Skip to main content

Fra Facebook til formandskontoret

PLO-Hovedstadens nye formand blev fagpolitisk aktiv sent. Selv om hun er født af SPRAL, har tiden overflødiggjort opdelingen i »os og dem«, mener Karin Zimmer, der beskrives som »enestående konstruktiv« og »skarp i replikken«.

Karin Zimmer er den nye formand for PLO Hovedstaden. Foto: Claus Boesen
Karin Zimmer er den nye formand for PLO Hovedstaden. Foto: Claus Boesen

Dorte R. Jungersen, doj@dadl.dk / Foto: clausboesen.dk

4. jan. 2017
4 min.

For bare fem år siden tog Karin Zimmer sig »kun« af sine patienter i kompagniskabspraksissen på Hovedgaden i Hørsholm – fagforeningsarbejde interesserede hende ikke.

»Overenskomst, det var noget, nogle ,pampere’ ordnede for os. Når jeg stemte, skimmede jeg ned over listen af kandidater for at se, om der var et navn, der ,klingede’, og uden i øvrigt at kende den pågældendes holdninger fik han eller hun så min stemme. Havde nogen dengang spået, at jeg fem år senere ville sidde som formand for PLO-H, havde jeg sagt, at det lød vanvittigt«.

Ikke desto mindre konstituerede PLO-Hovedstaden sig før jul med netop Karin Zimmer som formand.

Faktaboks

Fakta

 

Blev en del af SPRAL

I forbindelse med konflikten op til den seneste overenskomst oplevede hun »en fagpolitisk vækkelse«. Karin Zimmer tog initiativ til en lukket facebookgruppe, hvor praktiserende læger som hende selv, der aldrig havde ytret sig om politiske forhold, nu deltog i debatten.

»Og dermed blev jeg en del af SPRAL«, siger Karin Zimmer med henvisning til facebooksiden Bevar familielægen, som PLO’s tidligere formand, Henrik Dibbern, tog initiativ til tilbage i 2013.

»Men jeg ser gerne, at vi ophører med at stemple hinanden som tilhørende den ene eller den anden fløj. Der er trods alt mere, vi er enige om, end det at være uenige om at ville være parat til at deponere vores ydernummer. En situation, som selv ikke den mest rabiate SPRAL’er længere går ind for. Det er en nødbremse, når den nedre grænse for, hvad vi vil være med til, bliver overskredet«.

Formand for PLO, Christian Freitag, beskriver Karin Zimmer som »enestående konstruktiv«: »Er der en knude, man ikke rigtig kan få til at løsne sig, er Karin den, der har idéer til løsninger, der tager hensyn til flere parter. En enorm styrke, jeg selv har gjort brug af nogle gange. Dermed ikke sagt, at hun er slap, og en, der viger – det er hun så langtfra. Og så er hun ordentlig. Og humoristisk med sans for sproglige finurligheder«.

Marianne Puge blev valgt ind i repræsentantskabet i PLO-Hovedstaden sammen med Karin Zimmer, ligesom de sammen sidder i styregruppen for kvalitetsenheden Kap-H: »Hun er grundig, og man er tryg ved, at når der kastes en bold, så griber hun og spiller den fornuftigt. Derudover er hun en stærk kommunikatør og gør sig store bestræbelser på at få debatten om vores fag ud over rampen. Karin er vældig ferm til det tekniske og har introduceret mig til deledokumenter og andre teknikaliteter, som har lettet tillidsmandsarbejdet og vores samarbejde i PLO-H«, lyder det fra Marianne Puge.

 

Hensyn til smålægepraksis

Karin Zimmer var sololæge i 12 år – frem til 2011 – og en af hendes mærkesager er da også at bevare diversiteten af praksis.

»Vi skal tage hensyn til smålægepraksis, som der ligger et stort potentiale i at udvikle og bevare. Som sololæge i ,smørhullet’ Hørsholm med mange ældre og multisyge patienter måtte jeg for seks år siden sygemelde mig med stress i syv uger – jeg ved, at mange af mine kolleger kæmper på en kant«.

I 2011 bankede hun på døren til Mette Breum, der også var sololæge. Og siden har de fungeret som »et bedre ægteskab, hvor man giver plads til, at den anden kan udleve sine ambitioner«: »Hun er visionær, ofte to skridt foran os andre og hurtig i replikken. Og ikke konfliktsky«, siger Mette Breum.

Rekrutteringen til almen praksis bliver også en opgave for den nye formand: »Mantraet blandt politikerne har hidtil været, at der er masser af lægekapacitet, men at lægerne bare putter sig. Imidlertid er det så småt ved at gå op for politikerne i Region Hovedstaden, at der skal investeres i rekruttering, og at det koster.

Vi skal også udvikle vores kommunikation, være mere synlige og fungere som sparringspartnere over for f.eks. de dedikerede kolleger, der sidder i PLO-Kommunal, så de ikke oplever at stå alene i det kommunale samarbejde, hvor der er store forventninger til almen praksis«.

Ud over familien, der bl.a. tæller fire børn i alderen 19-31 år og tre børnebørn, som »hun ikke kan forestille sig at bruge mindre tid på«, spiller hun klaver, dyrker pilates og løber. Ligesom hun er god for en tale eller et muntert indslag, når der er komsammen i praksis eller i lægelauget.

Og så bliver der vel fortsat tid til at skrive og dele på Facebook.