksom på, at The European Research Council (ERC) har udsendt sin første indkaldelse af ansøgninger: Starting Independent Researcher Grants, der er stipendier til yngre forskere på post doc.-niveau. Der er en henvisning til ERC's opslag fra FSS's hjemmeside, og ansøgningsfristen hos ERC er den 25. april 2007.