Skip to main content

Fra Danish Medical Bulletin (DMB) til Danish Medical Journal (DMJ)

Jacob Rosenberg

18. nov. 2011
3 min.

Danish Medical Bulletin (DMB) blev grundlagt i 1954 og er siden udkommet uden pause, men med varierende hyppighed, og i de seneste par år en gang om måneden. DMB er i nyere tid blevet internationalt anerkendt for specielt offentliggørelse af danske disputatser, men vi har de seneste par år fokuseret på offentliggørelse af originalartikler i DMB ud over den vanlige offentliggørelse af disputatser [1]. Fremadrettet vil der i DMB blive offentliggjort originalartikler, systematiske review, metaanalyser, kliniske guidelines , protokolartikler, ph.d-afhandlinger og doktordisputatser, jf. manuskriptvejledningen. Vores nuværende impact factor (2010) er steget til 1,60 - det højeste nogensinde. Det skal også bemærkes, at vores femårs- impact factor er steget til 2,333, hvilket er meget imponerende og vidner om lang levetid for de artikler, der bliver publiceret i DMB.

DMB var i de første mange år et tidsskrift, hvor man publicerede en blanding af originalartikler og forskellige meddelelser fra Lægeforeningen, de medicinske fakulteter og Sundhedsstyrelsen. I den første leder skrev man således om formålet med DMB, at man ville »... giving a survey of Danish medicine today in the form of original articles, short communications, annotations etc .« [2]. Da vi nu fokuserer mere på DMB som et regelret videnskabeligt tidsskrift uden diverse nyheder og bekendtgørelser fra forskellige kilder, er det tid til at ændre navnet fra Danish Medical Bulletin til Danish Medical Journal. Ordet bulletin betyder på engelsk en slags nyhedsbrev eller opslagstavle, og dette passer dårligt til det nuværende indhold i tidsskriftet.

DMB blev etableret ved et samarbejde mellem Lægeforeningen, Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Sundhedsstyrelsen. Redaktørerne var fra starten Poul Bonnevie, Mogens Fog, H.C.A. Lassen, Niels Blixenkrone-Møller og Richard Friedberg med Fritz Fuchs som assisterende redaktør. DMB blev i mange år sendt gratis til medicinske fakulteter, videnskabelige institutioner, nationale lægeforeninger mv. i hele verden, og DMB er således formentlig et af de ældste open access -tidsskrifter i verden. I den første leder anførte redaktørerne, at årsagen til at etablere et engelsksproget tidsskrift var » And speaking one of the languages which less than one per cent of all people can understand, we Danes realize the linguistic barriers in this global exchange of experience and ideas « [2]. Dette er helt i tråd med vores nuværende opfattelse og understøtter, at vi publicerer originale data på engelsk i DMB frem for på dansk i Ugeskrift for Læger (men som bekendt med dansk resume i Ugeskrift for Læger) [1].

Navneændringen træder i kraft fra nytår 2011/2012, men vi fortsætter volumenindekseringen fra DMB, dvs. volumennummeret i 2012 for Danish Medical Journal bliver 59, hvor volumennummeret for DMB i 2011 var 58. De relevante instanser inklusive MEDLINE/PubMed og Thomson Reuters ( impact factor ) er orienteret om vores navneskift, og det burde ikke få konsekvenser for indekseringen af tidsskriftet.

Forkortelsen i MEDLINE/PubMed bliver fremover Dan Med J, og webadressen til tidsskriftets hjemmeside bliver fremover www.danmedj.dk eller www.danmedj.com. Begge webadresser peger på samme hjemmeside, så det er ligegyldigt, hvad man skriver i adressefeltet i sin browser. Vi vil bibeholde webadressen www.danmedbul.dk nogle år endnu og lade den pege på danmedj-hjemmesiden, hvor alt tidligere indhold fra www.danmedbul.dk vil være tilgængeligt.

Med denne navneændring vil vi ligge i tråd med tidsskrifter som f.eks. Croatian Medical Journal, British Medical Journal (BMJ), Irish Medical Journal, Scottish Medical Journal, Polish Medical Journal, Chinese Medical Journal, Singapore Medical Journal, Asian Medical Journal, New Zealand Medical Journal, South African Medical Journal m.fl., og vi håber, at navneskiftet vil give både forfattere og læsere følelsen af at bevæge sig i et rigtigt videnskabeligt tidsskrift frem for i en bulletin.



Korrespondance: Jacob Rosenberg , Gastroenheden, Kirurgisk Sektion D, Herlev Hospital, Herlev Ringvej 75, 2730 Herlev. E-mail: jaro@heh.regionh.dk Interessekonflikter: ingen


Referencer

  1. Rosenberg J. Dansk versus engelsk i Ugeskrift for Læger. Ugeskr Læger 2009;171:1911.
  2. Bonnevie P, Fog M, Lassen HCA et al. Introduction. Dan Med Bull 1954;1:1.