Skip to main content

Fra hvidløg til ARV

Journalist Anne Absalonsen, anne@uncial.dk

4. dec. 2006
3 min.

Det er et spring af astronomiske dimensioner, når den sydafrikanske regering i anledning af World AIDS Day lancerer sin nye nationale aids-strategi. Den er nemlig blevet til i samarbejde med blandt andre aktivisterne fra Treatment Action Campaign (TAC), der har gjort kampen for adgang til livsforlængende antiretroviral (ARV) behandling til en menneskerettighedssag, men som trods massiv folkelig opbakning aldrig er blevet hørt af myndighederne.

Aids slår hårdt ned på Afrika syd for Sahara: Med sine 5,4 millioner har Sydafrika det største antal hiv-smittede i verden, og selvom virus dagligt koster 1.000 sydafrikanerne livet, bliver 900 andre smittet. Alligevel er mindre end hver tiende i behandling, viser tal fra WHO. Den sydafrikanske regering har ikke mistet grebet om epidemien; den har ganske enkelt aldrig haft det.

Slut med hvidløg og rødbeder

»Bare det, at regeringen kommer ud med en ny aids-strategi, er virkelig stort, for regeringen har i syv år ikke taget aids alvorligt overhovedet. Desuden kræver den nye strategi, at regeringen bliver nødt til at definere, hvad der er legitim videnskab om hiv og aids, altså hvad sandheden er«, siger lektor, ph.d. Lisa Richey fra Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitetscenter og frem til 2008 forsker i adgangen til ARV-behandling ved universitetet i Cape Town.

Hun forklarer: »Den nye strategi betyder også, at Sydafrikas nationale aids-råd, SANAC, skal forbedres væsentligt, for mens jeg i 2005 var i Cape Town, klagede folk fra organisationerne over, at SANAC, der skulle forene regering og borgerrettighedsbevægelser mod aids, for eksempel aldrig indkaldte dem til møder. Men det bliver sat i system nu, så kommunikationen mellem regering og den civile befolkning ikke er afhængig af enkeltpersoner i regeringen eller administrationen«, og Lisa Richey sigter her til sundhedsminister Tshabalala-Msimang, der ofte, også i internationale fora og senest på Den Internationale AIDS-konference i Toronto, har anbefalet hvidløg og rødbeder mod hiv.

Når katten er ude ...

Siden september har en lungebetændelse kørt sundhedsministeren ud på et sidespor, og præsident Mbeki har overdraget ansvaret for den nationale aids-bekæmpelse til Mlambo-Ngcuka, der med støtte fra kabinettet har inddraget TAC i arbejdet. Det er aldrig sket før.

Planen er via den nye nationale strategi at halvere antallet af nye hiv-tilfælde inden 2011, og at 650.000 voksne samt 100.000 børn er i effektiv behandling inden da. Og selvom kritiske læger og TAC fortsat ønsker, at regeringen sætter mere ambitiøse mål, har det foreløbige samarbejde mellem regeringen og TAC fået TAC til at frafalde to store retssager, den anlagde mod regeringen, for ikke at bekæmpe epidemien. TAC synes tilfreds med at være inde i varmen, så tilfreds endda, at kravet om, at sundhedsministeren trækker sig tilbage, ikke længere råbes ud, men blot hviskes i en pressemeddelelse på hjemmesiden, der også erklærer, at hiv-benægtelsen er død.

Verdens største ARV-program

Når Sydafrika på trods af massive midler fra Global Fund, der blandt andet muliggør hjemmeproduktion af billig ARV-medicin, endnu ikke er nået længere end til blot at erkende, at hiv medfører aids, skyldes det ifølge flere internationale forskere en blanding af inkompetence i sundhedsmyndighederne og en strategisk tøven: Måske håbede regeringen, at aids-problemet bogstaveligt talt døde ud uden at belaste staten økonomisk. Men i en befolkning, hvor hver femte voksne lever med virus, kan selv den mest kyniske regering ikke sidde folkets krav om behandling og ret til liv overhørig i længden.

Den nye nationale aids-strategi lover derfor behandling til flere, også i de sværest tilgængelige egne: »Sydafrika skal i gang med verdens største ARV-program, så det er klart, de mangler erfaringer med livsforlængende behandling i den størrelsesorden. Men bare det, at de ude i provinserne ikke skal bruge tid og resurser på at slås med den nationale regerings benægtelser, vil blive en stor lettelse«, siger Lisa Richey, der er overbevist om, at den nye kurs ikke bare er vanligt sydafrikansk politisk spin: »Dertil er processen nået alt for langt«, slutter hun.

Læs mere om TAC her: www.tac.org.za/